Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Neurodiversiteit, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).
Elk brein is uniek.
Grafiek van een normale verdeling; iedere band heeft breedte van 1 standaardafwijking.
Neurotypisch (een leenvertaling van het Engelse neurotypical, afkorting NT, ook neuronormaal, afkorting NN) is een neologisme en betekent een gemiddelde (in statistische zin 'normale') neurologische en psychologische ontwikkeling van de hersenen op het gebied van het verwerken en gebruiken van sociale, linguïstische en zintuiglijke informatie.
Bij een neurotypisch iemand wordt de neurologische ontwikkeling over het algemeen gezien als 'normaal' en aangepast.[1]
Een neurologische ontwikkeling met een afwijking (divergentie) van het gemiddelde wordt wel neurodivergent[2][3] of a-typisch[3] genoemd.
Neurodiversiteit omvat de verscheidenheid en variatie van neurologische ontwikkeling van alle mensen. De term is vergelijkbaar met biodiversiteit, de verscheidenheid aan verschillende soorten binnen een ecosysteem en de genetische variatie binnen een soort.
De term 'neurotypisch' is oorspronkelijk afkomstig van mensen met een autismespectrumstoornis en was bedoeld om niet-autistische mensen mee aan te duiden.[4][5] De term wordt steeds meer gebruikt door onder meer neurowetenschappers, psychologen, psychiaters en andere hulpverleners.[5]
↑ abMaartje Laterveer, De toekomst is aan neurodivergente mensen. 'Stuur in godsnaam een paar dyslectici naar Schiphol' - Neurodivergent brein. NRC (16 juni 2022). Geraadpleegd op 26 juli 2022. "wat deskundigen een neurodivergent brein noemen. Niet alleen autisme wordt hieronder verstaan, maar ook dyslexie, dyscalculie, ADHD, ADD en, steeds vaker, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. (...) 'Neurocognitive specialization' is de term die ze gebruikt voor de atypische breinen die evolutionair gezien een belangrijke functie hebben. Kort samengevat komt de theorie erop neer dat gemiddelde breinen prima in staat zijn de status quo te handhaven. Maar dient zich de noodzaak tot een disruptieve verandering aan (...) dan kunnen neurodivergente breinen de vernieuwende oplossingen bedenken. (...) Steve Hatch, directeur van Facebook in Noord-Europa, stelde (...) dat bedrijven meer moeite moeten doen om steun te bieden aan arbeidskrachten die alternatieve manieren van denken hebben."
↑ abJulie Wevers, Thema: Vier je eigen feestje! - Vijf vragen over Neurodiversity Pride Day. Autisme.nl. Nederlandse Vereniging voor Autisme (15 juni 2020). Geraadpleegd op 26 juli 2022. "Steeds meer autisme-onderzoekers gebruiken tegenwoordig het woord neurotypisch in hun wetenschappelijke publicaties. (...) Neurodiversity Pride Day wordt georganiseerd door de in 2018 opgerichte Neurodiversity Foundation. De Nederlandse Vereniging van Autisme is hier partner van. (...) Op 18 juni 2005 werd voor het eerst de Autistic Pride Day uitgeroepen door de online gemeenschap Aspies for Freedom (AFF)."