Blokken (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blokken
Genre Amusement
Speelduur 25-30 min.
Bedenker Frank Symoens
Presentatie Ben Crabbé
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent deMENSEN
Uitzendingen
Start 5 september 1994
Afleveringen 4.000 (april 2013)
Seizoenen 20
Zender Eén
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Blokken is een populair spelprogramma van VRT dat sinds 5 september 1994 op de Belgische televisiezender Eén voor Het Journaal van zeven uur uitgezonden wordt. De programmaformule werd ontworpen door VRT-producer Frank Symoens. De presentator is al sinds het begin Ben Crabbé. Blokken is nog steeds populair en is het best scorende vooravondprogramma in de Vlaamse televisiegeschiedenis. Het is ook het langstlopende quizprogramma in zowel aantal seizoenen als afleveringen en wordt gevolgd door De IQ-Quiz.

Spelverloop[bewerken]

Het spel wordt gespeeld met twee kandidaten en bestaat uit drie rondes en een finale. Centraal staat het blokkenbord (gebaseerd op Tetris). De kandidaat krijgt, afhankelijk van de ronde, per goed antwoord op een vraag een aantal blokjes. Een horizontale lijn levert 50 punten op.

Ronde 1[bewerken]

In de eerste ronde stelt Ben tien quizvragen. Nadat de vraag gesteld is, mogen de kandidaten op een knop drukken en vervolgens het antwoord geven. Elk goed antwoord levert 10 punten en 2 Tetris-blokjes op, die op het speelbord mogen worden geplaatst. Wanneer de blokjes onderin het speelbord een lijn van links naar rechts vormen, worden alle blokjes op die rij verwijderd en gaat het spel door. Iedere weggespeelde lijn levert 50 punten op.

Tot en met seizoen 19 was vraag vijf steevast een vraag met een geluidsfragment. Vanaf seizoen 20 is dit vervangen door een geschiedenisvraag met een bijhorend beeldfragment.[1] Dit heeft altijd betrekking op de datum van uitzending van de betreffende aflevering.

Ronde 2[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

In de eerste serie worden in totaal 10 vragen gesteld aan de kandidaten. Zeven vragen leveren 10 punten op, drie ervan, de zogenaamde gouden vragen, leveren 50 punten op (wordt aangehaald met een speciaal geluidseffect). Presentator Ben stelt een vraag en de kandidaten drukken voor ze het antwoord mogen geven en bij het juist beantwoorden mogen ze weer twee blokken op het bord zetten. Na de laatste vraag is de ronde voorbij.

Seizoenen 2-17[bewerken]

De kandidaat die in de eerste ronde de meeste punten heeft gehaald, gaat even weg en krijgt muziek (radiozenders Donna, MNM en tegenwoordig Studio Brussel) te horen, de andere kandidaat krijgt vijf vragen waar hij blokjes voor mag inzetten na een hint te hebben gekregen over het onderwerp van de vraag. De kandidaat krijgt voor de volledige ronde 15 blokken en mag er maximaal 5 inzetten per vraag. Voor elke goed beantwoorde vraag krijgt de kandidaat 10 punten en mag hij het aantal blokjes dat hij heeft ingezet op het bord plaatsen. Bij een fout antwoord krijgt de kandidaat geen punten en verliest hij de ingezette blokken. Wanneer de blokjes onderin het speelbord een lijn compleet maken, wordt deze rij verwijderd en gaat het spel door. Iedere weggespeelde lijn levert 50 punten op. Nadat de ronde is afgelopen voor de kandidaat komt de andere kandidaat weer terug en krijgt hij dezelfde vijf vragen en 15 blokken.

Seizoen 18-heden[bewerken]

Vanaf seizoen 18 krijgt de kandidaat de vijf hints vooraf. Hij bepaalt dan zelf de volgorde waarin hij de vragen wil beantwoorden. De volgorde bepaalt het aantal blokjes dat verdiend kan worden met de vraag: een juist antwoord bij vraag één levert één blokje op, bij vraag vijf zijn dat er vijf.[2]

Gokronde[bewerken]

Er wordt een tip gegeven. Na de tip mag een kandidaat drukken, waarna Ben een vraag stelt. Is het antwoord goed, dan krijgt de kandidaat 50 punten en mag hij 2 Tetris-blokjes op het speelbord plaatsen. Bij een fout antwoord verliest de kandidaat 50 punten en gaat de beurt over. De andere kandidaat kan nog 10 punten krijgen en 2 Tetris-blokjes op het speelbord plaatsen indien hij alsnog het goede antwoord geeft. Als niemand afdrukt na de tip, wordt de vraag gesteld voor 10 punten. Wanneer de blokjes onderin het speelbord een complete lijn vormen, worden alle blokjes op die rij verwijderd en gaat het spel door. Iedere weggespeelde lijn levert 50 punten op.

Is de stand op het einde van deze ronde gelijk, dan stelt Ben één of meer extra vragen. Wie dan als eerste een juist antwoord geeft, wint. Het is in deze ronde mogelijk om een score onder nul te krijgen.

Finale[bewerken]

De kandidaat met het hoogste aantal punten mag de finale spelen, waarin hij twee minuten heeft om zo veel mogelijk vragen goed te beantwoorden. Voor elke goed beantwoorde vraag mag hij 1 Tetris-blokje op het speelbord laten vallen, in de hoop één of meer letters te vinden. De eerste letter van het te raden woord wordt in het geel weergegeven sinds het achtletterwoord werd ingevoerd (tot en met seizoen 17 een zevenletterwoord) [2]. Er wordt aan het begin van de finale een tip over het te raden woord gegeven. De kandidaat mag na ieder goed antwoord één keer gokken. Heeft de kandidaat het woord niet gevonden als de twee minuten voorbij zijn, dan heeft hij nog enkele seconden om het woord te vinden.

Bij winst verdient de deelnemer 1000 euro (vroeger: 40.000 frank) en mag hij de volgende aflevering terugkomen. Als iemand voor de derde keer de finale wint, krijgt hij 3000 euro en een superprijs. Dit was vroeger een computer, tegenwoordig is het een plasmatelevisie met een home-cinema-set. De kandidaat mocht dan ook niet meer terugkomen. Vanaf september 2008 werd deze regel geschrapt. Een kandidaat kon vanaf dat moment onbeperkt blijven terugkomen zolang hij het woord vindt.

Bij verlies wint de kandidaat geld voor het aantal horizontale lijnen in de finale (250 euro/10.000 frank per lijn) plus het geld dat hij in eventuele vorige afleveringen heeft verdiend. Hij mag dan ook niet meer terugkomen, wat betekent dat er in de volgende aflevering twee nieuwe kandidaten komen.

Typische elementen[bewerken]

 • De juryvoorzitter, Kris Soret, die Ben verbetert, waarna hij van zich afbijt en de juryvoorzitter (die nooit in beeld komt) probeert af te breken.
 • Andere personen die geregeld hun opwachting maakten, waren publieksopwarmer Jo met de Banjo en een schertsfiguur (bijnaam: De Viking) die af en toe voorbij wandelde als Ben een vraag voorlas, terwijl Ben deed alsof er niets aan de hand was (tot in 2011).
 • Ben probeert, wanneer het er een goed moment voor is, om overdreven dialect te spreken, zoals Antwerps, West-Vlaams of Hollands.
 • Het publiek dat "aaaaah" roept als Ben wat meer uitleg geeft na een moeilijke vraag. Een commentaar van Ben is dan bijvoorbeeld "Wie verzint dit soort vragen toch?" of "Wie verzint toch die namen voor die bloemsoort?".
 • Het verwijzen van Ben naar "legendarische" fragmenten uit oude BRT-reeksen die "niemand zich nog herinnert".
 • Het verwijzen door Ben naar cafés, vaak in Tienen of Leuven.
 • De verontwaardigde reacties van Ben als een kandidaat zegt: "Ik ken het antwoord niet, want dit speelde zich af voor mijn tijd". Ben repliceert hierop met zinnen zoals "Napoleon is ook van voor jouw tijd".
 • "En de mensen slapen rustig verder" wanneer hij een mop vertelt of een woordspeling maakt om de aandacht van het publiek te trekken en er niemand reageert.

Records[bewerken]

Het record voor wat betreft het aantal punten in dit spel staat op naam van Herlinde D'hiet. Ze haalde in maart 2007 1440 punten. De theoretisch maximale score in het spel bedraagt 1750 punten.[3]

Het record van de meeste gewonnen afleveringen staat op naam van Saar Bossuyt (18 september 2013). Zij won tien afleveringen op rij, maar in de elfde finale vond ze het achtletterwoord niet.[4] Op de tweede plaats staan Bart De Coster (2 juni 2009) en Filip van Herreweghen (13 december 2012). Zij wonnen beiden negen afleveringen op rij. Bart De Coster haalde de 10de finale maar vond het woord niet, Filip van Herreweghen struikelde in de 10de aflevering in de voorronde.

Naar aanleiding van jubileumafleveringen van het spel (de 1000ste, de 2000ste, de 2500ste, de 3000ste, de 3500ste en de 4000ste aflevering) werden competities georganiseerd voor de titel beste Blokkenkandidaat. De jubileumafleveringen werden hierbij niet op een werkdag, maar op een zaterdag uitgezonden.

Op 1 januari 2011 vierde Blokken zijn 3500ste aflevering. Kathleen Guyot versloeg in de voorrondes Bart de Coster en nam het in de finale op tegen Wesley Godts, die net als Kathleen in het reguliere spel 6 overwinningen op rij had behaald. Godts won de finale. Hij verdiende de jackpot van 14 000 euro.

Op 13 april 2013 werd de 4000ste aflevering van dit programma uitgezonden. Na drie finaleweken (vrouwenweek, mannenweek en gemengde week), kwamen Xander De Valkeneer en Sean Reniers als beste spelers uit de bus. Zij hadden in de aanloop naar de finale al tegen elkaar gespeeld. Op 2 april won Xander van Sean, en op 10 april won Sean van Xander. Zij mochten het in de finale tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk was het Sean, een burgerlijk ingenieur uit Bost (Tienen) die het in de aflevering met ruime winst haalde. Hij sprokkelde 1200 punten bij elkaar, iets wat nog nooit gebeurd was in de jubileumafleveringen van dit spel. Ditmaal bedroeg de pot 13 000 euro.

De set blokken waarmee Patrick Vanhoof op 13 oktober 2011 het record van 350 punten behaalde

Op 13 oktober 2011 behaalde Patrick Vanhoof uit Tielen voor de eerste keer in 18 jaar in de tweede ronde het praktisch onmogelijke geachte maximum van 350 punten. Daarvoor is het nodig om met het laatste blokje alle lijnen volledig te maken, en zo het veld schoon te spelen.[5] Het record werd overigens behaald met een buitengewone set blokken; onder andere ontbraken de langwerpige blokken van 4 elementen op een rij.

Bekende deelnemers[bewerken]

Los van de speciale edities met Bekende Vlamingen namen al verschillende bekende personen deel aan Blokken. Doelman Pieter Merlier (in 2006) en scheidsrechter Christof Dierick (in 2013) werden in hun eerste aflevering uitgeschakeld. Volleyballer Kristof Hoho won in 2014 twee afleveringen. In 2006 nam Bart Cannaerts deel aan het programma, nog voordat hij in Vlaanderen bekend werd als stand-upcomedian.

Het vermoeden van Ben[bewerken]

"Het vermoeden van Ben" betreft het vermoeden van presentator Ben Crabbé dat een kandidaat die voor een tweede dag deelneemt aan het spel, relatief vaak verliest. Door Leo Egghe is aangetoond dat de fractie van de spellen waarin de kandidaat voor de tweede maal speelt en verliest, inderdaad groter is.[6] Egghe deed het onderzoek na meer dan 1000 afleveringen van Blokken met behulp van statistisch materiaal dat door Blokken werd aangeleverd. In zijn berekening gaat hij er van uit dat met het vermoeden bedoeld wordt het verlies van de kandidaat op de tweede dag na het finalespel, hoewel Ben het vermoeden meestal uitspreekt na de derde voorronde om de verliezer een hart onder de riem te steken. In Egghes berekening is een essentieel onderdeel de aanname dat een kandidaat maximaal 3 maal mag deelnemen. Sinds september 2008 mag een kandidaat echter onbeperkt blijven terugkomen zolang hij het finalespel wint.

Kijkersspel[bewerken]

Tijdens het programma kunnen ook de kijkers kans maken op een prijs. Tijdens het programma komen zes letters tevoorschijn in drie groepjes van twee. Met deze letters en een tip kan een zesletterig woord worden gevormd. De kijkers dienen dit woord te sms'en naar het nummer dat in de uitzending wordt genoemd. Uit de goede inzendingen wordt een winnaar getrokken die een prijs krijgt, meestal elektronica, zoals bv. een stofzuiger, een fotocamera of een tablet.

Opnamen[bewerken]

Normaal worden er op één dag 5 opnamen gemaakt, dus op één dag worden de uitzendingen van één week opgenomen. Per week worden er dan opnamen gemaakt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, waardoor er in één week opnamen voor één maand plaatsvinden.

De opnames vonden tijdens de eerste jaren plaats in het Amerikaans Theater, later verhuisde de studio naar Videohouse in Vilvoorde.

Wijzigingen[bewerken]

Sinds september 2008 zijn het decor en de introductiemelodie vernieuwd. Het wijsje werd gecomponeerd door Regi Penxten. Ook de regels werden veranderd. Een kandidaat mag vanaf dat moment onbeperkt terugkomen, zolang hij het woord vindt. Voorheen moest men naar huis na drie keer gewonnen te hebben.

Vanaf september 2011 had Blokken een ander logo, een nieuw decor, een nieuw Blokkenspelbord, nieuwe muziek (van Bent Van Looy), wijzigingen in het spelreglement (zie hierboven) ...[2] Op 17 oktober 2011 trad er een kleine wijziging in het decor: de verticaal bewegende achtergronden werden stilgezet aangezien VRT meerdere klachten had ontvangen dat deze storend waren en hoofdpijn veroorzaakten bij de kijkers.[7]

Sinds 25 augustus 2014 heeft Blokken een nieuw decor en een nieuwe introductie. Het gaat dan het 20e seizoen in.[8] Dit is de derde keer dat Blokken een nieuw decor en een nieuwe introductie krijgt na september 2008 en september 2011.

Speciale edities[bewerken]

Van Blokken werden al meermalen speciale edities gemaakt. Zo is er onder meer Blokken for life met Bekende Vlamingen, waarvan de opbrengst naar Music For Life gaat, en Blokjes, een editie voor kinderen (1995). Sinds 2013 wordt elk jaar in de krokus- en herfstvakantie opnieuw een versie met kinderen uitgezonden onder de gewone titel. Naar aanleiding van de 1000ste, 2000ste, 2500ste, 3000ste, 3500ste en 4000ste aflevering werd in een speciale editie gezocht naar de beste kandidaat uit Blokken uit de voorbije afleveringen.[9] In 2014 werd in de laatste week voor het WK voetbal het WK Blokken gehouden. Hierbij streden 10 kandidaten uit het buitenland die al enige tijd in België wonen tegen elkaar in vijf onderlinge duels. Deze duels kwamen ook voor op het WK voetbal. Hierbij werd de tweede ronde iets anders gespeeld. In plaats van dat beide teams dezelfde vragen kregen in deze ronde, kregen de kandidaten elk vijf vragen over het land van de ander met bijbehorende hints. De kandidaat met de hoogste score ging dan ook niet weg tijdens deze ronde, maar bleef op zijn/haar plek zitten terwijl de ander zijn/haar tweede ronde speelde. Tijdens deze week werd ook teruggeblikt op hoogtepunten uit de geschiedenis van het WK voetbal.

In de eerste week van september wordt in het kader van het 20-jarig bestaan van Blokken een speciale jubileumweek gehouden, waarin vijf bijzondere koppels het spel spelen. Hierbij worden in de derde ronde vijf vragen uit 20 jaar Blokken opnieuw gesteld als vijfde vraag.

Blokken for Life 2008
Music For Life 2008
Datum Deelnemer 1 Deelnemer 2 Winst
18 december 2008 Helmut Lotti Sofie Lemaire € 1000
16 december 2008 Annelien Coorevits Luc De Vos € 1000
17 december 2008 Jan Becaus Véronique De Kock € 1000
18 december 2008 Bart Peeters Regi Penxten € 1000
19 december 2008 Ann Lemmens Erik Van Looy € 1000
Blokken for Life 2009
Music For Life 2009
Datum Deelnemer 1 Deelnemer 2 Winst
14 december 2009 Urbanus Siska Schoeters € 1000
15 december 2009 Frank Raes Cath Luyten € 1000
16 december 2009 Steven Van Herreweghe Daniël Termont € 1000
17 december 2009 Phara de Aguirre Lieven Van Gils € 1000
18 december 2009 Philippe Geubels Ann Van Elsen € 1000
Blokken komt op tegen kanker
Kom op tegen Kanker
Datum Deelnemer 1 Deelnemer 2 Winst
21 februari 2011 Véronique Leysen Tom Lenaerts € 1000
22 februari 2011 Clara Cleymans Jacques Vermeire € 1000
23 februari 2011 Katja Retsin Jan Schepens € 1000
24 februari 2011 Piet Huysentruyt Rob Vanoudenhoven € 1000
25 februari 2011 Wim De Vilder Sergio Quisquater € 1000
Blokken for Life 2011
Music For Life 2011
Datum Deelnemer 1 Deelnemer 2 Winst
19 december 2011 Sofie Lemaire Louis Tobback € 1000
20 december 2011 Paul Herygers Niels Albert € 1000
21 december 2011 Astrid Bryan Bart De Wever € 1000
22 december 2011 Bent Van Looy Tatyana Beloy € 1000
23 december 2011 Yves Leterme Linda De Win € 1000
Blokken Tour 2012
Onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen
Datum Deelnemer 1 Deelnemer 2 Winst
25 juni 2012 Eddy Merckx Ludo Dierckxsens € 1000
26 juni 2012 Jelle Vanendert Michael Boogerd € 1000
27 juni 2012 Freddy Maertens Eddy Planckaert € 1000
28 juni 2012 Gert Steegmans Eric Vanderaerden € 1000
29 juni 2012 Lucien Van Impe Johnny Hoogerland € 1000
Blokken 20 jaar
Datum Deelnemers
1 september 2014 twee kandidaten uit de eerste uitzendweek in 1994
2 september 2014 twee bekende leeftijdsgenoten van Blokken (Paulien Mathues tegen Dennis Praet)
3 september 2014 twee mensen met achternaam "Blokken"
4 september 2014 twee honderdjarigen
5 september 2014 twee beste kandidaten ooit (Saar Bossuyt tegen Bart De Coster)

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. ‘Blokken’ gaat voor verandering. De Standaard (5 augustus 2013) Geraadpleegd op 5 augustus 2013
 2. a b c 'Blokken' in het nieuw!. VRTFansite.be (25 augustus 2011) Geraadpleegd op 25 augustus 2011
 3. In de eerste ronde bedraagt het maximum 500 punten, in de tweede 350, en in de derde ronde 900. In de eerste en de derde ronde krijgt de speler bij elk juist antwoord twee blokjes, wat met 10 goede antwoorden 20 blokjes oplevert. Elk blokje bestaat uit 4 kleinere blokjes, dus leveren 20 blokjes 80 kleinere blokjes op. Aangezien een lijn uit 10 kleine blokjes bestaat, kunnen met 20 blokjes theoretisch 8 lijnen gemaakt worden, wat 400 punten oplevert. Daar komen in de eerste ronde 100 punten bij voor de goede antwoorden en in de derde ronde 500. In de tweede ronde krijgt de speler 15 blokjes, dus 60 kleine blokjes, waarmee maximaal 6 lijnen kunnen worden gemaakt, goed voor 300 punten plus 50 voor de goede antwoorden.
 4. "Dit had ik echt helemáál niet verwacht". De Redactie.BE, 20 september 2013. Url bezocht op 20 september 2013
 5. Youtube: 350 punten in de tweede ronde
 6. Egghe, L. (2000) "Probabilistisch model van het spel BLOKKEN van TV1 en het vermoeden van Ben Crabbé." Wiskunde en Onderwijs, 26(102). p. 329-215
 7. "Decor Blokken komt tot stil. Nieuwsblad.be (17 oktober 2011) Geraadpleegd op 17 oktober 2011
 8. "De eerste foto's van het nieuwe "Blokken"-decor. deredactie.be (17 augustus 2014) Geraadpleegd op 17 augustus 2014
 9. De beste Blokken-spelers aller tijden. Mediablog (27 december 2010) Geraadpleegd op 28 oktober 2011