Kasteel Genenbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Genenbroek in Achel

Kasteel Genenbroek is een kasteeltje direct ten oosten van de kom van Achel in de Belgische provincie Limburg. Het kasteel is gelegen aan Catharinadal 3.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige gebouw betreft een kasteel in Vlaamse neorenaissancestijl uit 1885, met een oudere kern. Het geheel, bevattende enkele trapgeveltjes, waarvan één geflankeerd door twee ranke torentjes, en ook een forsere hoektoren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het domein werd voor het eerst vermeld in 1496, toen er sprake was van een hoeve en jachthuis van de heren van Grevenbroek. Het was in de 15e en 16e eeuw achtereenvolgens in bezit van de families Van den Broeck en Van Bergen, het eind 16e eeuw aan de familie Schelen en in de 17e eeuw aan de familie Holtbecker. In 1742 behoorde het aan de kluizenaars van de Achelse Kluis, terwijl vanaf 1747 de adellijke familie De Hubens er woonde. Omstreeks 1758 werd door hen een nieuw kasteel gebouwd, wellicht op basis van een reeds bestaand, kleiner gebouw. Vervolgens kwam het aan de familie De Leonaerdts, en dezen vergrootten het kasteel door omstreeks 1791 een zuidvleugel aan te bouwen.

In 1835 kwam het kasteeltje in bezit van de weduwe Wauters-de Sallez, en na haar dood in 1852 werd het verkocht aan Barthélémy de Theux de Meylandt. Deze stierf in 1874 en het kasteel kwam in bezit van diens schoonzoon, Alfred de Cornet d'Elzius de Peissant de Theux de Meylandt. Deze liet het van 1882-1885 verbouwen, waardoor het zijn huidige aanzien kreeg. De hoeve werd afgebroken, een nieuwe paardenstal en koetshuis verrees. Alfred stierf in 1898, en zijn zoon Georges verwierf het.

In 1935 verkocht hij het kasteel aan de Kruisheren van Diest. Deze gebruikten het als studiehuis. In 1992 werd het verkocht aan de familie Kluijtmans. In koetshuis en paardenstal kwam een brasserie en een restaurant, terwijl het kasteel gerestaureerd werd en de – onjuiste – naam Kasteel Grevenbroek verkreeg. Het domein is tegenwoordig een privédomein. In 2021 is het kasteel gekocht door Peter Gillis als woonverblijf[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Abdij van Hocht · Abdij van Sinnich · Alden Biesen · Bethaniakasteel · Burcht van Kolmont · Burcht van Bergkelder · Burcht van Loon · Commanderij van Gruitrode · Commanderij van Sint-Pieters-Voeren · De Fonteinhof · De Kapelhof · De Klee · De Termottenhof · Domein Luciebos · Rood Kasteel · Het Wit Kasteel · Hof de Méan · Kasteel Altenbroek · Kasteel Bellevue · Kasteel Borghoven · Kasteel Borgitter · Kasteel Brustem · Kasteel Carolinaberg · Kasteel d'Aspremont-Lynden · Kasteel Daalbroek · Kasteel de Borman · Kasteel de Brouckmans · Kasteel De Burg · Kasteel de Fauconval · Kasteel de Geuzentempel · Kasteel De Motte · Kasteel Den Dool · Kasteel de Pierpont · Kasteel De Schans · Kasteel Dessener · Kasteel van Duras · Kasteel Edelhof · Kasteel Engelhof · Kasteel Gasterbos · Kasteel Genenbroek · Kasteel Gingelom · Kasteel Grevenbroek · Kasteel Groenendaal (Waltwilder) · Kasteel Groot Peteren · Kasteel van Hamal · Kasteel van Henegauw · Kasteel Het Hamel · Kasteel Hoogveld · Kasteel Hulsberg · Kasteel Jonckholt · Kasteel Jongenbos · Kasteel Kaulille · Kasteel Keienheuvel · Kasteel Kewith · Kasteel Lagendal · Kasteel van Landwijk · Kasteel Leva · Kasteel Litzberg · Kasteel Magis · Kasteel Meeuwen-Gruitrode · Kasteel Meylandt · Kasteel Obbeek · Kasteel Ommerstein · Kasteel Peten · Kasteel Pietersheim · Kasteel Printhagen · Kasteel Quanonne · Kasteel Ridderborn · Kasteel Rodenpoel · Kasteel Rootsaert · Kasteel Rosmeulen · Kasteel Scherpenberg · Kasteel Sipernau · Kasteel Terhove · Kasteel Terkoest · Kasteel Terlaemen · Kasteel Ter Mottenhof · Kasteel Trockaert · Kasteel van 's Herenelderen · Kasteel van Betho · Kasteel van Binderveld · Kasteel van Blekkom · Kasteel van Bommershoven · Kasteel de Donnea · Kasteel van Gors · Kasteel van Halbeek · Kasteel van Hamont · Kasteel van Hasselbroek · Kasteel van Heers · Kasteel van Heks · Kasteel van Heurne · Kasteel van Hoepertingen · Kasteel van Kerkom · Kasteel van Kolmont · Kasteel van Loye · Kasteel van Melveren · Kasteel van Menten de Horne · Kasteel van Mombeek · Kasteel van Neerrepen · Kasteel van Nieuwenhoven · Kasteel van Nieuwerkerken · Kasteel van Nonnen-Mielen · Kasteel van Obsinnich · Kasteel van Opleeuw · Kasteel van Ordingen · Kasteel van Ottegraeven · Kasteel van Rijkel · Kasteel van Rooi · Kasteel van Rullingen · Kasteel van Schalkhoven · Kasteel van Sint-Pieters-Heurne · Kasteel van Stevoort · Kasteel van Terbiest · Kasteel van Teuven · Kasteel van Veulen · Kasteel van Wideux · Kasteel van Widooie · Kasteel van Wijer · Kasteel van Wimmertingen · Kasteel van Wurfeld · Kasteel Vilain XIIII · Kasteel Vogelsanck · Kasteel Zangerheide · Merodekasteel · Prinsenhof (Kuringen) · Rentmeesterij van Alden Biesen · Waterburcht (Millen) · Waterburcht van Meldert · Waterkasteel van Schoonbeek · Wijnkasteel Genoels-Elderen