Neutral Milk Hotel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neutral Milk Hotel
Neutral Milk Hotel
Afbeelding gewenst
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1989–1999, 2013–2015
Oorsprong Ruston (Louisiana)
Genre(s) Indiefolk, LoFi
Label(s) Elephant 6, Merge, Domino Records
Bezetting
Huidige leden Jeff Mangum
Scott Spillane
Jeremy Barnes
Julian Koster
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Neutral Milk Hotel is een Amerikaanse LoFi-rockgroep, afkomstig uit Louisiana, die van 1989 tot 1998 actief was en in 2013 na een pauze van vijftien jaar weer terug bijeen kwam. Zanger en songschrijver Jeff Mangum is de kern van de groep, maar op albums en meestal ook live werkt hij samen met Jeremy Barnes (drums), Scott Spillane (bugel) en Julian Koster (basgitaar/banjo/zaag). Vooral hun tweede album, In the Aeroplane Over the Sea kende veel succes onder critici en in indie-kringen. Van dit album zijn meer dan 200.000 exemplaren verkocht.[1] In 2005 werd het album heruitgegeven door Domino Records.

In the Aeroplane Over the Sea[bewerken]

Het album In the Aeroplane Over the Sea, het grootste succes van de groep, is een zogenaamd conceptalbum. Hoewel de verschillende nummers samen geen volledig coherent verhaal vertellen (net als bij Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles), is er één onderwerp dat bezongen wordt, namelijk het leven van Anne Frank. Jeff Mangum was erg geïntrigeerd geraakt door haar persoon en haar tragisch lot. In Holland, 1945 zingt Mangum The only girl I've ever loved was born with roses in her eyes/But then they buried her alive, one evening in 1945, hetgeen een expliciete verwijzing is naar het overlijden van Anne Frank.

Door het succes van het album kwam met name zanger Mangum onder grote druk te staan en werden naar zijn eigen bescheidenheid de verwachtingen van zijn kunnen te hoog gesteld. Hij toerde ongeveer een half jaar met de band na het uitkomen van dit album om definitief te stoppen met muziek.

Reünie[bewerken]

De muzikale pauze in de carrière van Mangum duurde ruim 10 jaar. In 2011 trad Mangum voor een eerste maal weer solo op bij een benefietconcert. Begin 2011 werd Mangum aangesteld als curator van het All Tomorrow's Parties festival (2-4 december 2011 in Minehead, UK). Op dit festival trad Mangum op, samen met een aantal bands van het Elephant 6 collectief, plus een reeks uitgelezen andere artiesten (The Fall, Minutemen, Sebadoh, Scratch Acid, Young Marble Giants, The Magic Band, The Raincoats). In het najaar van 2011 stonden diverse optredens van Mangum op het programma, in de USA en de UK.

Discografie[bewerken]

Externe link[bewerken]