Jos Wienen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jos Wienen
Jos Wienen (2016).
Algemene informatie
Geboren Ridderkerk, 3 oktober 1960
Functie burgemeester van Haarlem
Sinds 21 september 2016
Partij CDA
Titulatuur drs.
Politieke functies
1986-2001 lid gemeenteraad van Ridderkerk
1993-2001 wethouder van Ridderkerk
2001-2016 burgemeester van Katwijk
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jos Wienen (Ridderkerk, 3 oktober 1960) is een Nederlands politicus van het CDA. Sinds 21 september 2016 is hij burgemeester van de gemeente Haarlem.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Wienen studeerde geschiedenis en theologie te Utrecht. Hij werd in 1986 gemeenteraadslid voor het CDA te Ridderkerk. Van 1993 tot 2001 was hij wethouder van Ridderkerk, met onder andere ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, verkeer en vervoer en economische zaken in zijn portefeuille. Tevens was hij vicevoorzitter van de Stadsregio Rotterdam.

In 2001 werd Wienen benoemd tot burgemeester van de gemeente Katwijk[1]. Na de fusie met Rijnsburg en Valkenburg per 1 januari 2006 werd hij benoemd tot burgemeester van de nieuwe gemeente Katwijk. In deze functie was hij tevens lid van het Dagelijks Bestuur van de regio Holland Rijnland, waarvan de gemeente Katwijk deel uitmaakt.

Op 6 juli 2016 werd Jos Wienen door de gemeenteraad van Haarlem voorgedragen om de nieuwe burgemeester van deze gemeente te worden. Op 21 september 2016 ging zijn benoeming daar in als opvolger van Bernt Schneiders.[2]

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Jos Wienen was voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en van de vereniging van christelijke ontwikkelingsorganisaties Prisma. Hij was redactievoorzitter van Bestuursforum, het maandblad voor decentrale CDA-politici.

Bedreigingen[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2018 werd bekend dat Wienen al enige tijd onder strenge bewaking functioneerde vanwege ernstige bedreigingen aan zijn adres. De bedreigingen zouden te maken hebben met zijn beleid ten opzichte van de criminaliteit in Haarlem.

In februari 2019 nam Jos Wienen de Machiavalli-prijs in ontvangst die toegekend was aan alle bedreigde burgemeesters in Nederland. Aangezien Jos Wienen het zwaarst bedreigd wordt van alle burgemeesters en op dat moment al een halfjaar noodgedwongen in een safe-house woonde, kreeg hij het beeld uitgereikt.

Stadsdichter[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2020 benoemde de gemeente Haarlem de rapper Insayno tot stadsdichter ondanks een discutabel verleden. Aanvankelijk verdedigde Wienen de benoeming en noemde het een tweede kans.[3][4][5] Al na twee dagen kwamen nieuwe antisemitische en met geweld en moord flirtende uitingen boven tafel, daarop deelde Wienen Insayno mee dat hij moest stoppen als stadsdichter.[6]

Voorganger:
Boelhouwer van Wouwe
Burgemeester van Katwijk
2001 - 2016
Opvolger:
Cornelis Visser
Voorganger:
Bernt Schneiders
Burgemeester van Haarlem
2016 - heden
Opvolger:
-