Nansen Refugee Award

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Nansen Refugee Award (of Nansenprijs), voorheen de Nansen Medaille, is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Deze prijs wordt toegekend aan een persoon, groep of instituut wegens betoon van buitengewone verdienste en toewijzing aan de problematiek van vluchtelingen. Deze winnaar ontvangt US $ 100,000 voor de financiering van een project ten behoeve van vluchtelingen in overleg met de UNHCR. De prijs is genoemd naar Fridtjof Nansen, die in de Volkenbond de eerste Commissaris voor de Vluchtelingen was.

De prijs werd in 1955 voor het eerst uitgereikt. Sinds 1979 bestaat de prijs behalve uit een medaille ook uit een geldbedrag. In 1986 werd de prijs aan een heel volk werd toegekend, namelijk aan de inwoners van Canada.

In 2008 werd de Nansen Refugee Award toegekend aan Chris Clark, de coördinator van het mijnonpruimingsprogramma van het UN Mine Action Coordination Centre-South Lebanon (UNMACC-SL), en aan zijn team van bijna 1000 mijn-opruimers in Libanon. Zij werden uitverkozen wegens hun uitmuntende bijdrage aan de veiligheid van verdrevenen en teruggekeerden in Libanon na de oorlog met Israël.

Lijst van winnaars van de Nansen Refugee Award[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Visionary Nigerian teacher wins UNHCR Nansen Refugee Award. unhcr.org (18 September 2017). Geraadpleegd op September 19, 2017