Johan Overdevest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Overdevest
Johan Overdevest.png
Geboren 30 juni 1974
Land Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1998-heden
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Johan Overdevest (Lisse, 30 juni 1974) is een Nederlandse televisiepresentator en programmamaker.

Biografie[bewerken]

Overdevest begon zijn televisieloopbaan op de redactie van het misdaadprogramma Crime Time (TROS) en De 5 Uur Show (RTL). Zijn televisiedebuut maakte hij in 1998 bij TV 8 Brabant. In 1999 presenteerde hij met Annette Barlo het verborgencameraprogramma Betrapt voor FOX8.

Overdevest begon in 2000 bij Omroep West als maker en presentator van het programma In Smoking. Dat programma heeft zeven seizoenen bij Omroep West gelopen en gaf hem bekendheid in Zuid-Holland. Daarna maakte hij programma's als Zomaar Een Dag, Kerst Met De Jostiband en de serie Jij Bent Zo! over vooroordelen en taboes. In 2008 bracht Overdevest bij Omroep West het nieuws dat het niet goed gesteld was met de veiligheid van medische gegevens. Hij liet zien hoe gemakkelijk medische dossiers van patiënten uit ziekenhuizen konden worden opgevraagd. Dit nieuws leidde tot kamervragen.[1][2]

In het voorjaar van 2011 had hij op NPO 2 een dagelijkse rubriek in het middagmagazine Helder van de NTR, met Pernille La Lau en Mirella van Markus. In augustus 2011 kondigde Overdevest aan als presentator en programmamaker over te stappen naar de NTR. Daarna was hij dagelijks te zien in de middagtalkshow 5op2 op NPO 2. In december 2011 zond ook de NTR de serie Jij Bent Zo! uit.

In 2012 presenteerde Overdevest op NPO 2 drie eigen programma's: het verborgencameraprogramma Over de kop over psychologie en menselijk gedrag, Niks te gek! waarin hij wensen vervult van jongeren met een verstandelijke beperking en Dat is andere taal over Nederlandse streektalen. Zowel Over de kop als Niks te gek! kregen een vervolg in 2013.

In 2014 maakte Overdevest een vijfde reeks van Niks te gek!, een derde serie afleveringen van Over de kop en de 4-delige zomerversie van Landinwaarts die hij presenteerde samen met Dieuwertje Blok. In augustus 2014 gevolgd door het programma Doe even normaal waarin Overdevest mensen met psychiatrische aandoeningen portretteerde, alle uitgezonden door de NTR.

In de seizoenen 2015-2017 presenteerde Overdevest het programma 'Trots!' op Omroep West. Ook presenteerde hij in 2015 een wekelijks tv-programma over natuurgebieden in Zuid-Holland dat werd uitgezonden door Omroep West en RTV Rijnmond. Sinds 2015 presenteert Overdevest wekelijks het radioprogramma Johan op zondag voor Omroep West. In 2017 was hij te zien in de 10-delige serie over afvalscheiding Johan gaat scheiden en in Goud voor oud waarin hij wensen vervult van eenzame ouderen (genomineerd voor een NL-Award in de categorie 'beste televisieprogramma' en onderscheiden met een Prix Circom, een Europese vakprijs). In Ik denk aan jou verrast hij eenzame ouderen en jongeren tijdens de feestdagen.

In het voorjaar van 2018 volgt een tweede seizoen van Knooppunt Holland voor TV West en TV Rijnmond. Ook verschijnt de eerste serie van Johan gaat nat op televisie, een informatief programma over de kansen en bedreigingen van water. In december is een tweede seizoen te zien van Ik denk aan jou.

Externe link[bewerken]

Bronverwijzing[bewerken]