Naar inhoud springen

Eidgenössische Technische Hochschule Zürich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Funkmastervince (overleg | bijdragen) op 24 jan 2019 om 19:58.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Eidgenössische Technische Hochschule Zürich
Swiss Federal Institute of Technology in Zurich
Het hoofdgebouw
Afkorting ETH Zürich
Motto ETH Zurich Where the future begins
Locatie Zürich, Zwitserland
Coördinaten 47° 22′ NB, 8° 32′ OL
Opgericht 1855
Type Openbare universiteit
Rector Sarah M. Springman
Voorzitter Joël Mesot
Studenten 17.172 (2010)[1]
Personeel 9.809 (2010)[1]
Lid van IDEA, CESAER, TIME
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, afgekort ETH Zürich, is een universiteit in de Zwitserse stad Zürich. Het is een zusteruniversiteit van de Franstalige École Polytechnique Fédérale de Lausanne. Het ETH is in tegenstelling tot de Universiteit Zürich een federaal instituut, waardoor het onder direct bestuur van de bondsstaat Zwitserland staat.

In totaal studeren aan de ETH 15.000 studenten en promovendi en zijn er ongeveer 550 professoren. Het totaalbudget bedroeg in 2010 ongeveer 1,4 miljard Zwitserse franken.[1] Circa twintig alumni of hoogleraren van de ETH Zürich, waaronder Wilhelm Röntgen, Wolfgang Pauli en Albert Einstein, hebben sinds 1901 een Nobelprijs ontvangen. Ook vele alumni werkzaam op gebieden waar geen Nobelprijs wordt uitgereikt, zoals wiskunde (Niklaus Wirth en Georg Cantor) en architectuur (Hendrik Petrus Berlage) zijn wereldwijd bekend. De universiteit wordt tot de 20 beste ter wereld gerekend.[2][3]

Geschiedenis

ETH werd in 1854 door de Zwitserse staat opgericht en opende haar deuren een jaar later. Het begon als de Eidgenössische Polytechnische Schule en had zes departementen, te weten: architectuur, civiele techniek, werktuigbouwkunde, scheikunde, bosbouw en een speciaal departement dat wiskunde, natuurwetenschappen, literatuur en sociale en politieke wetenschappen omvatte. Destijds huisden de beide universiteiten van de stad in hetzelfde gebouw.

In 1909 werd de structuur van de universiteit hervormd en sindsdien mag ETH ook doctoraalexamens afnemen. In 1911 kreeg de school haar huidige naam. In 1924 zou het aantal departementen worden uitgebreid naar twaalf en weer later naar zestien.

Reputatie en ranking

Doorgaans plaatsen diverse ranglijsten van universiteiten de ETH Zürich als beste universiteit van continentaal Europa en wordt de universiteit consequent gerangschikt bij de de top 1-5 universiteiten in Europa, en behoort de ETH Zürich tot de 3 tot 10 beste universiteiten van de wereld.

Studierichtingen

  • Scheikunde
  • Natuurkunde
  • Biologie
  • Milieuwetenschappen
  • Informatica
  • Wiskunde
  • Architectuur
  • Diverse ingenieursopleidingen

Externe link

Commons heeft media­bestanden in de categorie ETH Zurich.
  • (de) (en) Website van ETH Zürich