Kasteel Scherpenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Scherpenberg
Kasteel Scherpenberg
Locatie Nerem
Coördinaten 50° 46′ NB, 5° 30′ OL
Algemeen
Kasteeltype burcht, landhuis
Bouwmateriaal baksteen, kalksteen, mergelsteen, vuursteen
Gebouwd in 1579-1580
Monumentale status niet beschermd, wel op vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed
Monumentnummer 37509
Kaart
Kasteel Scherpenberg (België)
Kasteel Scherpenberg

Het Kasteel Scherpenberg is een kasteel in Nerem in de Belgische gemeente Tongeren in de provincie Limburg. Het kasteel is gelegen aan de Dreef en bevindt zich in het natuurreservaat De Kevie.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel Scherpenberg werd opgetrokken aan het einde van de 16e eeuw op de plaats waar zich voorheen een burcht bevond. Restanten van deze burcht zijn nog steeds zichtbaar in het westelijke gedeelte van het huidige kasteelgebouw. Het kasteel bestaat uit een langgerekt kasteelgebouw dat voorzien is van een poortgebouw. Dit poortgebouw bestaat uit tweeënhalve bouwlagen onder een wolfsdak bedekt met leien. Spekbanden en een kroonlijst uit mergelsteen versieren het geheel. In de onderste bouwlaag bevindt zich een rondboogpoort die voorzien is van een rechthoekige omlijsting in kalksteen. Centraal boven de poort zijn een chronogram gedateerd in 1697 en de wapens van de families Vaes en Schroots gehouwen.

Ten oosten van het poortgebouw werd een woonhuis opgetrokken in de 17e eeuw met aanpassingen in de 19e eeuw. Het woonhuis opgetrokken in baksteen bestaat uit anderhalve bouwlaag en is twaalf traveeën breed. Het geheel wordt bedekt door een zadeldak belegd met pannen uit leisteen. Aan de oostelijke zijde wordt de voorgevel geflankeerd door een hoektoren van twee bouwlagen bedekt door een schilddak.

In de tuin bevinden zich los van het kasteelgebouw twee vrijstaande torentjes voorzien van een ingesnoerde torenspits.

Geschiedenis en bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel Scherpenberg en de voormalige burcht hingen af van het leenhof van Hamal. Doorheen de eeuwen was het kasteel in het bezit van verschillende adellijke families zoals de families de Scarpenbergh, Baest, Hoen, de Limelette, van Brecht, de Berlaymont, Bex, Mantels, van Spauwen, de Vaes, de Lenarts, Grisard en de Corswarem.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was het kasteel in het bezit van ene Herman Vaes. Hij werd aangehouden door de Nederlanders op verdenking van het herbergen van Spaansgezinden in het kasteel Scherpenberg. Pas nadat aangetoond werd dat het kasteel geen versterkte burcht was waar Spaangezinden onderdak zouden kunnen vinden, werd Vaes vrijgelaten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Abdij van Hocht · Abdij van Sinnich · Alden Biesen · Bethaniakasteel · Burcht van Kolmont · Burcht van Bergkelder · Burcht van Loon · Commanderij van Gruitrode · Commanderij van Sint-Pieters-Voeren · De Fonteinhof · De Kapelhof · De Klee · De Termottenhof · Domein Luciebos · Rood Kasteel · Het Wit Kasteel · Hof de Méan · Kasteel Altenbroek · Kasteel Bellevue · Kasteel Borghoven · Kasteel Borgitter · Kasteel Brustem · Kasteel Carolinaberg · Kasteel d'Aspremont-Lynden · Kasteel Daalbroek · Kasteel de Borman · Kasteel de Brouckmans · Kasteel De Burg · Kasteel de Fauconval · Kasteel de Geuzentempel · Kasteel De Motte · Kasteel Den Dool · Kasteel de Pierpont · Kasteel De Schans · Kasteel Dessener · Kasteel van Duras · Kasteel Edelhof · Kasteel Engelhof · Kasteel Gasterbos · Kasteel Genenbroek · Kasteel Gingelom · Kasteel Grevenbroek · Kasteel Groenendaal (Waltwilder) · Kasteel Groot Peteren · Kasteel van Hamal · Kasteel van Henegauw · Kasteel Het Hamel · Kasteel Hoogveld · Kasteel Hulsberg · Kasteel Jonckholt · Kasteel Jongenbos · Kasteel Kaulille · Kasteel Keienheuvel · Kasteel Kewith · Kasteel Lagendal · Kasteel van Landwijk · Kasteel Leva · Kasteel Litzberg · Kasteel Magis · Kasteel Meeuwen-Gruitrode · Kasteel Meylandt · Kasteel Obbeek · Kasteel Ommerstein · Kasteel Peten · Kasteel Pietersheim · Kasteel Printhagen · Kasteel Quanonne · Kasteel Ridderborn · Kasteel Rodenpoel · Kasteel Rootsaert · Kasteel Rosmeulen · Kasteel Scherpenberg · Kasteel Sipernau · Kasteel Terhove · Kasteel Terkoest · Kasteel Terlaemen · Kasteel Ter Mottenhof · Kasteel Trockaert · Kasteel van 's Herenelderen · Kasteel van Betho · Kasteel van Binderveld · Kasteel van Blekkom · Kasteel van Bommershoven · Kasteel de Donnea · Kasteel van Gors · Kasteel van Halbeek · Kasteel van Hamont · Kasteel van Hasselbroek · Kasteel van Heers · Kasteel van Heks · Kasteel van Heurne · Kasteel van Hoepertingen · Kasteel van Kerkom · Kasteel van Kolmont · Kasteel van Loye · Kasteel van Melveren · Kasteel van Menten de Horne · Kasteel van Mombeek · Kasteel van Neerrepen · Kasteel van Nieuwenhoven · Kasteel van Nieuwerkerken · Kasteel van Nonnen-Mielen · Kasteel van Obsinnich · Kasteel van Opleeuw · Kasteel van Ordingen · Kasteel van Ottegraeven · Kasteel van Rijkel · Kasteel van Rooi · Kasteel van Rullingen · Kasteel van Schalkhoven · Kasteel van Sint-Pieters-Heurne · Kasteel van Stevoort · Kasteel van Terbiest · Kasteel van Teuven · Kasteel van Veulen · Kasteel van Wideux · Kasteel van Widooie · Kasteel van Wijer · Kasteel van Wimmertingen · Kasteel van Wurfeld · Kasteel Vilain XIIII · Kasteel Vogelsanck · Kasteel Zangerheide · Merodekasteel · Prinsenhof (Kuringen) · Rentmeesterij van Alden Biesen · Waterburcht (Millen) · Waterburcht van Meldert · Waterkasteel van Schoonbeek · Wijnkasteel Genoels-Elderen