Fotodiode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elektrische karakteristieken fotodiode. Violet: geen licht, blauw, groen, geel, rood: oplopende lichsterkte

Een fotodiode is een elektronisch onderdeel en een type lichtdetector.

Een fotodiode werkt op basis van een P-N halfgeleiderovergang (PN-junctie) die zo is gemaakt dat er licht op kan vallen. Daartoe hebben ze of een lichtvenster of een glasvezelverbinding om licht op de junctie te kunnen laten vallen.

Fotodiodes kunnen op twee manieren worden gebruikt: in normale of omgekeerde positie. In normale toestand wordt er door opvallend licht een elektrische spanning over de diode opgewekt waardoor er een stroom in de doorlaatrichting gaat lopen. Dit heet het foto-elektrisch effect en is ook de basis van de zonnecel.

Als er een sperspanning over de fotodiode wordt aangelegd, heeft deze net als een andere diode een zeer hoge weerstand. Er gaat echter een sperstroom lopen, die vrijwel onafhankelijk is van de sperspanning als er licht van een geschikte golflengte op de junctie valt. Schakelingen gebaseerd op dit effect zijn gevoeliger voor licht dan schakelingen die op het fotovoltaïsch effect reageren. Het aanleggen van een hoge sperspanning verkleint de junctiecapaciteit, waardoor de diode sneller wordt. Zo kunnen bijvoorbeeld signalen die in een glasvezel worden verzonden worden gedetecteerd.

Toepassingen[bewerken]

P-N fotodiodes worden in dezelfde soort toepassingen gebruikt als een lichtgevoelige weerstand.

Belichtingsmeters van camera's en wekkerradio's waarvan de lichtsterkte van het display varieert met het omgevingslicht gebruiken meestal lichtgevoelige weerstanden, hoewel er geen principiële reden is waarom een fotodiode niet zou kunnen.

Ontvangers voor infrarood-afstandsbedieningen (televisie, video)gebruiken vaak fotodiodes.

Fotodiodes worden vaak gebruikt voor nauwkeurige lichtmeting in wetenschap en industrie. Ze hebben een meer lineaire karakteristiek dan lichtgevoelige weerstanden en reageren veel sneller op lichtvariaties. Lichtgevoelige weerstanden (VDRs) verouderen snel (worden ongevoeliger

Een silicium fotodiode is al gevoelig voor infrarood licht. Deze worden ook gebruikt in afstandsbedieningen.

Een germanium fotodiode reageert op zonlicht. Deze zijn echter veel minder in de handel. ).