De Gavers (West-Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Gavers
De Gavers (West-Vlaanderen) (België (hoofdbetekenis))
De Gavers (West-Vlaanderen)
Situering
Coördinaten 50° 50′ NB, 3° 19′ OL
Foto's
Het meer in De Gavers
Het meer in De Gavers
De Gavers in de herfst
De Gavers in de herfst
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Gavers is een natuurgebied in Harelbeke en Deerlijk. Het gebied is ontstaan door grondafgravingen in het voordien vochtige weidegebied. Deze grond werd gebruikt voor de aanleg van de nabijgelegen autosnelweg E17 (Kortrijk-Gent).

Tegenwoordig bestaat De Gavers uit een grote waterplas met daaromheen bossen, wandel- en fietspaden. Een oude staakmolen uit de streek werd heropgebouwd. Deze Koutermolen werd - voor hij in De Gavers terechtkwam- enkele malen afgebroken en heropgebouwd op een andere plaats. Zo heeft hij in Desselgem, Deerlijk en Stasegem gestaan.

Het westelijke deel van het Gavermeer is een permanent vogelreservaat, en wordt 's winters fors uitgebreid om de dieren optimale rust te kunnen bieden.

Natuurpunt Gaverstreke neemt het beheer van de "Vlinderweides" (1 ha bloemen- en insectenrijk hooiland), de "Villaplasjes" (6 ha natte weiden met ondiepe plassen) en de Oeverzwaluwenwand voor haar rekening.

Het meer wordt als wachtbekken voor drinkwater uit het kanaal Kortrijk-Bossuit gebruikt. Rond de waterplas loopt de volledig gescheiden Gaverbeek die vervuild water naar het waterzuiveringsstation aan de Leie in Harelbeke brengt.

In 2006 werd aan een zuidoostelijke hoek van het meer een soort zwembad gebouwd.

Zie ook[bewerken]

Er is ook een provinciaal domein "De Gavers" in Geraardsbergen en natuurgebied "De Gavers" in Kemzeke.

Externe link[bewerken]

  • [1] De Gavers op website provincie West-Vlaanderen