Kasteel van Nieuwenhoven (Sint-Truiden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De oostvleugel van het kasteelcomplex

Het kasteel van Nieuwenhoven is een kasteel met hoevegebouwen in het noorden van Sint-Truiden, ten oosten van het dorp Nieuwerkerken in Belgisch-Limburg.
Sinds het einde van de 13e eeuw is dit het speelhof en zomerverblijf van de abten van de Sint-Trudoabdij van Sint-Truiden. In de 18e eeuw werd het de vaste verblijfplaats van de abten.

Het wapenschild van Hubertus van Suetendael, abt van Sint-Truiden (1638-1663), ingemetseld naast het poortgebouw

Aanvankelijk was het een eenvoudige hoeve die in 1329 versterkt werd. In de loop der eeuwen werd het kasteel herhaaldelijk verbouwd en vergroot. Het huidige hoevegedeelte werd gebouwd in de 17e eeuw. In 1861 verbouwde Charles Whettnall het kasteel in Engelse neotudorstijl. Door een brand in 1932 werd het kasteel grotendeels vernield. Pas in de jaren 1950 was het kasteel, na een volledige verbouwing in een eenvoudigere neoclassicistische stijl, weer geschikt voor bewoning.

Na de Franse Revolutie en de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door Frankrijk in 1795 werd het kasteel als kerkelijk goed aangeslagen en verkocht, waardoor het in particuliere handen kwam. Het werd bewoond door adellijke families tot in 2004. In de napoleontische tijd was het eigendom van Étienne Jacques Travers, baron van Jever en generaal van het koninkrijk Holland en het Eerste Franse Keizerrijk. Hij stierf er in 1827. Sinds het einde van de 19e eeuw werd het kasteel bewoond door de familie de Moffarts. In 2007 verkochten zij het kasteel en werd het opgedeeld in verschillende woongelegenheden en een publiek toegankelijk activiteitencentrum.

Het landschap rond het kasteel heeft nog de structuur van de 19e-eeuwse Engelse landschappelijke tuin. In de omgeving liggen oude bossen die eeuwenlang bij het kasteeldomein hoorden. Het bos van Nieuwenhoven, ook Galgenbos genoemd, dreigde begin jaren zeventig van de 20e eeuw verkaveld te worden. Het werd gekocht door de provincie Limburg in 1972 die er het Provinciaal Domein Nieuwenhoven van maakte: een recreatief bosgebied van 161 hectaren met bezoekerscentrum en horeca.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kasteel van Nieuwenhoven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Abdij van Hocht · Abdij van Sinnich · Alden Biesen · Bethaniakasteel · Burcht van Kolmont · Burcht van Bergkelder · Burcht van Loon · Commanderij van Gruitrode · Commanderij van Sint-Pieters-Voeren · De Fonteinhof · De Kapelhof · De Klee · De Termottenhof · Domein Luciebos · Rood Kasteel · Het Wit Kasteel · Hof de Méan · Kasteel Altenbroek · Kasteel Bellevue · Kasteel Borghoven · Kasteel Borgitter · Kasteel Brustem · Kasteel Carolinaberg · Kasteel d'Aspremont-Lynden · Kasteel Daalbroek · Kasteel de Borman · Kasteel de Brouckmans · Kasteel De Burg · Kasteel de Fauconval · Kasteel de Geuzentempel · Kasteel De Motte · Kasteel Den Dool · Kasteel de Pierpont · Kasteel De Schans · Kasteel Dessener · Kasteel van Duras · Kasteel Edelhof · Kasteel Engelhof · Kasteel Gasterbos · Kasteel Genenbroek · Kasteel Gingelom · Kasteel Grevenbroek · Kasteel Groenendaal (Waltwilder) · Kasteel Groot Peteren · Kasteel van Hamal · Kasteel van Henegauw · Kasteel Het Hamel · Kasteel Hoogveld · Kasteel Hulsberg · Kasteel Jonckholt · Kasteel Jongenbos · Kasteel Kaulille · Kasteel Keienheuvel · Kasteel Kewith · Kasteel Lagendal · Kasteel van Landwijk · Kasteel Leva · Kasteel Litzberg · Kasteel Magis · Kasteel Meeuwen-Gruitrode · Kasteel Meylandt · Kasteel Obbeek · Kasteel Ommerstein · Kasteel Peten · Kasteel Pietersheim · Kasteel Printhagen · Kasteel Quanonne · Kasteel Ridderborn · Kasteel Rodenpoel · Kasteel Rootsaert · Kasteel Rosmeulen · Kasteel Scherpenberg · Kasteel Sipernau · Kasteel Terhove · Kasteel Terkoest · Kasteel Terlaemen · Kasteel Ter Mottenhof · Kasteel Trockaert · Kasteel van 's Herenelderen · Kasteel van Betho · Kasteel van Binderveld · Kasteel van Blekkom · Kasteel van Bommershoven · Kasteel de Donnea · Kasteel van Gors · Kasteel van Halbeek · Kasteel van Hamont · Kasteel van Hasselbroek · Kasteel van Heers · Kasteel van Heks · Kasteel van Heurne · Kasteel van Hoepertingen · Kasteel van Kerkom · Kasteel van Kolmont · Kasteel van Loye · Kasteel van Melveren · Kasteel van Menten de Horne · Kasteel van Mombeek · Kasteel van Neerrepen · Kasteel van Nieuwenhoven · Kasteel van Nieuwerkerken · Kasteel van Nonnen-Mielen · Kasteel van Obsinnich · Kasteel van Opleeuw · Kasteel van Ordingen · Kasteel van Ottegraeven · Kasteel van Rijkel · Kasteel van Rooi · Kasteel van Rullingen · Kasteel van Schalkhoven · Kasteel van Sint-Pieters-Heurne · Kasteel van Stevoort · Kasteel van Terbiest · Kasteel van Teuven · Kasteel van Veulen · Kasteel van Wideux · Kasteel van Widooie · Kasteel van Wijer · Kasteel van Wimmertingen · Kasteel van Wurfeld · Kasteel Vilain XIIII · Kasteel Vogelsanck · Kasteel Zangerheide · Merodekasteel · Prinsenhof (Kuringen) · Rentmeesterij van Alden Biesen · Waterburcht (Millen) · Waterburcht van Meldert · Waterkasteel van Schoonbeek · Wijnkasteel Genoels-Elderen