Historisch Café (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Historisch Café is een geschiedenisorganisatie die maandelijks een geschiedenisavond organiseert in Amsterdam.

Het programma van de avonden die Historisch Café organiseert bestaat doorgaans uit twee interviews door redactieleden met één of meerdere gasten, onderbroken door een pauze met een gesproken column. De avonden vinden sinds de oprichting plaats in café P96, gelegen aan de Prinsengracht. Historisch Café komt voort uit de in 1984 opgerichte Stichting Historisch Platform. Op 8 oktober 2003 vond de eerste avond Historisch Café plaats, met als thema's de Spaanse kijk op de Tachtigjarige Oorlog en de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. Te gast waren Yolanda Rodríguez Pérez voor het eerste interview, en Gert Oostindie, John Leerdam en Carel de Haseth voor het tweede interview. Jos Palm verzorgde de column.[1]

De redactie van Historisch Café bestaat grotendeels uit historici verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.[2] De gasten zijn mensen die zich op welke manier dan ook bezig houden met het verleden, zoals historici, archeologen, kunsthistorici, beleidsmakers, erfgoedspecialisten, heemkundigen, schrijvers en politici. Vaak worden zij uitgenodigd om te komen spreken naar aanleiding van een nieuw verschenen boek of proefschrift, een museale tentoonstelling of een actueel politiek-historisch thema.

Bekende gasten (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de eerste avond in 2003 zijn vele bekende historici uit binnen- en buitenland te gast geweest bij Historisch Café, onder wie:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige webpagina: https://historischcafe.nl/wordpress/

Oude webpagina: https://historischcafe.nl/archief.php