De rondekoning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De rondekoning
Stripreeks Jommeke
Volgnummer 289
Scenario Gerd Van Loock
Tekeningen Gerd Van Loock
Eerste druk 2015
Lijst van albums van Jommeke
Portaal  Portaalicoon   Strip

De rondekoning is een album van de stripreeks Jommeke. Het verscheen oorspronkelijk in een beperkte oplage op 4 april 2015 bij Het Nieuwsblad. Later in 2018 verscheen het als nr.289 in de hoofdreeks.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een oudijzerhandelaar, is op ronde. Hij rijdt met zijn vrachtwagen richting boer Snor via een verschrikkelijke weg met kasseien en verliest plots een wiel. Kwak en Boemel zijn toevallig in de buurt. Boer Snor moet de oudijzerhandelaar komen wegtakelen met zijn tractor. Kwak biedt hulp en met een oude fiets, die op de vrachtwagen lag, fietst Kwak naar boer Snor. Bijzonder snel is hij terug en wat later wordt de vrachtwagen achter de tractor op sleeptouw genomen. Als beloning voor de geboden hulp mag Kwak de oude fiets houden.

Intussen schept Teofiel op met zijn tweedehands koopje. Hij heeft een racefiets gekocht met fietskader uit carbon, dertig versnellingen, alles afgemonteerd met het beste van het beste. Hij is namelijk lid geworden van een wielerclub, de lustige Flandriens, die samen met Prospeer er elke zondag op uit trekt. Op hun tocht naast het kanaal worden ze plots voorbij gestoken door Kwak. Zelfs Tico Nattan, een professionele wielrenner van een ander kaliber laat Kwak probleemloos achter zich. Fred Wielemans, de ploegleider van het wielerteam, ziet in Kwak meteen een nieuw supertalent. Hij biedt Kwak een wielercontract aan en degradeert zijn kopman tot knecht. Teofiel vertelt het bijzondere verhaal aan Jommeke. Jommeke wil meer te weten komen en besluit om Kwak en Boemel een bezoekje te brengen. Daar krijgt hij te horen dat Kwak beroepsrenner is geworden.

De wielercarrière van Kwak kent een steile opgang. Overal wint hij wedstrijden. De grote voorjaarsklassiekers 'Omloop Het Nieuwsblad', 'Dwars door Vlaanderen' en 'Gent-Wevelgem' schrijf hij op zijn naam. Kwak is zelfverzekerd en verklaart dat ook 'De Ronde van Vlaanderen' zeker voor hem zal zijn.

Intussen is op het parcours van de Ronde Per vergissing de Kwaremont geasfalteerd. De organistator gaat dan boos op zoek naar een waardige vervanger voor de bewuste kasseistrook. De Botterberg in Zonnedorp is een waardige vervanger en meteen wordt het parcours aangepast voor een vlekkeloos verloop. Meer nog, Kwak zal nu ook voor eigen volk kunnen schitteren. Kort daarop worden Jommeke en Filiberke de plaatselijke vips, samen met de burgemeester, in een volgwagen van het Nieuwsblad-wielerteam.

De dag van de ronde breekt aan. Tico Nattan die enorm jaloers is op het succes van Kwak, laat de oude fiets van Kwak spoorloos verdwijnen. Hij wordt bijna betrapt maar hij weet iets anders te verzinnen. Kwak start dan maar met een tijdritfiets. Hij komt voor geen meter vooruit. Hij wordt zelfs voorbij gestoken door een groep gepensioneerden fietstoeristen. Flip krijgt een ingeving en zoekt Boemel op. Zijn vermoeden was juist en Boemel weet de oude fiets van Kwak, die op de bodem van een kanaal ligt, terug te vinden. Boemel stapt zelf op de oude fiets en gaat Kwak achterna. Wonderwel gaat ook hij met een razendsnel tempo vooruit. Hij haalt Kwak bij en deze wisselt vlug van fiets. Na een spannende race zal er zelfs een fotofinish aan te pas moeten komen. Dit levert uiteindelijk drie winnaars op.

Plots verschijnt professor Gobelijn ten tonele. Hij weet te vertellen dat Kwak, zonder dat hij dit zelf wist, de Ronde heeft gewonnen op zijn gebrommeriseerde fiets. Deze oude fiets is uitgerust met een motor en een superbatterij. Er is dus sprake van koersvervalsing. Maar Tico Nattan, die tweede eindigde heeft ook vals gespeeld. Hij wou Kwak immers saboteren door zijn fiets in het water te gooien. Zo wordt dan toch nog de derde, Tom Bidon, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen.

Tot slot eindigt het avontuur voor zowel Kwak als Tico Nattan in mineur. Maar vanaf volgend seizoen wordt er een kermiskoers voor liefhebbers georganisseerd in Zonnedorp. De kermiskoers krijgt de naam, Het Kwakcriterium.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken]

  • Boemel merkt op dat Kwak zelfs betere benen heeft dan de Belgische voormalige wielrenner, Eddy Merckx.
  • De wielerclub van Teofiel draagt de veelzeggende naam, "De lustige Flandriens".
  • Prospeer, de vader van Filiberke roept op pagina 12, Chasse patate. Dit is een term uit het wielrennen.
  • Op pagina 25 staat er een verkeersbord met de tekst, "Gemeente Zwevegem verzusterd met Zonnedorp". Zwevegem is een gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen.
  • In een interview wordt gesproken over Vlaanderens mooiste, een verwijzing naar de Ronde van Vlaanderen.
  • In het verhaal wordt per vergissing de Kwaremont geasfalteerd. Een helling in de Vlaamse Ardennen.
  • De jaloerse Tico Nattan laat de oude fiets van Kwak verdwijnen in de Brugse reien.
  • Op pagina 32 zien we in de verte het Belfort van Brugge. Deze toren bevindt zich op de Grote Markt van de stad Brugge.
  • Op pagina 38 is er een eerbetoon aan Karel Van Wijnendaele, een pionier van de Vlaamse sportjournalistiek.
  • Ook het slimme varken uit album 229 en de koe Bella uit onder andere album De muzikale Bella verschijnen even in dit verhaal .
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Jommeke 289 2015 (in 2018 in de hoofdreeks) De zwarte diamant