Naar inhoud springen

Julien Put

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Julien Put (Heffen, 11 januari 1938 - Mechelen, 29 december 2005) was een Vlaamse radiomaker en -presentator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Julien Put werkte vanaf 1959 voor de radio. Hij was actief bij Radio 1 (toen BRT 1), Radio 2 (toen BRT 2) en een jonge Wereldomroep. Hij begon met het programma Het Soldatenhalfuurtje. Begin jaren '60 werd hij omroeper bij de Wereldomroep en daarna bij de toenmalige BRT 1, voor onder andere Brussel Vlaams. Later bij Radio 1 presenteerde hij samen met Jeanne Sneyers het programma Showtime van Jan Schoukens. Hij werkte ook samen met Jan Geysen (meer bepaald in satirische programma's als Toast, Alle Gekheid Op Een Bandje en Trammelant) en Jan Van Rompaey.

In het programma Festivaria zou hij een eerste radiotypetje creëren: William Petat. Hij werd ook regelmatig gevraagd om concerten te presenteren: op 17 mei 1969 presenteerde hij bijvoorbeeld de eerste editie van Jazz Middelheim.

In maart 1971 stapte hij over naar de toenmalige BRT 2 voor Omroep Brabant en groeide er uit tot een van de boegbeelden. Op zondagvoormiddag was hij er eerst te horen in Harbalorifa, later, met Jo Leemans, in Het Spiegelpaleis, en hij werkte een tijd met Walter Capiau samen in Capriolen met Capiau. Tussen 1985 en 2005 gaf hij ook commentaar voor de Vlaamse radio op het Eurovisiesongfestival.

Andere programma's waar hij in betrokken was waren Rock at One O'Clock, met het typetje Rockende Jules, en Kort Gerockt van Paul De Bruycker, Het Leven Is Mooi en Goeie Morgen, Morgen van Walter Vercruysse, dat later de Gouden Geeuw van Jan Heymans werd, maar vooral ook De Gewapende Man van Wim Mertens en Filip Vannieuwenhuyze.

Bekend was ook Het Genootschap op zondagmorgen. In dit programma waren er wekelijks humoristische interventies van onder anderen Frank Dingenen als Frans Dingemans en Dré Steemans als Felice Damiano. Ook de reeksen "'s Lands Glorie" en "'s Werelds Loop" maakten deel uit van Het Genootschap.

Tot kort voor zijn dood presenteerde hij nog op Radio 2 De Stemkroeg op woensdagavond.

Julien Put overleed op bijna 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker.