Kasteel De Burg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel De Burg in Lummen
zicht vanuit het oosten

Kasteel De Burg is gelegen in de Belgische gemeente Lummen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het grondplan van het huidige kasteel dateert uit de tijd van de weduwe van Willem I van der Marck Lumey (1485). Dit kasteel werd in de loop der eeuwen verschillende malen verbouwd en heeft tegenwoordig een neoclassicistisch uiterlijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zover bekend is het kasteel De Burg het oudste kasteel van Lummen. Het kasteel werd voor het eerst vermeld in 1203 toen de Loonse graaf Lodewijk II het kasteel, samen met het allodium Lummen aan het prinsbisdom Luik schonk, om het als leen terug te krijgen. Het was een diplomatiek instrument tijdens de Loonse Oorlog.[1]

De meest bekende eigenaar van De Burg was Willem II van der Marck Lumey, een beruchte watergeus bijgenaamd "Lumey", die Den Briel veroverde voor Willem de Zwijger, Prins van Oranje.

In 1837 kocht de Stevoortse jeneverstoker Lau­rens Renier Palmers (1765-1839) het domein van de hertogin van Arenberg. Palmers en zijn vrouw Maria Theresia de Borman (1779-1844) waren grootgrondbezitters en tevens eigenaar van de watermolens van Lummen, het kasteel Terlaemen met boerderij en drie watermolens in Zolder, het kasteel van Stevoort en een tiental boerderijen in Stevoort en een huis op de Houtmarkt in Hasselt.

Door het huwe­lijk van Catharina Palmers (1809-1891) met Henri Gerard Briers (1791-1873) ­kwam De Burg in het bezit van de Hasseltse familie Briers. Het kasteel De Burg was, zoals een ge­denk­steen in het poortgebouw vermeldt, de woon­plaats van Briers' kleinzoon, de Franstalige schrijver Geor­ges Virres, pseu­doniem van Henry Briers de Lumey (1869-1946), Limburgs provincieraadsl­id, burge­meester van Lummen, lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen en van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]