Naaldwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 62.45.151.180 (overleg) op 6 nov 2019 om 16:51. (→‎Geboren in Naaldwijk)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zie Naaldwijk (Sliedrecht) voor de gelijknamige voormalige heerlijkheid en gemeente bij Sliedrecht
Naaldwijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Naaldwijk (Zuid-Holland)
Naaldwijk
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Westland Westland
Coördinaten 52° 0′ NB, 4° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9,49[1] km²
- land 9,18[1] km²
- water 0,31[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
22.720[1]
(2.394 inw./km²)
Woningvoorraad 9.663 woningen[1]
Overig
Postcode 2670-2673
Netnummer 0174
Woonplaatscode 2660
Belangrijke verkeersaders N213
Detailkaart
Kaart van Naaldwijk
Locatie in de gemeente Westland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Naaldwijk (Westlands: Naluk/Nalek) is een plaats met 22.720 inwoners (2023) in de provincie Zuid-Holland en is de hoofdplaats van de gemeente Westland.

Naaldwijk ligt in het hart van de streek het Westland. De grootste economische motor is de glastuinbouw. In het naastgelegen dorp Honselersdijk zetelt de grootste bloemenveiling ter wereld, FloraHolland.

Tot 1 januari 2004 was Naaldwijk de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die ook Honselersdijk en Maasdijk omvatte. Op 1 januari 2004 ging de gemeente Naaldwijk met de buurgemeenten De Lier, 's-Gravenzande, Monster en Wateringen op in de gemeente Westland door de gemeentelijke herindeling Westland. In Naaldwijk is het gemeentehuis van gemeente Westland gevestigd waar zich publieke zaken als loketten, sociale dienst etc. bevinden.

Wijken en buurten

  • Galgenblok
  • Opstal
  • Woerdblok (Waterwijk, Zandstrand, Zandheuvel, Waterrijk)
  • Pijletuinen
  • Kruisbroek
  • Geestcomplex
  • Hoogeland
  • Floriëndaal

Bezienswaardigheden

Geschiedenis

Romeinse tijd

In de Romeinse tijd liep de Maas langs Naaldwijk. Aan de Zuidweg (opgraving "Naaldwijk II") is in 2004 een deel van een bronzen plaat gevonden, vermoedelijk een fragment van een sokkel van een standbeeld van keizer Claudius. Vanaf Naaldwijk liep in de Romeinse tijd het Kanaal van Corbulo naar de Rijn bij Leiden. In verband met vondsten van bouwmateriaal met stempels van Classis Germanica (Germaanse vloot) en de tekst CLASSISAV(GVSTA) op de bronzen plaat van 2004 wordt vermoed dat de Romeinse Rijnvloot aan deze kant van het kanaal een vlootbasis had. In 1933 had de archeoloog Jan Hendrik Holwerda aan de Hoogwerf (opgraving "Naaldwijk I") al een bronzen hand gevonden.

Activiteiten

De Naald
  • Bioscoop en theater De Naald
  • Discotheek 't Teejater

Verkeer en vervoer

Naaldwijk heeft geen spoorwegstation. Er zijn geen autosnelwegen die de plaats aandoen. De N213 geeft verbinding tot de A20 richting Rotterdam en de N222 geeft verbinding tot de A4 richting Utrecht en Amsterdam.

Wel is er in Naaldwijk een busstation aan de Verdilaan. Hier komen de buslijnen 30, 32, 34 en 456 minstens 1 keer in het halfuur samen. Vanaf dit busstation kan naar alle plaatsen in het Westland gereden worden.

Geboren in Naaldwijk

Trivia

Zie ook

Galerij

Zie de categorie Naaldwijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.