Kasteel van Ottegraeven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Ottegraeven
Op de achtergrond het kasteel, op de voorgrond in wit de kapel
Locatie Schoppem
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 48′ OL
Algemeen
Kasteeltype herenhuis
Bouwmateriaal baksteen
Gebouwd in middeleeuwen
Herbouwd in 1710
Monumentnummer 37681
Kaart
Kasteel van Ottegraeven (België)
Kasteel van Ottegraeven

Het kasteel van Ottegraeven of Ottegraven is een kasteel in de Belgische gemeente Voeren in Limburg. Het kasteel is gelegen tussen Schoppem en Sint-Martens-Voeren aan de straat Ottegraeven. Tussen het kasteel en de weg liggen de hoevegebouwen van de hoeve Mariahof, waardoor het kasteel voor een groot deel aan het zicht onttrokken is. Om van de hoeve bij het kasteel te komen gaat er een brug over de rond het kasteel liggende gracht.

In 1375 wordt er melding gemaakt van een Cloes van Otegroeven in de registers van het graafschap Valkenburg.[1] Tussen 1439 en 1479 wordt in de Maastrichtse raadverdragen Lambertus/Lambrecht van Otegroven diverse malen genoemd als eigenaar van de herberg De Helm aan het Vrijthof in Maastricht. Lambertus was een zoon van Claes van Otegroven, wellicht de hierboven genoemde Cloes of een zoon van hem, van wie hij en zijn zuster Jutte de herberg en tal van andere bezittingen in de omgeving van Maastricht hadden geërfd. Mogelijk betrof de herberg oorspronkelijk een adellijk poorthuis of refugiehuis, zoals wel meer adellijke geslachten in Maastricht bezaten.[2] Ottegraeven was een leen van het hof van den Bongardt in Sint-Martens-Voeren. Het oorspronkelijke kasteel was groter dan het bestaande gebouw en werd in de Dertigjarige Oorlog verwoest.

Thans is het een herenhuis met een rechthoekig plattegrond dat onder een schilddak opgetrokken is in baksteen. Het gebouw dateert uit 1710 toen het herbouwd werd door Henri-François de Bounam (of: Bonhome).

Bij de ingang van de oprit naar het kasteel bevindt zich een witte kapel. Deze is opgetrokken in Lodewijk XIV-stijl en heeft een mansardedak met een ui-vormig spitsje en kruis.

In de nabijheid van het kasteel bevond zich vroeger de watermolen Pompmolen. Achter het kasteel ligt het riviertje de Voer die de watermolen voedde.

Ten noorden van het kasteel ligt het bosgebied Schoppemerheide.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Abdij van Hocht · Abdij van Sinnich · Alden Biesen · Bethaniakasteel · Burcht van Kolmont · Burcht van Bergkelder · Burcht van Loon · Commanderij van Gruitrode · Commanderij van Sint-Pieters-Voeren · De Fonteinhof · De Kapelhof · De Klee · De Termottenhof · Domein Luciebos · Rood Kasteel · Het Wit Kasteel · Hof de Méan · Kasteel Altenbroek · Kasteel Bellevue · Kasteel Borghoven · Kasteel Borgitter · Kasteel Brustem · Kasteel Carolinaberg · Kasteel d'Aspremont-Lynden · Kasteel Daalbroek · Kasteel de Borman · Kasteel de Brouckmans · Kasteel De Burg · Kasteel de Fauconval · Kasteel de Geuzentempel · Kasteel De Motte · Kasteel Den Dool · Kasteel de Pierpont · Kasteel De Schans · Kasteel Dessener · Kasteel van Duras · Kasteel Edelhof · Kasteel Engelhof · Kasteel Gasterbos · Kasteel Genenbroek · Kasteel Gingelom · Kasteel Grevenbroek · Kasteel Groenendaal (Waltwilder) · Kasteel Groot Peteren · Kasteel van Hamal · Kasteel van Henegauw · Kasteel Het Hamel · Kasteel Hoogveld · Kasteel Hulsberg · Kasteel Jonckholt · Kasteel Jongenbos · Kasteel Kaulille · Kasteel Keienheuvel · Kasteel Kewith · Kasteel Lagendal · Kasteel van Landwijk · Kasteel Leva · Kasteel Litzberg · Kasteel Magis · Kasteel Meeuwen-Gruitrode · Kasteel Meylandt · Kasteel Obbeek · Kasteel Ommerstein · Kasteel Peten · Kasteel Pietersheim · Kasteel Printhagen · Kasteel Quanonne · Kasteel Ridderborn · Kasteel Rodenpoel · Kasteel Rootsaert · Kasteel Rosmeulen · Kasteel Scherpenberg · Kasteel Sipernau · Kasteel Terhove · Kasteel Terkoest · Kasteel Terlaemen · Kasteel Ter Mottenhof · Kasteel Trockaert · Kasteel van 's Herenelderen · Kasteel van Betho · Kasteel van Binderveld · Kasteel van Blekkom · Kasteel van Bommershoven · Kasteel de Donnea · Kasteel van Gors · Kasteel van Halbeek · Kasteel van Hamont · Kasteel van Hasselbroek · Kasteel van Heers · Kasteel van Heks · Kasteel van Heurne · Kasteel van Hoepertingen · Kasteel van Kerkom · Kasteel van Kolmont · Kasteel van Loye · Kasteel van Melveren · Kasteel van Menten de Horne · Kasteel van Mombeek · Kasteel van Neerrepen · Kasteel van Nieuwenhoven · Kasteel van Nieuwerkerken · Kasteel van Nonnen-Mielen · Kasteel van Obsinnich · Kasteel van Opleeuw · Kasteel van Ordingen · Kasteel van Ottegraeven · Kasteel van Rijkel · Kasteel van Rooi · Kasteel van Rullingen · Kasteel van Schalkhoven · Kasteel van Sint-Pieters-Heurne · Kasteel van Stevoort · Kasteel van Terbiest · Kasteel van Teuven · Kasteel van Veulen · Kasteel van Wideux · Kasteel van Widooie · Kasteel van Wijer · Kasteel van Wimmertingen · Kasteel van Wurfeld · Kasteel Vilain XIIII · Kasteel Vogelsanck · Kasteel Zangerheide · Merodekasteel · Prinsenhof (Kuringen) · Rentmeesterij van Alden Biesen · Waterburcht (Millen) · Waterburcht van Meldert · Waterkasteel van Schoonbeek · Wijnkasteel Genoels-Elderen