Johan Verstreken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Verstreken
Johan Verstreken op het jaarlijks muziekevenement De Eregalerij op 7 februari 2013
Johan Verstreken op het jaarlijks muziekevenement De Eregalerij op 7 februari 2013
Volledige naam Johan Laurent Alfons Verstreken
Geboren Oostende, 11 juni 1964
Kieskring Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Sinds 2001
Partij CD&V
Functies
1979 - 2001 Omroeper BRT(N)/VRT
2001 - 2006 Gemeenteraadslid Oostende
2001 - 2006 Schepen Oostende
2004 - heden Vlaams Parlementslid[1]
2013 - 2015 Gemeenteraadslid Oostende
2013 - 2014 Gemeenschapssenator
2014 - heden Deelstaatsenator[2]
Website
Portaal:  Politiek
Media

Johan Laurent Alfons Verstreken (Oostende, 11 juni 1964) is een Belgisch ex-presentator en politicus voor de CD&V.

Levensloop[bewerken]

Televisie[bewerken]

Hij studeerde secretariaat-moderne talen aan het VHI te Brugge. Als tiener debuteerde hij in 1979 in het jeugdprogramma Agenda. Verstreken werd in de jaren 1980 bekend als omroeper op de toenmalige BRT. Hij presenteerde verschillende jaren met Ro Burms het populaire radioprogramma Fiestag. Hij presenteerde in die periode met onder anderen Luc Appermont en Dana Winner. Hij was redacteur van onder meer de talkshow Margriet en stond bekend als geliefd publieksopwarmer van heel wat programma's zoals De Droomfabriek, Blokken, Het Swingpaleis en De Zevende Dag.

Tijdens de jaren 1990 was hij actief als presentator van programma's als De Muziekdoos en de trekkingen van de Nationale Loterij. Hij stond mee aan de wieg van Samson en scoorde met VANA 1 VANA 2, de voorloper van Ketnet samen met clown Koko. Hij was ook producer en was samen met Bert Smets en Piet Soete medebedenker van het televisiekonijn Hopla.

Naast zijn politieke agenda verricht Johan Verstreken ook nog af en toe presentatiewerk. In navolging van De Muziekdoos presenteerde hij onder meer de Vlaamse Senioren-Kust-Dagen in Middelkerke en in De Haan en Middelkerke Festival.

Politiek[bewerken]

Voor de toenmalige CVP werd Verstreken in 2000 verkozen tot gemeenteraadslid van Oostende. Van 2001 tot 2006 was hij schepen in Oostende van onder meer cultuur, monumenten en landschappen, gelijkekansenbeleid (migranten, man-vrouw, holebi, personen met een handicap), landbouw, informatica en personeel. Vanaf januari 2013 was hij weer gemeenteraadslid in Oostende, maar in 2015 nam hij ontslag uit deze functie.

Na de derde rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 13 juni 2004 volgde hij midden juli 2004 Vlaams minister-president Yves Leterme op als Vlaams Parlementslid voor de kieskring West-Vlaanderen. Hij werd onder andere lid van de Media- en Cultuurcommissie en van de commissie Buitenlandse Zaken. Hij was er de promotor van het toerisme en de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ook na de volgende Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 bleef hij Vlaams volksvertegenwoordiger. Hij was van september 2009 tot mei 2014 tevens voorzitter van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie. Tussen januari 2013 en mei 2014 werd hij door het Vlaams Parlement aangewezen als gemeenschapssenator ter vervanging van Jan Durnez, die burgemeester in Ieper werd.[3] Bij de Vlaamse verkiezingen van 25 mei 2014 werd hij herkozen en begin juli 2014 keerde hij als deelstaatsenator, aangewezen door het Vlaams Parlement, ook terug naar de (vernieuwde) Senaat.

In 2019 stopt hij met politiek.[4]

Discografie en publicaties[bewerken]

  • Zelf bracht Johan Verstreken in 1991 de plaat Zon en zee uit.[5]
  • Onder het label Madierpo bracht hij drie cd-albums onder de naam Sing a Song uit met unieke songfestivalliedjes. Hij werd hiervoor bekroond in Nederland met een Eurovision Award.
  • Zijn album VANA 1 VANA 2 met kinderliedjes van Johan en Koko was goed voor een gouden cd.
  • Op 2015 publiceerde hij een boek: Met gesloten vuisten.[6] Zijn levensverhaal werd opgetekend door Carlos Alleene. In het boek vertelde Verstreken voor het eerst dat hij homoseksueel is.[7]
  • Zijn bijnaam is "Bambi" vanwege zijn onschuldige, haast kinderlijke uitstraling.
  • Hij is ridder in de Leopoldsorde sinds 21 mei 2014.

Externe links[bewerken]

Partijvoorzitters:August de Schryver · François-Xavier van der Straten-Waillet · Théo Lefèvre · Jos De Saeger · Robert Vandekerckhove · Wilfried Martens · Leo Tindemans · Frank Swaelen · Herman Van Rompuy · Johan Van Hecke · Marc Van Peel · Stefaan De Clerck · Yves Leterme · Jo Vandeurzen · Marianne Thyssen · Wouter Beke
Premiers na 1945:Gaston Eyskens · Jean Duvieusart (PSC) · Joseph Pholien (PSC) · Jean Van Houtte · Théo Lefèvre · Pierre Harmel (PSC) · Paul Vanden Boeynants (PSC) · Leo Tindemans · Wilfried Martens · Mark Eyskens · Jean-Luc Dehaene · Yves Leterme · Herman Van Rompuy
Vlaamse ministers-presidenten:Gaston Geens · Luc Van den Brande · Yves Leterme · Kris Peeters
Fractievoorzitters:Kamer: Servais Verherstraeten · Senaat: Sabine de Bethune · Vlaams Parlement: Peter Van Rompuy · Brussels Hoofdstedelijk Parlement: Paul Delva · Europees Parlement: Ivo Belet (voor de EVP)
Ministers en staatssecretarissen:Federale regering: Kris Peeters · Koen Geens · Pieter De Crem
Vlaamse regering: Hilde Crevits · Jo Vandeurzen · Koen Van den Heuvel
Brusselse Hoofdstedelijke Regering: Bianca Debaets
Voorgangers:Katholieke Partij · Christene Volkspartij · Katholiek Verbond van België · Katholieke Vlaamse Volkspartij (KVV) · Katholiek Blok · Christelijke Volkspartij (CVP)
Nevenorganisaties:JONGCD&V · Vrouw & Maatschappij · CD&V-senioren · CEDER
Zusterpartijen:Centre démocrate humaniste (cdH) · Christlich Soziale Partei (CSP) · Europese Volkspartij (EVP) · Christendemocratische Internationale (CDI)
Standen:Beweging.net · Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) · Boerenbond
Christelijke zuil:Katholieke Kerk in België · Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) · Christelijke Mutualiteiten (CM) · Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden (VKW) · Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ) · Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) · Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) · Open, Kristelijk, Respectvol en Actief (OKRA) · Familiehulp · Wit-Gele Kruis · Caritas · Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) · Vlaams Verbond van Katholieke Hogescholen (VVKHO) · Scouts en Gidsen Vlaanderen · Chiro · Katholieke Studerende Jeugd - Katholieke Studenten Actie - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd (KSJ-KSA-VKSJ) · Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) · Landelijke Gilden · Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV) · Sporta · Davidsfonds · Pasar · Wereldsolidariteit (WS) · Broederlijk Delen · Groep Arco