Kraaihei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kraaihei
Vruchten
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Asteriden
Orde:Ericales
Familie:Ericaceae (Heidefamilie)
Geslacht:Empetrum
Soort
Empetrum nigrum
L. (1753)
Op de noordzijde van de duinen op Spiekeroog groeit kraaihei.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kraaihei op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kraaihei (Empetrum nigrum) is een niet bladverliezende overblijvende dwergstruik die behoort tot de heidefamilie (Ericaceae). Kraaihei komt van nature voor op het noordelijk halfrond. De struik dankt zijn naam aan het gegeven dat de vruchten worden gegeten door kraaien, die zo voor de verspreiding van de zaden zorg dragen. De vruchten zijn eetbaar, maar niet erg smakelijk. Het is een xerofyt, die echter in vochtige omstandigheden weet te gedijen.

De plant wordt 15-45 cm hoog en vormt matten van kruipende, liggende of opstijgende twijgjes die wijd vertakt zijn. De takken zijn dicht bezet met lijnvormige of lijnwerpige, circa 6 × 2 mm grote bladeren. De bladeren hebben een sterk omgerolde rand. Ze zijn glanzend diepgroen, behalve in de winter en het vroege voorjaar wanneer ze overwegend rood gekleurd zijn.

De soort bloeit in april en mei met eenslachtige bloemen, die in de bladoksels staan. De kroonbladen zijn 2-2,5 mm lang. De donkerpaarse, vrouwelijke bloemen hebben zes tot negen stempels. De mannelijke bloemen zijn roze.

De zwarte, 5-8 mm grote vrucht is een besachtige steenvrucht met zes tot negen stenen.

Kraaihei komt behalve op het noordelijk halfrond voor in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. In Nederland groeit ze ten noorden van de lijn Nieuwkoop - Denekamp, vooral op de Waddeneilanden is het struikje algemeen. In Vlaanderen is ze afwezig en in Wallonië zeldzaam. Vindplaatsen zijn zonnige tot licht beschaduwde plekken met zure zandgrond op de noordzijde van (duin)hellingen, in valleien, naaldbossen, hoogveen en veenrietland.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De kraaihei is een kensoort voor de klasse van droge heiden (Calluno-Ulicetea).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Empetrum nigrum op Wikimedia Commons.