Gerrit de Jager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerrit de Jager
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam,, 2 september 1954
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Striptekenaar
Oriënterende gegevens
Bekende werken De familie Doorzon
Roel en zijn beestenboel
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gerrit de Jager (Amsterdam, 2 september 1954) is een Nederlands striptekenaar, vooral bekend om De familie Doorzon en Roel en zijn beestenboel.

Biografie[bewerken]

Samen met Wim Stevenhagen studeerde De Jager aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In het alternatieve magazine De Vrije Balloen publiceerden ze samen onder het pseudoniem "Prutswerk". Samen schreven ze verschillende series zoals "De familie Doorzon", "Roel en zijn beestenboel" en "Bert J. Prulleman". In 1980 is hun eerste album "De familie Doorzon" uitgegeven. Dit album heeft de Stripschappenning gewonnen.

In 1984 stopte de samenwerking en ging De Jager alleen verder met "De familie Doorzon" en "Roel en zijn beestenboel". In 1987 won Gerrit de Jager de Stripschapprijs en dit, volgens de jury, voor zijn "veelzijdige, herkenbare en omvangrijke werk".[1]

Begin jaren 90 maakte hij een uitstapje naar televisie, aanvankelijk als tekstschrijver en animator bij Verona en later als schrijver van de sitcom De Vereenigde Algemeene. In 1993 nodigde Teleac-regisseur Hans Claessen hem en Theo Uittenbogaard uit een cursus 'milieu-vriendelijk huishouden' te bedenken, die niet op een cursus moest lijken. De Jager, Claessen en Uittenbogaard schreven een 12-delige comedy met in de hoofdrollen Michiel Romeyn en John Buijsman, waarvoor hij de namen en de titel verzon Hoeksteen & Groenstrook, en die gespeeld werd in stripboek-achtig decor. De Jager verzorgde ook de illustraties in het begeleidende boek. Hij verkeerde na afloop in blinde woede toen hij ontdekte dat Teleac de comedy niet alleen rond middernacht programmeerde, maar het ook nog een 'cursus' noemde met de titel "Consument & Milieu". De kijkcijfers waren dan ook laag. Teleac besloot hierop humor te mijden. De doe-het-zelf winkelketen Gamma spon er garen bij, want het begon een reclamecampagne met eveneens twee kibbelende buurmannen, geheel geïnspireerd op de heren Hoeksteen & Groenstrook - sterker nog: een van de acteurs was John Buijsman. Tussen augustus 2010 en 22 april 2015 leverde De Jager de dagelijkse cartoon op de website nu.nl.

Series[bewerken]