Kasteel Borghoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Borghoven
Kasteel Borghoven
Locatie Piringen
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 25′ OL
Algemeen
Kasteeltype kasteelhoeve
Bouwmateriaal baksteen, blauwe hardsteen
Eigenaar Alfredo De Gregorio
Huidige functie architectenbureau, woning
Monumentale status niet beschermd, wel op vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed
Monumentnummer 37537
Kaart
Kasteel Borghoven (België)
Kasteel Borghoven

Het Kasteel Borghoven of kasteel Burghoven is een kasteel in Piringen in de Belgische gemeente Tongeren in de provincie Limburg. Het kasteel is gelegen aan de Tomstraat.

Het kasteel is een kasteelhoeve en bestaat uit het rechthoekig hoofdgebouw waarachter de U-vormige kasteelhoeve zich bevindt. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschapsstijl en is bereikbaar via een poortgebouw in baksteen.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdgebouw werd opgetrokken in het midden van de 19e eeuw. Het betreft een dubbelhuis van zes traveeën breed en telde oorspronkelijk twee bouwlagen opgetrokken in baksteen. In de tweede helft van de 19e eeuw werd de voorgevel verhoogd door de toevoeging van een halve bouwlaag. De voorgevel aan de oostelijke zijde van het kasteel wordt beëindigd door een over de hele breedte doorgaande kroonlijst en is voorzien van rechthoekige vensters met lateien en raamdorpels in blauwe hardsteen. In dezelfde periode werd de toegangsdeur vergroot tot de breedte van twee traveeën en werd een glazen luifel aangebracht. Het geheel wordt bedekt door een zadeldak en is belegd met Vlaamse pannen.

Aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werd aan de zuidelijke zijde een nieuw woonhuis gebouwd met een breedte van twee traveeën en bestaande uit twee bouwlagen. Deze uitbreiding wordt bedekt door een mansardedak. In de zuidoostelijke hoek werd een hoektoren gebouwd bestaande uit tweeënhalve bouwlagen bedekt door een tentdak belegd met pannen uit leisteen.

De hoeve bevindt zich ten noordwesten van het kasteel en bestaat uit drie vleugels die gebouwd zijn rondom een rechthoekig erf. De bijgebouwen worden allen bedekt door zadeldaken belegd met Vlaamse pannen.

Geschiedenis en bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel werd in het midden van de 19e eeuw gebouwd door baron de Roosen. Na diens overlijden kwam het kasteel in het bezit van een telg van de familie Hoegaerts. In 2011 bracht Alfredo De Gregorio, architect van het Gallo-Romeins Museum, zijn architectenbureau onder in het kasteel.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Abdij van Hocht · Abdij van Sinnich · Alden Biesen · Bethaniakasteel · Burcht van Kolmont · Burcht van Bergkelder · Burcht van Loon · Commanderij van Gruitrode · Commanderij van Sint-Pieters-Voeren · De Fonteinhof · De Kapelhof · De Klee · De Termottenhof · Domein Luciebos · Rood Kasteel · Het Wit Kasteel · Hof de Méan · Kasteel Altenbroek · Kasteel Bellevue · Kasteel Borghoven · Kasteel Borgitter · Kasteel Brustem · Kasteel Carolinaberg · Kasteel d'Aspremont-Lynden · Kasteel Daalbroek · Kasteel de Borman · Kasteel de Brouckmans · Kasteel De Burg · Kasteel de Fauconval · Kasteel de Geuzentempel · Kasteel De Motte · Kasteel Den Dool · Kasteel de Pierpont · Kasteel De Schans · Kasteel Dessener · Kasteel van Duras · Kasteel Edelhof · Kasteel Engelhof · Kasteel Gasterbos · Kasteel Genenbroek · Kasteel Gingelom · Kasteel Grevenbroek · Kasteel Groenendaal (Waltwilder) · Kasteel Groot Peteren · Kasteel van Hamal · Kasteel van Henegauw · Kasteel Het Hamel · Kasteel Hoogveld · Kasteel Hulsberg · Kasteel Jonckholt · Kasteel Jongenbos · Kasteel Kaulille · Kasteel Keienheuvel · Kasteel Kewith · Kasteel Lagendal · Kasteel van Landwijk · Kasteel Leva · Kasteel Litzberg · Kasteel Magis · Kasteel Meeuwen-Gruitrode · Kasteel Meylandt · Kasteel Obbeek · Kasteel Ommerstein · Kasteel Peten · Kasteel Pietersheim · Kasteel Printhagen · Kasteel Quanonne · Kasteel Ridderborn · Kasteel Rodenpoel · Kasteel Rootsaert · Kasteel Rosmeulen · Kasteel Scherpenberg · Kasteel Sipernau · Kasteel Terhove · Kasteel Terkoest · Kasteel Terlaemen · Kasteel Ter Mottenhof · Kasteel Trockaert · Kasteel van 's Herenelderen · Kasteel van Betho · Kasteel van Binderveld · Kasteel van Blekkom · Kasteel van Bommershoven · Kasteel de Donnea · Kasteel van Gors · Kasteel van Halbeek · Kasteel van Hamont · Kasteel van Hasselbroek · Kasteel van Heers · Kasteel van Heks · Kasteel van Heurne · Kasteel van Hoepertingen · Kasteel van Kerkom · Kasteel van Kolmont · Kasteel van Loye · Kasteel van Melveren · Kasteel van Menten de Horne · Kasteel van Mombeek · Kasteel van Neerrepen · Kasteel van Nieuwenhoven · Kasteel van Nieuwerkerken · Kasteel van Nonnen-Mielen · Kasteel van Obsinnich · Kasteel van Opleeuw · Kasteel van Ordingen · Kasteel van Ottegraeven · Kasteel van Rijkel · Kasteel van Rooi · Kasteel van Rullingen · Kasteel van Schalkhoven · Kasteel van Sint-Pieters-Heurne · Kasteel van Stevoort · Kasteel van Terbiest · Kasteel van Teuven · Kasteel van Veulen · Kasteel van Wideux · Kasteel van Widooie · Kasteel van Wijer · Kasteel van Wimmertingen · Kasteel van Wurfeld · Kasteel Vilain XIIII · Kasteel Vogelsanck · Kasteel Zangerheide · Merodekasteel · Prinsenhof (Kuringen) · Rentmeesterij van Alden Biesen · Waterburcht (Millen) · Waterburcht van Meldert · Waterkasteel van Schoonbeek · Wijnkasteel Genoels-Elderen