Didelphodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Didelphodon
Fossiel voorkomen: Boven-Krijt
Didelphodon
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Infraklasse: Marsupialia (buideldieren)
Orde: Ameridelphia
Familie: Stagodontidae
Geslacht
Didelphodon
Marsh, 1889
soort
  • D. coyi
  • D. nitor
  • D. padanicus
  • D. tumidus
  • D. validus
  • D. vorax
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Didelphodon is een prehistorisch buideldier. Het dier behoort tot de Stagodontidae, een familie van buideldieren uit de orde Didelphimorphia die tijdens het Laat-Krijt in Noord-Amerika leefden. Binnen de Stagodontidae is Didelphodon het nauwst verwant aan Eodelphis. Er zijn zes soorten, waarvan D. vorax de bekendste is. Net als de dinosauriërs overleefde Didelphodon, in tegenstelling tot zijn verwanten de opossums, het massale uitsterven 65 miljoen jaar geleden niet.

Beschrijving[bewerken]

Met een totale lengte van ongeveer een meter en een gewicht van 10 tot 15 kg was Didelphodon één van de grotere zoogdieren van het Mesozoïcum. De in 2005 beschreven Repenomamus giganticus uit China was van vergelijkbaar formaat. Uiterlijk leek Didelphodon vermoedelijk op de hedendaagse buidelduivel of das. Het was waarschijnlijk een nachtactieve omnivoor die zowel planten als kleine dieren zoals insecten, hagedissen en kleine zoogdieren, als eieren van onder meer dinosauriërs at. De vorm van de tanden wijst er op dat in ieder geval een deel van het dieet uit vlees bestond. Een deel van de tanden lijkt aangepast voor het breken van botten of schaaldieren. Overdag zal Didelphodon zich hebben opgehouden in holen.

Fossiele vondsten[bewerken]

Fossielen van Didelphodon vorax zijn gevonden in de Hell Creek Formation in Montana, North Dakota en South Dakota, de Lance Formation in Wyoming, de Scollard Formation in Alberta en de Frenchman Formation in Saskatchewan. Deze fossielen dateren uit het Laat-Maastrichtien, de periode direct voor de Krijt-Paleogeen-massa-extinctie. In de Scollard Formation is Didelphodon vorax één van de algemeenste soorten. Fossielen van Didelphodon coyi zijn gevonden in de Horseshoe Canyon Formation in Alberta en dateren uit het Vroeg-Maastrichtien.

Externe link[bewerken]