Gebruiker:Rickie97/Big Thunder Mountain (Disneyland Paris)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Big Thunder Mountain
Algemene informatie
Locatie Vlag van Frankrijk Disneyland Paris
Type Stalen mijntreinachtbaan
Model Custom MK-900 M
Bouwer(s) Vekoma
Status Geopend
Opening 12 april 1992
Eigenschappen
Topsnelheid 65 km/u
Baanlengte 1500 m
Baanhoogte 22 m
Inversies Geen
Ritduur 3 min en 56 sec
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Onride foto Aanwezig
Website
Big Thunder Mountain op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Big Thunder Mountain (BTM) is een bekende attractie in de Disney-themaparken. Het is een zogenaamde mijntreinachtbaan met het wilde westen als thema. De versie in Parijs is gebouwd door Vekoma en opende op 12 april 1992, bij de opening van het resort. Hij is van het model Custom MK-900 M, wat wil zeggen dat het een baan is van het MK-900 railtype met unieke (custom) lay-out in een mijntrein (M)-uitvoering.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Toen tijdens de goudkoorts in de negentiende eeuw goud werd ontdekt in de Big Thunder Mountain, ontstaat in het zuidwesten van Amerika het kleine dorpje Thunder Mesa (in andere parken Tumbleweed geheten). Wat de goudzoekers niet wisten, is dat Big Thunder Mountain een vervloekte en door de indianen vereerde berg is. De vloek komt voort uit en veroorzaakte een natuurramp, waarna de inwoners en goudzoekers zich uit de voeten maakten.

Een flinke tijd later ontdekte men de treinen, toen deze zonder bemanning door de berg reden. De bezoekers worden uitgenodigd plaats te nemen in een van de bezeten treinen en een ritje te maken in Big Thunder Mountain.

Groot onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het park is de attractie meer dan een jaar gesloten geweest voor een groot onderhoud, van november 2015 tot de heropening op 17 december 2016.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het decor van de eerste Big Thunder Mountain is gebaseerd op Bryce Canyon National Park in Utah. Bij latere versies heeft Disney zich vooral laten inspireren door Monument Valley in Utah en Arizona.
  • De Parijse Big Thunder Mountain is de enige versie waarbij de berg helemaal omringd is door water.
  • In het Disneyland Park in Parijs wordt voor haar werknemers een aantal keer per jaar het Course Canoer georganiseerd. Hierbij wordt door verschillende werknemers van het resort een wedstrijd kanovaren gehouden op de Rivers of the Far West rondom de Big Thunder Mountain.[1]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Achtbaan in Frankrijk Categorie:Disney-attractie Categorie:Attractie in Disneyland Park (Paris) Categorie:Stalen achtbaan Categorie:Attractie van Vekoma