Gebruiker:Wthjmkuiper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wie op het Internet naar informatie zoekt, krijgt praktisch altijd een Wikipedia-artikel aangeboden. Heel vaak overstijgt de daar gevonden informatie de inhoud van traditionele typografische naslagwerken. Wat dat betreft is er geen twijfel mogelijk: Wikipedia heeft de toekomst, of je dat nu wilt of niet, of je het ermee eens bent of niet, of je de informatie vertrouwt of niet. De auteurs zijn immers bijna altijd anoniem of gaan schuil achter nicknames, en hun expertise is doorgaans volstrekt oncontroleerbaar. Om aan dit bezwaar tegemoet te komen raad ik de kritische lezer aan met behulp van de talenbalk links in het scherm hetzelfde artikel in een andere taal te raadplegen. Daarmee worden veel bezwaren tegen de (on)betrouwbaarheid van Wikipedia ondervangen.
Wat er in Wikipedia te lezen valt over mijn vakgebied, de Nederlandstalige letterkunde van de Middeleeuwen, houdt niet over. Artikelen eraan gewijd zijn in de regel zeer onvolledig en (sterk) verouderd. Er wordt kennis aangeboden die te veel gebaseerd is op 'Knuvelder' en nauwelijks op recent wetenschappelijk onderzoek.
Als je dat aankaart bij collega's dan wordt er steevast verwezen naar de mogelijkheid dat zorgvuldig geredigeerde teksten door elke Jan Joker zonder opgaaf van reden verwijderd of vervangen kunnen worden door onzin, en dat deze Jan Jokers met psychopatische hardnekkigheid hun 'gelijk' bevechten. Men heeft het geprobeerd, maar opgegeven.
Ondanks vergelijkbare ervaringen heb ik de moed nog niet (helemaal) opgegeven. Ook omdat ik denk en hoop dat Wikipedia in de nabije toekomst wat selectiever zal worden in het accepteren van auteurs en hun bijdragen.


dr. Willem Kuiper
UD Historische Nederlandse Letterkunde UvA


12 augustus 2009


Logboek[bewerken]

Geschreven / gestart:


Albrecht van VoorneBedroch der vrouwenCent Nouvelles nouvelles Der vrouwen heimelijcheitHistoria de duobus amantibusJan van DoesborchJourdein van BlavesNeder-L [1]Queeste vanden GraleRijckaert zonder VreeseRoland vanden DorpeSegher DiengotgafValentijn en OurssonVellumWastafeltjeWat gij niet wilt dat u geschiedt.


(Deels) Herschreven:


AnosmieAphrodisia (vrouw)BedstedeCabardèsClausule (poëzie)EgelantierEsopetEustachius van RomeFerguutFloris ende BlancefloerFolium (blad)HalsbergHandschrift (boek)Jan van RuusbroecLegenda aureaLodewijk van VelthemPieter VostaertRijmbijbelSegher DiengotgafSimonieWalewein en het schaakbordWillem van HildegaersberchZaan


Toegevoegd aan:


AeneisAgeusieAisoposAlwin BärAnna BijnsAnton GeesinkApostelBarbara van NicomediëBeeldenstormBincheBrenda LeeBroadwood and Sons Carrières de MontmartreComburgse handschriftConstantijn de GroteCook BrummerDammartin-en-GoëleDaniël (Hebreeuwse Bijbel)DecolletéDirc PotterEchtscheidingEusebius van CaesareaFergus of GallowayFranciscus van AssisiGeepGeert GroteGroet (etiquette)Hein van AkenHerkenbaldHerodes de GroteHete hangijzers in het NederlandsHortense de BeauharnaisHuis BerghJaap van der GouwJacob van MaerlantJacobus de VoragineJan Huygen van LinschotenJudas IskariotKaïn en AbelKarel de GroteKFC_(voetbalclub)KneitlingenLivre de la Cité des DamesLodewijk Napoleon BonaparteMiddelnederlandsch WoordenboekNehalennia (godin)PaalrotParzivalPaul van der SterrenPetrus DatheenPetrus NaghelPhilip BlommaertPieter HasselaerPlundering van Rome (1527)Pontus and SidoniaQueeste vanden graleRingworm_(schimmel)RieslingStarnmeerTheophrastusTristan and IseultUtrechtValentine and OrsonWapen van Limburg (België)Watersnood van 1953WordPerfectWiltenburg (Utrecht)Wytze Gs HellingaZwaard (wapen)


(Kleine) verbetering(en) aangebracht:


Passim.

Links[bewerken]

  • Geschreven in augustus 2015 en 14 dagen later verwijderd met als 'argument' "NE-blog met beperkt bereik" (http://www.alexa.com/siteinfo/http%3A%2F%2Fnederl.blogspot.nl Als Neder-L redacteur heb ik toegang tot de statistieken en weet daarom dat de voorstelling van zaken door Alexa onjuist is.