Duccio di Buoninsegna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Duccio di Buoninsegna (verm. Siena, ca. 1255 - Siena, 1318) was een invloedrijke Italiaanse kunstschilder, die schilderde in de Byzantijnse stijl.

Werken[bewerken]

Tot zijn werken behoren de Rucellai Madonna in de Uffizi te Florence, en het veelluik Maestà (1308-1311) voor de kathedraal van Siena. Dit laatste schilderij wordt algemeen beschouwd als zijn meesterwerk. Zijn werk Madonna en Kind (circa 1300) werd in november 2004 gekocht door het Metropolitan Museum of Art in New York City voor meer dan 45 miljoen dollar, de duurste aankoop van het museum ooit.

Maestà[bewerken]

Centrale paneel van de Maestà

De Maestà hangt niet meer in de kathedraal zelf, maar in het nabijgelegen Museo dell'Opera del Duomo. Het werk bestaat uit meerdere losse delen sinds het in 1711 werd ontmanteld en in stukken gezaagd om het over twee altaren te verdelen. Hierbij raakte het werk beschadigd. In de twintigste eeuw is het werk meermaals gerestaureerd.

De Maestà bestaat uit de volgende panelen:

  • Maria samen met het Christuskind tussen engelen en heiligen: het hoofdpaneel, waarop de Madonna met kind is te zien samen met 20 engelen en 19 heiligen.
  • De passie van Christus: 26 episodes uit het leven van Jezus verdeeld over 14 panelen. Deze panelen bevonden zich eerst achter het hoofdpaneel.
  • Andere losse panelen, met scènes uit het leven van Maria, de profeten Jeremia en Maleachi en de Annunciatie. Een deel van deze panelen is na 1711 verspreid geraakt over de hele wereld, waaronder de National Gallery in Londen en de National Gallery of Art in Washington D.C.. Eén paneel van de Maestà, de aartsengel Gabriël, bevindt zich in Nederland (zie afbeelding), in kasteel Huis Bergh te 's-Heerenberg.[1]
De aartsengel Gabriël