Katholieke Studentenactie
De Katholieke Studenten Actie of afgekort tot KSA (voorheen: Katholieke Studerende Jeugd – Katholieke StudentenActie – Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd, afkorting KSJ-KSA-VKSJ) is een Vlaamse jeugdbeweging met een katholieke signatuur, opgericht in 1928. KSA groeide uit over heel Vlaanderen en telde bij de aanvang van het werkjaar 2022-2023 zo'n 37.500 leden en leiding verspreid over 260 groepen. Daarmee was ze de op twee na grootste jeugdbeweging in Vlaanderen. De organisatie biedt activiteiten aan voor kinderen van 6 jaar en ouder.
Geschiedenis
[bewerken | brontekst bewerken]De KSA werd op 7 juni 1928 als onderdeel van de Katholieke Actie (KA) en vervanger van de AKVS gesticht door de Roeselaarse kanunnik Karel Dubois in het Klein Seminarie Roeselare. De eerste VKSJ-afdeling werd gesticht in 1930, aangezien de KSA in de beginjaren enkel open stond voor jongens. De verschillende werkkringen werden onafhankelijk van elkaar opgericht in elke Vlaamse provincie. Onder andere door de invloed van plaatselijke KSA- en VKSJ-groepen die meer en meer gingen samenwerken, vormden zich vanaf 1978 ook gemengde groepen, die zich KSJ noemden.
Op 1 september 2015 werd de drievoudige naam KSJ-KSA-VKSJ herleid tot de algemene naam KSA.[1]
Leeftijdsgroepen
[bewerken | brontekst bewerken]In elke KSA-groep zijn de leden ingedeeld in leeftijdsgroepen. Op die manier kunnen de activiteiten en begeleiding aangepast worden aan hun leeftijd (leeftijdsgerichte werking).
Plaatselijke groepen zijn vrij in het kiezen van het aantal leeftijdsgroepen en de naam ervan, maar op koepelniveau worden volgende benamingen gehanteerd:
- Sloebers, Kabouters, Leeuwkes & Rakkers (6-8 jaar, 1ste en 2de leerjaar)
- Piepjongknapen, Pagadders, Kapoenen, Springers & Toppers (8-10 jaar, 3de en 4de leerjaar)
- Jongknapen, Roodkapjes & Joro's (10-12 jaar, 5de en 6de leerjaar)
- Knapen, Jimmers & Knimmers (12-14 jaar, 1ste en 2de middelbaar)
- Jonghernieuwers, Sjo'ers & Simmers (14-16 jaar, 3de en 4de middelbaar
- +16'ers (16-17 of 18 jaar, 5de en 6de middelbaar)
- Hernieuwers, Leiding (+17 of +18 jaar)[2]
Huidige werking
[bewerken | brontekst bewerken]Bij aanvang van het werkjaar 2022-2023 telde KSA ongeveer 37.500 leden en leiding, verspreid over 260 plaatselijke groepen.[3] Voor die leden worden wekelijks, op zaterdag- of zondagnamiddag, activiteiten aangeboden: met een sterk verhaal, creatief uitgewerkte spelen, openluchtleven en opdrachten die zowel de vorming van de persoonlijkheid als de groepsband tegemoet moeten komen.
Met de nieuwe naam werd ook gekozen voor een koningsblauw hemd als uniform. Dit wordt vaak gedragen in combinatie met oranje, rode of blauwe dassen.[1] De groepen van KSA Noordzeegouw dragen overwegend lichtblauwe hemden. Ook in sommige groepen van andere werkkringen worden nu nog altijd lichtblauwe of zelfs bruine hemden gebruikt.
KSA Nationaal staat momenteel onder leiding van algemeen coördinator Benjamin Verhegge, uit KSA Kerelstede Veurne.
Evenementen
[bewerken | brontekst bewerken]In het kader van hun leeftijdsgerichte werking organiseren KSA Nationaal en de verschillende provinciale werkkringen minstens tweejaarlijks voor elke leeftijdsgroep een initiatief. De bekendste nationale evenementen zijn Joepie (een vierdaagse wandeltocht voor 14- tot 16-jarigen) en Trip Trap (een vierdaagse fietstocht voor +16'ers en leiding). Tijdens deze vier dagen wandelen/fietsen zij richting een onbekende stad X.
Provinciale werkkringen
[bewerken | brontekst bewerken]KSA telt vijf provinciale werkkringen waarvan iedere werkkring een eigen pedagogisch en financieel beleid voert. Ze bieden ondersteuning aan de lokale groepen en organiseren eigen initiatieven.
De vijf werkkringen zijn:
- KSA Antwerpen-Brabant
- KSA Limburg
- KSA Oost-Vlaanderen
- KSA Noordzeegouw
- KSA West
KSA Noordzeegouw is de grootste koepel van de West-Vlaamse KSA-groepen. Deze telt 64 groepen en één gewest over de hele provincie. Naast het organiseren van eigen initiatieven, voor alle leeftijdsgroepen, ondersteunen ze de bonden bij hun dagelijkse werking. Zo zorgen zij bijvoorbeeld voor de nodige vorming, verzekeringen, lidkaarten en het uitlenen en verhuren van materiaal. Ook bij concrete vragen proberen ze de bonden zo goed mogelijk te helpen.
Bij KSA Noordzeegouw werken drie beroepskrachten en een Gouwproost - de Gouwleiding - en een honderdtal vrijwilligers vol enthousiasme aan het beleid en de initiatieven van KSA Noordzeegouw.
West-Vlaanderen is de enige provincie waarin twee werkkringen actief zijn. KSA Antwerpen-Brabant groeide uit de samenwerking van de twee provincies. Er bestaan wel twee verschillende secretariaten, maar de beroepskrachten die ze bezetten zijn gemeenschappelijk voor beide provincies en de activiteiten worden steeds georganiseerd voor alle groepen in beide provincies.
Lijst van verenigingen
[bewerken | brontekst bewerken]Hieronder een lijst van KSA-verenigingen per werkkring. Tussen de haakjes staat het groepsnummer.
KSA Antwerpen-Brabant (regio Antwerpen) | KSA Antwerpen-Brabant (regio Vlaams-Brabant) | KSA Limburg |
---|---|---|
|
|
|
KSA Oost-Vlaanderen | KSA Noordzeegouw | KSA West |
|
|
|
Bekende Vlamingen uit de KSA
[bewerken | brontekst bewerken]- Dina Tersago (tv-presentatrice, actrice en model)
- Arnout Hauben (televisiemaker)
- Marijn Devalck (zanger, acteur)
- Thibault Christiaensen (zanger, gitarist)
- Jaak Gabriëls (Belgisch politicus)
- Geert Bourgeois (Belgisch politicus)
- Tom Vandendriessche (Belgisch politicus)
- Dany Verstraeten (Nieuwsanker)
- Jelle Frencken (Journalist)
- Axelle Red (Zangeres)
- Johan Bonny (Priester)
- Annelien Coorevits (Model)
- Jef Vermassen (Advocaat)
- Hilde Crevits (Politicus)
- Lieven Scheire (Televisiemaker)
- Karin Tanghe (Actrice)
- Ben Crabbé (Televisiepresentator)
- Yves Leterme (Politicus)
Literatuur
[bewerken | brontekst bewerken]- Louis VOS, Bloei en ondergang van het AKVS, 1982.
- Lieve GEVERS, Honderd jaar katholieke studerende jeugd, 1884-1984. De geschiedenis van de Hasseltse Jonge Klauwaarts, 1986.
- Raymond Van Wassenhove en Peter Heyrman, De katholieke studentenactie te Sint-Niklaas 1927-1987, 1987
- Eric COLENBIER e.a., De Kanunnik. Denkend en dankend. Karel Dubois, 1895-1956, 1995.
- Louis VOS, Katholieke Studentenactie - Jong Vlaanderen, in: Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Tielt, 1998.
- Eric COLENBIER, Het parool was 'dienen', de KSA tijdens de laatste oorlogsmaanden van Brugge, 1944, in: Brugs Ommeland, 2018.
- Eric COLENBIER, Verraad? Neen! Weerstand! De KSA-gouwdag van 15 april 1945, in: Brugs Ommeland, 2019.
- Andries VAN DEN ABEELE, Verraad? Neen! Weerstand! Bis, in: Brugs Ommeland, 2019.
- Jens BERTELS, Staf Vermeire, het ADJV en de KSA, in: ADVN-Mededelingen, 2020.
- Luc SCHOKKAERT & Luc VINTS, Bewogen Beweging. 60 jaar K.S.J.-K.S.A.-V.K.S.J., 1988.
Externe link
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ a b 'VKSJ' en 'KSJ' worden in herfst ook 'KSA'. De Standaard (8 maart 2015). Geraadpleegd op 9 maart 2015.
- ↑ http://www.ksa.be/inleeftijd[dode link]
- ↑ Wat is KSA?. Gearchiveerd op 24 januari 2023. Geraadpleegd op 24 januari 2023.