Mindelheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mindelheim
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Mindelheim
Mindelheim (Beieren)
Mindelheim
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Beieren Beieren
Landkreis Unterallgäu
Regierungsbezirk Zwaben
Coördinaten 48° 2′ NB, 10° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte 56,42 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
15.247
(270 inw./km²)
Hoogte 607 m
Burgemeester Stephan Winter (CSU)
Overig
Postcodes 87711–87719
Netnummer 08261
Kenteken MN
Stad 19 stadsdelen (Gemeindeteile)
Gemeentenr. 09 7 78 173
Website www.mindelheim.de
Locatie van Mindelheim in Unterallgäu
Kaart van Mindelheim
Foto's
De Mindelburg
De Mindelburg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Mindelheim is een gemeente in de Duitse deelstaat Beieren. Het is de Kreisstadt van het Landkreis Unterallgäu. De stad telt 15.247 inwoners.[1] Zoals bijna overal in deze streek, is een grote meerderheid van de bevolking rooms-katholiek.

Mindelheim is genoemd naar, en ligt aan, de rivier de Mindel, een zijrivier van de Donau.

Indeling van de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente bestaat officieel uit 19 Gemeindeteile, te weten:

 • Mindelheim, hoofdplaats
 • de 5 parochiedorpen (Pfarrdörfer): Mindelau (3 km ZO), Nassenbeuren (3 km NNO), Oberauerbach (3 km W), Unterauerbach (3 km W) en Westernach (3 km NW).
 • de 3 dorpen zonder eigen kerkgebouw Gernstall (1 km Z), Heimenegg (3 km O) en Unggenried (2 km ZW).
 • de 5 gehuchten: Bergerhausen, Doldenhausen, Katzenhirn, Sankt Anna en Sankt Georg.
 • de 4 Einöden[2]: Jägersruh, Untere Ziegelhütte, Weihermühle en Wiesmühle.
 • het klooster Lohhof

Daarnaast bestaat er een indeling in 8 zgn. Gemarkungen; de jaartallen geven aan, wanneer deze plaatsen ophielden, een zelfstandige gemeente te zijn en bij de gemeente Mindelheim werden gevoegd:

 • Mindelheim-stad
 • Gernstall (met Unggenried; 1971)
 • Heimenegg (1965)
 • Mindelau (1976)
 • Nassenbeuren (1978), met ca. 900 inwoners het grootste dorp in de gemeente
 • Oberauerbach (1978)
 • Unterauerbach (1976)
 • Westernach (1976).

Geografie, infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Mindelheim ligt aan de rivier de Mindel, een niet bevaarbare zijrivier van de Donau.

Grotere steden in de nabijheid zijn München, dat 90 km ten oosten van Mindelheim ligt, en Memmingen, 25 km in westelijke richting. Een kleinere, naburige stad is Bad Wörishofen.

Mindelheim ligt iets ten noorden van de west-oost verlopende Autobahn A 96, die er, op afrit nr. 19, de noord-zuid verlopende Bundesstraße 16 kruist. Ook de Bundesstraße 18 loopt door Mindelheim. Afrit 18 Stetten (Unterallgäu) van de A96 ligt direct ten zuiden van Unterauerbach.

Mindelheim heeft, op 1 km ten oosten van het stadscentrum, een spoorwegstation aan het eind van een 55 km lange lokaalspoorlijn naar Günzburg. Ook het noordelijker gelegen stadsdeel Nassenbeuren heeft een stationnetje aan deze lijn. Tevens ligt station Mindelheim aan de 46 km lange spoorlijn van Station Memmingen, 27½ km westwaarts, naar Station Buchloe, 18½ km oostwaarts. Mogelijkerwijze wordt deze laatste spoorlijn in de periode 2020-2040 gemoderniseerd, zelfs aansluiting op een internationale hogesnelheidsspoorlijn wordt overwogen. Het uit 1874 daterende stationsgebouw is (2022) in vervallen staat; er wordt tussen o.a. de gemeente en DB druk onderhandeld over de toekomst ervan. In de periode 2000-2018 zijn talrijke zijsporen voor goederenvervoer van en naar verschillende bedrijven te Mindelheim verwijderd.

Openbaar vervoer per bus, met name van en naar de rondom Mindelheim gelegen dorpjes, is beperkt tot een gemeentelijke belbusservice.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Ten oosten van de stad en het station ligt een uitgestrekt industrieterrein. Het grootste hier gevestigde bedrijf is de machinefabriek Grob, die o.a. complete autofabrieken ontwerpt, en in Hengelo (Ov) een Nederlands filiaal heeft. Daarnaast zijn enkele middelgrote aannemersbedrijven te Mindelheim gevestigd, alsmede een groothandel in bouwmaterialen van bovenregionale betekenis.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook: Heerlijkheid Mindelheim.

In de 6e en 7e eeuw vestigden zich hier, in het dal van de Mindel, boeren, die tot de stam der Alemannen behoorden. Onder andere is een zeer fraaie fibula uit het graf van een rijke vrouw opgegraven, die in het archeologische museum te Mindelheim te zien is.

In 1370 liet heer Friedrich von Teck kasteel Mindelburg bouwen op de locatie van een eerder verwoeste burcht. In de vroege 16e eeuw werd de krijgsheer Georg von Frundsberg de beroemdste bewoner van dit kasteel.

Vanaf 1616 tot de Napoleontische tijd behoorde Mindelheim, met enige onderbrekingen, tot het Keurvorstendom Beieren. In 1803 werd aan Mindelheim het omstreeks 1250 verworven stadsrecht grotendeels ontnomen.

In 1926 werden de Grob-Werke opgericht, die uitgroeiden tot de grootste industriële onderneming van de stad, met tot op de huidige dag enkele duizenden personeelsleden. Sedertdien is de werkloosheid in de gemeente procentueel vrijwel steeds lager geweest dan het voor Duitsland nationale gemiddelde.

In de nazi-tijd was kasteel Mindelburg enige tijd in gebruik als een door minister Walther Darré opgerichte nazi-Rijksboerenschool (Reichsbauernschule).

Na de Tweede Wereldoorlog en de moeilijke jaren direct daarna, ontwikkelde Mindelheim zich tot een tamelijk welvarend, typisch Beiers provinciestadje.

Bezienswaardigheden, toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het op een ongeveer 60 m boven Mindelburg uitrijzende heuvel liggende kasteel Burg Mindelheim, dat tot 2021 een drukkerij huisvestte, wordt tot plm. 2025 ingrijpend gerenoveerd, en zal dan het stedelijke museum (Heimatmuseum), dat regionale faam geniet vanwege de grote collecties klederdrachten en historisch speelgoed, gaan huisvesten.
 • In een voormalig klooster annex jezuïetencollege, aan de Hermelestraße 4 te Mindelheim zijn vier, bijna dagelijks geopende, musea ondergebracht:
  • Textielmuseum/Sandtnerstichting: dit is een museum op het gebied van mode, kleding, mode-accessoires, waaiers, rooms-katholieke liturgische gewaden, textiel, wandtapijten enz. Bezoek(st)ers kunnen er op bepaalde tijden zelf hun vaardigheid in het borduren of kantklossen uitproberen.
  • Zwabisch Kerststallenmuseum (Schwäbisches Krippenmuseum): dit museum bevat niet alleen Zuidduitse kerststallen uit de periode van plm. 1675-2000, maar behandelt ook gebruiken en voorwerpen rondom Goede Vrijdag en de Kruisiging van Jezus.
  • Südschwäbisches Archäologiemuseum der Archäologischen Staatssammlung München: Middelgroot archeologisch museum, met vondsten uit en informatie over archeologisch onderzoek in de regio. Getoond worden objecten, die dateren van de Jonge Steentijd tot aan de Vroege Middeleeuwen (van de Alemannen). Het museum presenteert met enige trots de muntschat uit het 10 km ten zuidwesten van Mindelheim gelegen Sontheim (Zwaben), die uit ongeveer 350 Keltische gouden muntjes, zogenaamde regenboogschoteltjes bestaat; het museum te Mindelheim bezit echter slechts replica's van deze munten; de originelen worden op een geheime locatie te München bewaard, mede omdat niet zeker is, dat de schat ook daadwerkelijk in Sontheim werd gevonden, en omdat nog niet geheel duidelijk is, of de schat op legale of illegale wijze is opgegraven.
  • Carl-Millner-Galerie: Museum met schilderijen en grafisch werk van de buiten Beieren vrij onbekende, Münchense kunstschilder Carl Millner (1825-1895). Millner was een landschapsschilder in de stijl van de zogenaamde Munchense School, die tot de Romantiek wordt gerekend. Millners schilderijen van berglandschappen vonden kopers onder o.a. leden van koningshuizen en rijke Amerikaanse koopliedenfamilies.
 • In een voormalige kerk met 48 m hoge kerktoren, de Silvesterkirche, is het Schwäbische Turmuhrenmuseum, Zwabische Torenklokkenmuseum, gevestigd. Tot de collectie behoren ongeveer 50 torenklokken uit de periode van 1562 tot 1978, alsmede een aantal zonnewijzers, pendules en andere uurwerken. Het is vrijwel alleen op woensdagmiddagen geopend.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

 • Mindelheim bezit een historische, van oorsprong middeleeuwse, stadskern met verscheidene interessante huizen. Ook van de middeleeuwse stadsomwalling zijn nog enige muurresten, poorten en torens bewaard gebleven. Zie de onderstaande afbeeldingen.
 • Mindelheim en de dorpen eromheen zijn rijk aan oude, rooms-katholieke kerk- en kloostergebouwen. Sommige ervan dateren van oorsprong uit de middeleeuwen en zijn in de 17e en 18e eeuw in barok of rococo-stijl gerenoveerd; andere zijn in de 17e/18e eeuw in die stijlen gebouwd. Zie de onderstaande afbeeldingen.
  • Aparte vermelding verdient de 13e-eeuwse Maria-Verkondigingskerk of Jezuïetenkerk, die o.a. vanwege een beroemde kerststal en een beroemd orgel kunst- en architectuurhistorisch van bovenregionale betekenis is. Zie onderstaande externe link (Duitstalige Wikipedia: Mariä Verkündigung (Mindelheim)) voor een zeer uitvoerige beschrijving van dit godshuis.
 • Ten oosten van Mindelheim zijn boswandelingen mogelijk in het Mindelheimer Stadtwald.
 • Ten noorden van het stadje ligt een recreatieplas, de Mindelsee.
 • Eens in de drie jaar wordt, sedert 1853, in juni of juli te Mindelheim een 11 dagen durend laatmiddeleeuws festival met concerten, toneelvoorstellingen, optochten enz., het Frundsbergfest, gehouden. Dit herinnert aan de roemruchte krijgsheer Georg von Frundsberg, bijgenaamd de vader van de Duitse landsknechten.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Partnergemeentes[bewerken | brontekst bewerken]

Mindelheim onderhoudt jumelages met:

Belangrijke personen in relatie tot de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

 • Georg von Frundsberg (* 24 september 1473 in Mindelheim; † 20 augustus 1528 ibidem), Duits krijgsheer, beroemd en berucht aanvoerder van Duitse landsknechten, o.a. succesvol aan de keizerlijke zijde in de Slag bij Pavia (1525)
 • Karl Millner (* 25 maart 1825, vermoedelijk te München[6]; † 19 mei 1895 in München), landschapsschilder, woonde lange tijd in Mindelheim; aan zijn oeuvre is in Mindelheim een museum gewijd
 • Karl Mayr (* 5 januari 1883 in Mindelheim; † 9 februari 1945 in concentratiekamp Buchenwald), Duits officier, spion en politiek activist[7]
 • Elisabeth Böhm (geb. Haggenmüller; * 18 juni 1921 in Mindelheim; † 6 september 2012 in Keulen), Duits architecte, belangrijk, maar op de achtergrond gebleven medewerkster van haar echtgenoot Gottfried Böhm
 • Alex Hofmann (* 25 mei 1980), voormalig motorcoureur, daarna sportverslaggever.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mindelheim van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.