Michael Sweerts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michael Sweerts
Zelfportret. Ca. 1656. Oberlin, Ohio, Allen Memorial Art Museum.
Zelfportret. Ca. 1656.
Oberlin, Ohio, Allen Memorial Art Museum.
Persoonsgegevens
Geboren Brussel, gedoopt 29 september 1618
Overleden Goa, 1664
Beroep(en) schilder, tekenaar, prentmaker
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Michael Sweerts (Brussel, gedoopt 29 september 1618 - Goa, 1664) was een Zuid-Nederlands schilder, tekenaar en prentmaker behorend tot de barok en het Caravaggisme.

Levensloop[bewerken]

Michael Sweerts werd geboren in Brussel en op 29 september in de Sint-Niklaaskerk gedoopt, als zoon van David Sweerts en Martynken Balliel. Zijn vader was vermoedelijk koopman. Wie zijn leermeester is geweest is niet bekend.

Vanaf 1648 tot 1652 wordt hij vermeld als wonende aan de Via Margutta in Rome. Ook wordt hij vermeld als geassocieerd lid aan de Accademia di San Luca. In Rome werkt hij in opdracht van Amsterdamse kooplieden zoals Joseph Deutz en treedt ook op als gevolmachtigde bij de export van een partij zijde voor de familie Deutz. Later werkt hij ook voor de Prins Camillio de Pamphili, de neef van paus Innocentius X. Deze laatste kent hem een pauselijke ridderorde toe.

In 1656 is hij weer in Brussel, maar het lijkt waarschijnlijk dat hij al eerder terugkeerde. Daar leidt hij een tekenacademie. In 1659 wordt hij lid van het Brusselse schildersgilde, maar hij vertrekt na een jaar weer. Als afscheid schenkt hij een zelfportret, waarschijnlijk het zelfportret dat zich nu in het Allen Memorial Art Museum in Oberlin in de Amerikaanse staat Ohio bevindt.

Uit archiefstukken van de Missions Etrangères de Paris blijkt dat hij zich inmiddels heeft aangemeld als lekenbroeder voor een missie naar Cochinchina, het zuiden van het huidige Vietnam. Vóór z'n vertrek verblijft hij nog enige tijd in Amsterdam en heeft daar waarschijnlijk ook geschilderd. Volgens een tijdgenoot at Sweerts geen vlees, vastte elke dag en ging regelmatig ter communie.[1]

In januari 1662 vertrekt hij samen met bisschop François Pallu, 7 missionarissen en een lekenbroeder per boot uit Marseille. Enige weken later komt het gezelschap aan in Alexandretta (nu in Turkije). Het gezelschap reist verder naar Aleppo (Syrië) en vervolgens richting Isfahan (Perzië).

Tijdens de reis ontstaan er moeilijkheden. Brieven van bisschop Pallu en missionaris René Brunel delen mee dat Michael Sweerts "onuitstaanbaar" werd. Hij las iedereen de les, bemoeide zich overal mee en sprak iedereen tegen, vooral de bisschop, zo schrijft Brunel, en hield hij geen rekening met het klimaat en met zijn gezondheid. Bisschop Pallu concludeert dat Michael Sweerts, die zichzelf niet meer in de hand heeft, niet geschikt is voor de missie en de missie niet voor hem. Hij verlaat de missie vóór mei 1662 en overlijdt in 1664 in de Portugees-Indische jezuïetenkolonie Goa.

Werk[bewerken]

Sweerts schilderde genrestukken, portretten en Bijbelse en mythologische taferelen. Vaak terugkerende thema's in zijn schilderijen zijn klassieke kunst en de teken- en schilderpraktijk.

Externe links[bewerken]