Domein Luciebos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kelchtermans (overleg | bijdragen) op 26 mei 2018 om 21:01. (→‎Geschiedenis)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Herenhuis aan Luciebos 1

Het Domein Luciebos is een landgoed ten oosten van Houthalen-Oost, in de Belgische provincie Limburg.

Geschiedenis

Het landgoed ligt onmiddellijk ten westen van de terril van de steenkoolmijn van Zwartberg.Alhoewel Luciebos sinds de aanleg in 1874 steeds in handen is gebleven van dezelfde familie (Bidlot-)Thorn, zijn er weinig historische gegevens beschikbaar. Op 17 april 1874 kocht luitenant-generaal Emile Thorn, die circa 1870 voor geodetische opmetingen, die de heide in kaart moesten brengen, in Meeuwen en Wijshagen verzeild was geraakt, 64 hectare heidegrond. De familie Thorn stamde uit het Ardense Marche en Famenne en verbleef zoals hun afstammelingen en aangetrouwde familie Bidlot veelal in Luik. Het domein in Houthalen werd hun buitenverblijf. In 1880 voegde E. Thorn aan het oorspronkelijke domein nog eens 33 hectare onder Meeuwen toe. Later werden deze eigendommen uitgebreid tot ongeveer 250 hectare. Daar generaal Thorn gehuwd was met Lucie Roberti, kreeg het domein de naam Luciebois of Luciebos.

In 1874 was het goed nog volledig bedekt met heide. Van latere datum dateert de praktisch volledige bebossing. Thorn legde vijvers aan en liet een kleine villa (De achterbouw van Luciebos nummer 1) en enkele woningen optrekken, bijvoorbeeld Forelstraat nummers 2, 6 en 7, alsook Zalmstraat nummer 8, thans verbouwde witbeschilderde langgestrekte hoevetjes en een woning van twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de periode 1900-1930.

De enkele oude wintereiken die nu nog op Luciebos voorkomen, waren zeker reeds aanwezig in 1874. De eerste verkennende boringen voor de ontdekking van de Limburgse steenkool werden uitgevoerd vanop dit landgoed, confer oude foto’s. Er waren regelmatig overstromingen op het domein, tengevolge van de mijnverzakkingen veroorzaakt door de naburige mijn van Zwartberg. Emile Thorn, telg uit een familie die afkomstig was uit Marche-en-Famenne, maar gewoonlijk in Luik verbleef, was luitenant-generaal van het Belgische leger. Omstreeks 1870 was hij in deze streek om de heide in kaart te brengen. Hij kocht in 1874 64 ha heidegrond, en in 1880 werd dit uitgebreid met 33 ha, en uiteindelijk ontstond een domein van 250 ha.

Van 1874-1876 werd er een herenhuis gebouwd aan Luciebos 1, dat aanvankelijk als buitenverblijf diende. Het landgoed werd maar Emiles vrouw, Lucie Roberti, Luciebois genoemd. Hoewel het gebied in 1874 nog een onafzienbare heidevlakte was, werd het later geheel bebost. Ook werden er vijvers aangelegd en enkele woningen gebouwd, onder meer aan de Zalmstraat en de Forelstraat.

In 1924 werd nog een kasteeltje gebouwd. Dit is tegenwoordig te vinden aan Luciebos 4.

Het landgoed wordt nog steeds bewoond door nazaten van de familie Thorn. Het is particulier domein en niet toegankelijk.

Opmerkelijk

Van belang is dat op dit landgoed de eerste proefboringen naar het voorkomen van steenkool in de Limburgse Kempen plaatsvonden.

In 1904 vond men op dit domein een voorwerp uit durietsteen ontdekt. Dit werd geschonken aan het Musée Curtius te Luik, alwaar het bekendstaat als le casse tête de Zwartberg.

Externe bron