Coördinatenruimte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de lineaire algebra, een deelgebied van de wiskunde, is de coördinatenruimte het -voudige Cartesische product van het lichaam (Ned) / veld (Be) . De coördinatenruimte bestaat uit de -tupels (rijtjes van elementen) van , en analoog voor gelijk aan oneindig. Een coördinatenruimte is het prototypische voorbeeld van een vectorruimte met aftelbare dimensie.

Definitie[bewerken]

Voor een willekeurig lichaam (Ned) / veld (Be) (zoals de reële getallen of de complexe getallen ) en natuurlijk getal wordt de ruimte van alle -tupels van elementen van de -dimensionale coördinatenruimte genoemd.

De coördinatenruimte is een -dimensionale vectorruimte over .

Een element van is een rijtje

waarin elke een element is van . De elementen heten de kentallen van de vector . De vectoren , waarin de -de eenheidsvector uit de standaardbasis is, heten de componenten van . Een vector is de som van z'n componenten:

Optelling en scalaire vermenigvuldiging op zijn gedefinieerd door

en

De nulvector is

en de additieve inverse van de vector wordt gegeven door

Matrixnotatie[bewerken]

De elementen van de coördinatenruimte worden ook wel in matrixnotatie geschreven als kolomvectoren

of soms als rijvectoren:

De coördinatenruimte kan dan worden geïnterpreteerd als de ruimte van alle -kolomvectoren of alle -rijvectoren, uitgerust met de gewone matrixoperaties van optellen en scalaire vermenigvuldiging.

Lineaire transformaties van naar kunnen dan worden geschreven als -matrices, die via linkervermenigvuldiging (wanneer de elementen van kolomvectoren zijn) of rechtervermenigvuldiging (als het rijvectoren zijn) inwerken op de elementen van .

Standaardbasis[bewerken]

De coördinatenruimte heeft als standaardbasis het stelsel eenheidsvectoren:

waarin 1 de multiplicatieve identiteit in aanduidt.

Isomorfie[bewerken]

Alle -dimensionale vectorruimten over hetzelfde lichaam zijn met elkaar isomorf.

Zie ook[bewerken]