Kasteel van Kolmont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Kolmont
Voorzijde van het kasteel
Locatie Overrepen
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 25′ OL
Algemeen
Kasteeltype landhuis
Stijl neobarok
Bouwmateriaal baksteen, blauwe hardsteen
Huidige functie woning
Monumentale status niet beschermd, wel op vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed
Monumentnummer 37529
Kaart
Kasteel van Kolmont (België)
Kasteel van Kolmont

Het Kasteel van Kolmont is een kasteel in Kolmont, een gehucht nabij Overrepen in de Belgische gemeente Tongeren in de provincie Limburg. Het kasteel is gelegen aan de Burchtstraat vlak bij de ruïnes van de burcht van Kolmont.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel bestaat uit drie vleugels opgetrokken in baksteen. Het centrale gedeelte uit 1840-1850 wordt aan weerszijden geflankeerd door twee identieke vleugels waardoor de voorgevel een symmetrisch uitzicht heeft. Het hoofdgebouw telt twee bouwlagen en is vijf traveeën breed. Het geheel wordt bedekt door een mansardedak uit leisteen. De middentravee wordt geaccentueerd door een risaliet en wordt bekroond door een koepel voorzien van een lantaarn. De getoogde vensters zijn voorzien van een omlijsting in blauwe hardsteen.

De achteruitwijkende gebouwen aan weerszijden van het centrale gedeelte zijn het resultaat van uitbreidingswerken in 1920. Beide zijvleugels tellen twee bouwlagen en zijn drie traveeën breed. De onderste bouwlaag van de zijvleugels is voorzien van een zuilengalerij waarboven zich een terras met balustrade bevindt. De zijvleugels worden bedekt door een schilddak.

Geschiedenis en bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

De gronden waarop het kasteel van Kolmont zich bevindt behoorden tot de heerlijkheid van Kolmont en werden op 23 juni 1761 door prins-bisschop Johan Theodoor van Beieren in erfbezit gegeven aan Arnold Christiaan de Bellefroid. In 1840-1850 liet de familie de Bellefroid - Van der Meer het huidige kasteel optrekken. Later werd het domein dan eigendom van magistraat Armand Claessens. Nadien werd het bewoond door ridder Erard de Schaetzen, oud-burgemeester van Tongeren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]