Help:Wikipedia citeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Er komen vaak vragen binnen van bijvoorbeeld leerlingen, die zich afvragen hoe ze een citaat naar een Wikipedia-artikel moeten aanbrengen in een document (bijvoorbeeld een werkstuk). Normaliter worden gevraagd: een auteur, titel, plaats en jaar.

We hebben een speciale functie die automatisch een overzicht van kerngegevens van een artikel geeft, en ook een kant-en-klare bronvermelding in verschillende citeerstijlen genereert. Op de desktop-versie van Wikipedia vind je bij elk artikel een rechtstreekse link naar het "Deze pagina citeren"-overzicht (voor dat artikel) in de linkerbalk onder "Hulpmiddelen", "Deze pagina citeren". (Op deze hulppagina vind je die link niet omdat dit geen artikel is.)

Je vindt het hoofdscherm van de citeerfunctie ook op Speciaal:Citeren. Door het intypen van het artikel wordt een overzicht getoond waar de belangrijkste gegevens zijn geordend.

Manueel gegevens zoeken[bewerken | brontekst bewerken]

Je kunt zien wie er aan een pagina hebben meegewerkt via de optie "Geschiedenis" op de pagina. Je ziet dan een lijst van de voorgaande versies, met daarbij de datum waarop die werd geschreven en wie dat heeft gedaan. Zo'n regel ziet er bijvoorbeeld zo uit:

(huidig | vorige) 10 nov 2014 19:25Evil berry (Overleg | bijdragen) . . (91.767 bytes) (+1). . (Versie 42452533 van 91.181.110.166 (overleg) ongedaan gemaakt. (Pax Augusta is een eerder benaming voor wat later de Pax Romana zou gaan heten)) (ongedaan maken | bedanken)

Dit voorbeeld is een lijn uit de geschiedenis van het artikel Imperator Caesar Augustus.

Hierbij is de tekst "10 nov 2014 19:25" een link naar de tekst zoals die er uitzag na de bewuste bewerking. "Evil berry" geeft aan dat gebruiker Evil berry deze versie maakte. Het linkt naar de gebruikerspagina van deze gebruiker, mogelijk staat daar meer informatie over de auteur.

De betekenis van de andere delen:

  • huidig is een link waar je het verschil kunt zien tussen de versie zoals die was na de bewerking en de huidige versie
  • vorige is een link waar je het verschil kunt zien tussen de versie zoals die was na de bewerking en de versie ervoor (dus de wijzigingen die gedurende deze bewerking zijn aangebracht)
  • Het keuzerondje kun je selecteren. Als je daarna ook een tweede keuzerondje selecteert en op de knop "Geselecteerde versies vergelijken" klikt, krijg je het verschil tussen de beide geselecteerde versies te zien
  • Als er k te zien is, geeft dat aan dat het een kleine wijziging was, zoals het verbeteren van een spelfout
  • "Versie 42452533 van 91.181.110.166 (overleg) ongedaan gemaakt" geeft aan dat deze bewerking wijzigingen van een andere auteur ongedaan maakt
  • "Pax Augusta is een eerder benaming voor wat later de Pax Romana zou gaan heten" is de samenvatting van de wijziging zoals die door de auteur is aangegeven

Opmerking: Als een gebruikersnaam eruitziet als 4 getallen met puntjes ertussen (bijvoorbeeld 217.227.237.49) of een reeks letters en cijfers met dubbelepunten ertussen (bijvoorbeeld 2F02:1311:803:B700:14E4:8BB9:C861:09A2) dan is de wijziging anoniem gedaan.

Letterlijk overnemen[bewerken | brontekst bewerken]

Als je teksten van Wikipedia letterlijk wilt overnemen, bijvoorbeeld voor een webpagina, dan mag dat, maar het moet dan wel onder de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk-delen 3.0 licentie vallen. Dit betekent:

  • bij je tekst moet je de "Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk-delen 3.0" licentie vermelden, met een link naar https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.nl;
  • je dient te vermelden dat het oorspronkelijk van Wikipedia komt, met een link naar het oorspronkelijke artikel;
  • je mag de tekst wijzigen of eraan toevoegen, maar moet wel aangeven dat je dat hebt gedaan, en jouw wijzigingen moeten ook onder de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk-delen Licentie vallen; men mag deze dus ook weer overnemen.

Voorbeeld bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Stel dat je het artikel Stroopwafel letterlijk en in zijn geheel zou willen overnemen, dan zou je dat kunnen doen door onderaan de pagina de volgende tekst op te nemen:

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Stroopwafel. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.