Fazantachtigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Encycloon (overleg | bijdragen) op 16 feb 2019 om 23:04. (→‎Externe links: niet relevant/specifiek genoeg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fazantachtigen
Mannetje (r) en vrouwtje van de gewone fazant
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Galliformes (Hoendervogels)
Familie
Phasianidae
Horsfield, 1821
Geelkeelfrankolijn (Francolinus leucoscepus)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fazantachtigen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De fazantachtigen (Phasianidae) is een familie kleurrijke vogels. Tot deze familie behoren behalve de fazanten onder andere ook de kalkoen, kwartels, patrijzen, de pauw en de kip.

Een grote groep kwartels en hoenders uit Noord- en Zuid-Amerika die sterk op de fazantachtigen lijken, behoren niet tot deze familie, maar vormen een eigen familie: de Odontophoridae.

Verspreiding en leefgebied

Het zijn bijna allemaal vogels van Eurazië en Australazië. Een paar geslachten komen uitsluitend voor in Noord- en Midden-Amerika zoals Meleagris (kalkoenen), Bonasa (kraaghoen), Centrocercus (waaierhoenders), Dendragapus (grauw- en blauw sneeuwhoen) en Tympanuchus (prairiehoenders) of zowel Noord-Amerika als Noord-Azië (Lagopus en Falcipennis).

Taxonomie

De familie fazantachtigen wordt soms onderverdeeld in onderfamilies zoals kalkoenen, patrijzen, kwartels, frankolijnen, pauwen en fazanten, maar over deze onderverdelingen bestaat geen consensus.

De familie telt 52 geslachten en 182 soorten.[1]

Externe links