Naar inhoud springen

Kriek (bier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pompidombot (overleg | bijdragen) op 27 jun 2010 om 11:04. (Help mee met het oplossen van links naar dp's! met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bestand:Bottleskriek.jpg
Traditionele champagneflessen van 75 cl met kriek.

Kriekenlambiek of kortweg kriek is een Belgische biersoort van spontane gisting met zure kersen.

Kriek wordt bereid door krieken – dit zijn donkere, zure kersen – toe te voegen aan de houten vaten waarin de lambiek wordt gegist. De lambiek heeft dan al 3 tot 18 maanden gerijpt. Gemiddeld voegt men tweehonderd gram morellen per liter bier toe. Een kriekbier heeft dan ook een sterke kriekensmaak.

Na negen maanden rijping wordt de kriek gefilterd en in flessen gebotteld. Het bier rijpt verder in de fles. De fles moet dus tegen druk bestand zijn. Traditioneel worden daarom champagneflessen van 75 cl gebruikt.

Er zijn tegenwoordig ook commerciële varianten in flesjes van 25 centiliter met een kroonkurk op de markt. De commerciële varianten worden dikwijls ook gezoet om tegemoet te komen aan de smaak van een groter publiek. Om sneller te produceren wordt dan dikwijls vruchtensap toegevoegd in plaats van krieken.

Oorsprong van de krieken

Krieken, vroeger uit Schaarbeek.

Oorspronkelijk gebruikte men krieken uit Schaarbeek, waar ze destijds veel werden geteeld. De kriekbrouwers van vandaag kopen doorgaans krieken uit Belgisch Limburg, Duitsland of Denemarken vanwege hun reputatie en prijs en omdat die van Schaarbeek zeldzaam zijn geworden.

Kriek drinken

Traditioneel is kriekenlambiek een zomerbier, dat men drinkt uit een bolglas. Het alcoholvolume ligt rond de vijf procent en de temperatuur moet 5 à 6 °C bedragen.

Producenten

Een vat kriek van geuzestekerij Hanssens.

Ambachtelijke kriekenlambiek

Commerciële kriekenlambiek

Een glas commerciële, gezoete kriek.
  • Brouwerij Belle-Vue (voorheen Vanden Stock), Sint-Jans-Molenbeek: Belle-Vue Kriek en Belle-Vue Kriek Extra (Belle-Vue maakt sinds 1990 deel uit van Inbev)
  • Brouwerij Boon, Lembeek: Kriek Boon
  • Brouwerij De Troch, Wambeek: Chapeau Kriek
  • Brouwerij Lindemans, Vlezenbeek: Kriek
  • Brouwerij Mort Subite, Kobbegem: Kriek
  • Brouwerij Timmermans, Itterbeek: Kriek

Commerciële kriek buiten het Pajottenland

Kriekenbier op basis van Vlaams Oud bruin

Externe links