Kasteel Zangerheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Zangerheide in oktober 2020
Kasteel Zangerhei met duiventoren en lantaarn bovenaan

Het Kasteel Zangerheide (ook Kasteel Zangerhei) was een kasteel te Eigenbilzen, gelegen aan Zangerheistraat 101. Een aantal gebouwen zijn hiervan overgebleven.

Oorspronkelijk lag hier het leengoed en de laathoeve Haenengoed, dat in 1434 in leen werd gegeven aan Aert Haen, die zoon was van Gielis van Elderen. In 1558 verkocht Michiel Haenen het goed aan Jasper van den Dijck, die zanger was in de Sint-Servaaskerk te Maastricht. Om deze reden veranderde de naam van het goed in Zangerije. In 1580 kwam het goed aan Willem de Heusch. In 1620 kreeg de familie De Heusch het hele dorp Eigenbilzen in bezit, samen met Gellik.

Het kasteel was een 15e-eeuwse versterking. In de 18e eeuw bouwde men op de fundamenten ervan een aanzienlijk waterkasteel. In de eerste helft van de 19e eeuw maakte dit plaats voor een neoclassicistisch gebouw met een neerhof, waarvan de dienstgebouwen feitelijk een vierkantshoeve vormden. Omstreeks 1850 werd een uitgestrekt park in Engelse landschapsstijl aangelegd. Dit grensde aan het park van het nabijgelegen Kasteel Groenendaal.

In 1955 werd ook dit kasteel afgebroken en het domein werd verkaveld. Alleen de uit de 19e eeuw stammende neerhof bleef bewaard. Merkwaardig is vooral de zuidvleugel, deze heeft een vierkante toren die als duiventoren dienstdoet, met daarboven nog een met leien bedekte lantaarn.

Van het park resten nog de omgrachting en de vijver.