Neurotypisch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Neurodiversiteit, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).
Elk brein is uniek.
Grafiek van een normale verdeling; iedere band heeft breedte van 1 standaardafwijking.

Neurotypisch (een leenvertaling van het Engelse neurotypical, afkorting NT, ook neuronormaal, afkorting NN) is een neologisme en betekent een gemiddelde (in statistische zin 'normale') neurologische en psychologische ontwikkeling van de hersenen op het gebied van het verwerken en gebruiken van sociale, linguïstische en zintuiglijke informatie.

Bij een neurotypisch iemand wordt de neurologische ontwikkeling over het algemeen gezien als 'normaal' en aangepast.[1]

Een neurologische ontwikkeling met een afwijking (divergentie) van het gemiddelde wordt wel neurodivergent[2][3] of a-typisch[3] genoemd.

Neurodiversiteit omvat de verscheidenheid en variatie van neurologische ontwikkeling van alle mensen. De term is vergelijkbaar met biodiversiteit, de verscheidenheid aan verschillende soorten binnen een ecosysteem en de genetische variatie binnen een soort.

De term 'neurotypisch' is oorspronkelijk afkomstig van mensen met een autismespectrumstoornis en was bedoeld om niet-autistische mensen mee aan te duiden.[4][5] De term wordt steeds meer gebruikt door onder meer neurowetenschappers, psychologen, psychiaters en andere hulpverleners.[5]