Naar inhoud springen

New Super Mario Bros.

Etalagester
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
New Super Mario Bros.
New Super Mario Bros.
Ontwerper Shigeru Miyamoto
Takashi Tezuka
Shigeyuki Asuke
Masahiro Imaizumi
Taku Matoba
Ontwikkelaar Nintendo EAD
Uitgever Nintendo
Uitgebracht Verenigde Staten 15 mei 2006[1]
Japan 25 mei 2006[2]
Australië 8 juni 2006[3]
Europa 30 juni 2006
Genre Platform
Spelmodus Singleplayer
Vs. Multiplayer
Minigames
Leeftijdsklasse ESRB: E
CERO: A
OFLC: PG
PEGI: 3+
Platform Nintendo DS
Media 1 spelcartridge
64 MB + 64 KB EEPROM
Navigatie
Vervolg New Super Mario Bros. Wii, New Super Mario Bros. 2
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

New Super Mario Bros. (Japans: New スーパーマリオブラザーズ; Nyū Sūpā Mario Burazāzu) is een side-scrolling platform-videospel voor de Nintendo DS, ontwikkeld en uitgegeven door het Japanse bedrijf Nintendo in 2006. Het spel is sinds de uitgave van Super Mario Land 2: 6 Golden Coins in 1992 het eerste originele platform-videospel met spelfiguur Mario in de hoofdrol. Het is ook het eerste spel dat deel uitmaakt van de Mario-serie sinds de uitgave van Super Mario Sunshine in 2002[4]. New Super Mario Bros. sluit aan bij de serie van Super Mario Bros. en is lichtelijk geïnspireerd op zijn voorgangers. Het woord "New" in de titel van het spel duidt vooral op de vernieuwende gameplay t.o.v. de andere spellen uit de reeks en de toevoeging van een driedimensionaal effect in combinatie met de traditionele 2D-achtergronden.

De speler heeft tijdens het hoofdavontuur de controle over protagonist Mario, die zich door uiteenlopende werelden en levels een weg dient te banen op weg naar het einddoel: het bevrijden van Princess Peach uit de klauwen van de kwaadaardige antagonist Bowser en diens zoon Bowser Jr. Tijdens dit groots avontuur kan Mario gebruikmaken van diverse voorwerpen en power-ups om zich te weren tegen de horde vijanden en eindbazen.

Het officiële vervolg op het spel, New Super Mario Bros. Wii, werd in het najaar van 2009 uitgebracht voor de Wii.

New Super Mario Bros. is gebaseerd op het oorspronkelijke Super Mario Bros., met vele elementen uit de latere Mario-releases zoals Super Mario Bros. 3, Super Mario World, Super Mario World 2: Yoshi's Island en Super Mario 64. Twee soorten vijanden (de Bob-ombs en de Pockeys) uit Super Mario Bros. 2 komen er eveneens in voor. Terwijl de hoofdpersonages en vijanden driedimensionaal worden voorgesteld, zijn van de weinige vijanden en objecten de meeste afgebeeld op een tweedimensionale achtergrond. Dit resulteert in een 2,5D-effect.

Net zoals in de voorgangers van New Super Mario Bros. kan Mario ook in dit spel weer munten verzamelen, op vijanden springen en voorwerpen zoals Super Mushrooms (superpaddenstoelen) uit blokken tevoorschijn laten komen (door een simpele sprong tegen het blok te maken). Hierdoor zal hij meer krachten krijgen door bijvoorbeeld uit te groeien tot Super Mario of te veranderen in Fire Mario. Het in het spel aanwezige kaartscherm is bijna identiek aan dat van Super Mario Bros. 3 en Super Mario World, het enige verschil zit in een aantal toevoegingen en verbeteringen. Zo werd de wereldkaart toegevoegd op het touchscreen van de Nintendo DS, waarmee spelers gemakkelijk kunnen switchen tussen verschillende (vrijgespeelde) werelden. In tegenstelling tot de andere spellen in de Super Mario-serie (zoals Super Mario Bros. 3, Super Mario World en Super Mario 64), is het vliegen geen kritisch aspect in het spel. Toch kan Mario zich op sommige momenten door de lucht bewegen, onder andere door een Lakitu te verslaan en diens wolk in te nemen.

Vele traditionele moves (basisacties) uit Mario's 3D-spellen zijn ook aanwezig in deze 2D-platformer, inclusief de ground pound (grondschok), de triple jump (drievoudige sprong) en de wall jump (muursprong). Ook enkele bekende vijanden, zoals Petey Piranha uit Super Mario Sunshine en hulpverlenende personages, zoals Dorrie de plesiosaurus uit Super Mario 64, werden overgezet naar New Super Mario Bros. om het concept van de Mario-serie te behouden.

New Super Mario Bros. bevat de zogeheten side-scrolling gameplay. Hierbij beweegt het spelbeeld zich mee met het spelfiguur wanneer de levels en het kaartscherm worden doorkruist. Het Nintendo DS spelsysteem bevat standaard twee spelschermen, waarvan het onderste een touchscreen. Dit scherm wordt tijdens het hoofdavontuur weinig gebruikt omdat er enkel de af te leggen route van levels wordt op afgebeeld of in het kaartscherm de wereldkaart. Als de speler een bijkomende power-up verzamelt, wordt deze opgeslagen voor later gebruik; deze verschijnt dan in een hokje op het touchscreen. Wanneer de levels worden doorlopen verschijnt in het touchscreen de statusbalk, die Mario's af te leggen route weergeeft. Het bovenste scherm van de Nintendo DS is het gedeelte waar de protagonisten zich tijdens het hoofdavontuur vrij kunnen voortbewegen.

Werelden en levels

[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het avontuur dient de speler zich een weg te banen door acht (thematisch) verschillende spelwerelden. In elke wereld toont een navigatiekaart (het kaartscherm), naast de algemene route ook alternatieve paden en eventuele geheimen. De speler kan deze echter alleen vrijspelen door in een level zelf een geheime doorgang te vinden. Indien de speler het einde van een level weet te bereiken zal hij met Mario, net zoals in de originele Super Mario Bros., moeten proberen de vlag van de vlaggenstok naar beneden te trekken. Hoe hoger Mario zich aan de paal weet vast te grijpen, des te meer punten er worden verdiend. Indien de speler een geheime route heeft ontdekt zal hij uitkomen bij een rode vlag. Dit in tegenstelling tot de gewone routes, waar de vlag een zwarte kleur heeft. Als de speler een level weet uit te spelen op het moment dat de twee laatste cijfers van de tijdklok hetzelfde zijn, zal er vuurwerk te zien zijn en is er ook een deuntje uit de oorspronkelijke Super Mario Bros. te horen. Het laatste (of voorlaatste) cijfer van de tijdklok zal in dit geval overeenkomen met de hoeveelheid vuurpijlen.

Naast de gewone levels op het kaartscherm, zijn er ook de zogeheten Toadhuizen waarin Mario tegen een vraagteken-blok dient te springen om zo een willekeurig voorwerp te bemachtigen. Er bestaan ook Toadhuizen waarin Mario tegen zes blokken moet springen, waaronder er vijf een 1-up Mushroom (levenspaddenstoel) of een verdubbeling bevatten en één het teken van Bowser. Als deze laatste uit een blok tevoorschijn komt, worden de hiervoor behaalde levenspaddenstoelen toegevoegd aan Mario's levensmeter. In elke wereld heeft ook het nevenfiguur Toadsworth meerdere vestigingen waar Mario tegen een groot ?-blok moet springen om een megapaddenstoel te verkrijgen. Het aantal vuurpijlen op het einde van een level bepaalt ook welk Toadhuis er zal verschijnen op het kaartscherm. De buizen duiken ook vaak op in de werelden en dienen eerst vrijgespeeld te worden in aangrenzende levels. Hiermee kan Mario zich transporteren naar latere levels uit dezelfde wereld. In sommige werelden is er zelfs sprake van een geheim kanon, waarmee Mario in één klap twee of meerdere werelden vooruit kan vliegen. Zo'n kanon is vaak zeer lastig om te behalen en de route zit meestal verstopt in een aangrenzend level. Na een reeks van levels volgt steeds één tower (toren), of in uitzonderlijke gevallen twee. Zo'n toren is een speciaal ontworpen level dat zich afspeelt in een burcht en eindigt met een duel tegen Bowser Jr. Na nog eens een reeks levels volgt het laatste level van een wereld: het castle (kasteel). Dit is meestal het moeilijkste onderdeel van een wereld en eindigt met een duel tegen een thematische eindbaas. Door het verzamelen van de zogenaamde Star Coins (stermunten), kan de speler nieuwe routes openen die leiden naar Toadhuizen of alternatieve levels. Er zijn er telkens drie te vinden per level. Overigens hoeven niet alle werelden helemaal voltooid te worden om het einddoel te bereiken. Dit geeft de speler aanzet om na het laatste gevecht met een baas de ontbrekende stermunten te verzamelen en ondoorlopen levels vrij te spelen.

Het spel beloont de spelers voor het uitspelen van levels en het volbrengen van specifieke taken met sterren in het bestandscherm. Er verschijnt één ster als de speler het spel heeft uitgespeeld (wat wil zeggen dat de eindbaas van wereld 8 is verslagen). Wanneer de speler alle levels van alle werelden heeft voltooid, komt er nog een ster bij. De derde en laatste ster wordt aan het keuzescherm toegevoegd als de speler ook nog eens alle stermunten van elk level heeft bemachtigd en deze heeft gespendeerd zodat de teller van die munten terug op nul staat. Na het behalen van de eerste gouden ster kan het spel opgeslagen worden na het voltooien van elk level. Hiervóór was dit enkel het geval als een geheime route werd ontdekt of na het voltooien van een toren of kasteel. Het spel eindigt met een aftiteling (credits) die geluiden bevat uit vroegere Mariospellen op de NES-en SNES-platforms. Mario is aanvankelijk het enige speelbare personage (in het Engels: character) uit het hele spel, hoewel de speler via een geheime knoppencombinatie op het titelscherm het spelpersonage Luigi kan vrijspelen. Beide spelfiguren, Mario en Luigi, waren trouwens ook al speelbaar in de originele Super Mario Bros.

Wereld Thema Kenmerken en bijzonderheden Eindbaas
1 Vlaktes Simpel opgezette wereld met weinig obstakels en zwakke vijanden. Bowser
2 Woestijn Thematische woestijnwezens en drijfzand. Mummipokey
3 Tropisch eiland Constant veranderend waterpeil en onderwaterlevels. Cheepskipper
4 Jungle Veel buizen, slingertouwen en giftige vijvers. Mega Goomba
5 IJs Sneeuwlandschappen en gladde oppervlakten. Petey Piranha
6 Bergen Springplatformen en smalle bergwegen. Monty Tank
7 Wolken Uitgestrekt wolkendek, hoog in de lucht. Lakithunder
8 Koopa Kingdom Donkere omgeving, sterke vijanden, kasteel van Bowser. Dry Bowser (deel 1)
Bowser en Bowser Jr. (deel 2)

De multiplayerstand, die naast de singleplayerstand aanwezig is in het spel, kan gespeeld worden door twee spelfiguren: Mario en Luigi. De twee spelers kiezen elk een spelpersonage en nemen het in vijf verschillende levels tegen elkaar op; de speler dient in een gekozen level meer Big Stars (Grote Sterren) te bemachtigen dan de andere. Beide spelers kunnen elkaar aanvallen en elkaars Big Stars stelen; een grondschok op de tegenspeler zorgt ervoor dat het spelfiguur in één keer drie Grote Sterren afgeeft aan de ander.

Een ander onderdeel in de multiplayerstand is het gezamenlijk spelen van minigames. Velen van deze minigames zijn afkomstig van Super Mario 64 DS en werden overgeplaatst naar New Super Mario Bros. Alleen is er nu een multiplayerstand aan het spel toegevoegd. Beide standen (single player en multiplayer) kunnen worden gespeeld met één spelcartridge en twee Nintendo DS-handhelds voor de vechtlevels, en tot vier handhelds voor de minigames. Dit kan via de DS Download Play-optie.

Alle power-ups (voorwerpen die Mario in een bepaalde vorm sterker maken) van de originele Super Mario Bros. keren terug in het spel, en net zoals in Super Mario World kunnen spelers één power-up bewaren voor later gebruik. Een Super Mushroom (superpaddenstoel) zal Mario laten transformeren in Super Mario en geeft hem automatisch een extra hit point (na een aanval van een vijand zal hij terug Mario worden en de power-up verliezen). Met de Fire Flower (vuurbloem) kan Mario vuurballen afschieten naar vijanden, zodat deze onmiddellijk worden uitgeschakeld. De Starman (ster) garandeert Mario tijdelijke onsterfelijkheid tegen vijanden of gevaarlijke objecten. Verder geeft de 1-up Mushroom (levenspaddenstoel) Mario één extra leven. Naast deze power-ups zijn er ook nog tal van andere power-ups aanwezig in het spel.

De Mega Mushroom (megapaddenstoel) zal Mario voor een korte tijd laten groeien tot Mega Mario. Hierdoor kan hij vijanden verpletteren, buizen afbreken, blokken vernietigen en de vlagpaal aan het einde van het level omverlopen. Mega Mario verslaat simpelweg elke eindbaas in het spel door eenmaal op zijn hoofd te springen. Een grondschok zal Goombas, munten of de combinatie van deze twee uit de lucht doen laten vallen. Als Mario verandert in Mega Mario verschijnt er bovenaan het scherm de megameter, die zal oplopen naarmate Mario meer vijanden, buizen en blokken heeft vernietigd. Voor elke gepasseerde markering op de mete, zal er één levenspaddenstoel tevoorschijn komen op het moment dat Mega Mario terugverandert in de gewone Mario. Net zoals het effect van de ster is Mega Mario tijdelijk onsterfelijk, maar hij zal wel een leven verliezen indien hij in een gat of in lava valt. De megapaddenstoel kan worden verkregen in de oranje Toadhuizen en zal worden opgeslagen in het touchscreen voor later gebruik. De megapaddenstoel kan trouwens ook gebruikt worden onder water. Het vernietigen van de doelpaal aan het einde van het level door Mega Mario zal leiden tot extra (bonus) tijdpunten die aan de puntenteller worden toegevoegd.

De Mini Mushroom (minipaddenstoel) is het tegenovergestelde van de megapaddenstoel en laat Mario, bij gebruik, krimpen tot Mini Mario. Deze versie van Mario heeft de mogelijkheid zich door nauwe gangen en tunnels te wurmen en zo nieuwe, geheime gebieden te ontdekken. Zijn sprongen zijn trager dan die van de gewone Mario, maar Mini Mario kan wel hoger springen. Ook heeft Mini Mario de mogelijkheid om over water te lopen, wat voor de gewone Mario onmogelijk is. Als Mini Mario wordt geraakt door een vijand zal hij één leven verliezen. Het is voor de speler onmogelijk om een vijand te verslaan door er op te springen als Mini Mario; hiervoor is op zijn minst een grondstomp noodzakelijk. Aan het einde van werelden twee en vijf dienen de eindbazen verslagen te worden. Dit kan door Mini Mario om de werelden vier en zeven vrij te spelen, maar is niet noodzakelijk om het hele spel uit te spelen.

New Super Mario Bros. bevat naast het hoofdavontuur ook nog een speciale stand waarin achttien verschillende minigames (singleplayer) kunnen worden gespeeld. Naast de huidige minigames zijn er ook nog eens tien minigames die via een LAN-verbinding in de multiplayerstand speelbaar zijn. De minigames zijn onderverdeeld in vier verschillende categorieën: Action (Actie), Puzzle (Puzzel), Table (Kans) en Variety (Gevarieerd). De meeste minigames zijn afkomstig van Super Mario 64 DS, maar sommige zijn lichtelijk aangepast.

Lijst van de minigames
Action (actie) Puzzle (puzzel) Table (kans) Variety (gevarieerd)
 • Snowball Slalom
 • Lakitu Launch
 • Danger, Bob-omb! Danger!
 • Whack-a-Monty
 • Balloon Racing
 • Wanted!
 • Which Wiggler?
 • Hide and Boo Seek
 • Puzzle Panel
 • Coincentration
 • Memory Match
 • Picture Poker
 • Pair-a-Gone
 • Mario's Slides
 • Sort or 'Splode
 • Bounce and Trounce
 • Bob-omb Squad
 • Trampoline Time
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De plot van New Super Mario Bros. is vrijwel hetzelfde als die van de originele Super Mario Bros. en andere side-scrolling Mariospellen; Bowser (In dit spel Bowser Jr.) ontvoert Princess Peach en het is aan Mario om haar te gaan redden. Aan het begin van het spel maken Mario en Peach een wandeling, wanneer plots een bliksemflits van Lakithunder het kasteel treft. Mario rent ernaartoe om orde op zaken te stellen, zodat Princess Peach alleen achterblijft. Op dat moment duikt Bowser Jr. op vanuit de struiken en kidnapt haar. Mario beseft wat er aan de hand is, en spurt erachteraan. Nu heeft Mario de taak zich door acht verschillende werelden (vlaktes, woestijn, tropisch eiland, jungle, bergen, wolken en het Koopa Kingdom) te loodsen om de prinses uit de klauwen van Bowser en Bowser Jr. te bevrijden.

Als het spel start, gaat Mario doorheen de acht werelden achter Bowser Jr. aan die de prinses achter zich meedraagt. In elke wereld verbergt hij zich in een Toren en vervolgens het Kasteel. Telkens als een wereld uitgespeeld wordt, zullen Bowser Jr. en Princess Peach verdwijnen naar de volgende wereld. In het eerste Kasteel maakt Bowser zijn opwachting. Deze dient volgens traditie te worden verslagen door op een knop te springen waardoor Bowser de afgrond in stort. De achtervolging stopt bij wereld acht, waar Bowser Jr. zich schuilhoudt in het laatste Kasteel en Skeletal Bowser via een ketel laat reïncarneren tot Koopa King Bowser. Mario moet opnieuw op een knop springen waardoor Bowser en Bowser Jr. voor de laatste keer in de afgrond vallen en voorgoed verslagen zijn. Het spel is nu ten einde en Princess Peach is gered.

Het laatste scherm wordt getoond wanneer Princess Peach Mario een zoen op zijn kaak geeft, zoals in meerdere Mario-ontknopingen gebeurt. Tijdens de aftiteling worden beelden getoond van elk level uit het spel, waarop een eindfilmpje volgt waarin Bowser Jr. zijn vader over de grond meesleept. Bowser tracht recht te komen, maar dit mislukt. Dit symboliseert dat de vijand verloren heeft. De speler wordt dan beloond met een geheime code (L-knop en R-knop ingedrukt houden en vervolgens op de A-knop drukken) om het spelpersonage Luigi vrij te spelen. Het is echter niet noodzalijk het spel uit te spelen om deze code te gebruiken. Als de speler de code gebruikt op een nieuw spelbestand, zal nu Luigi in plaats van Mario vanaf het begin speelbaar zijn. Een andere code (L+R+L+R+X+X+Y+Y) geeft de speler de mogelijkheid de zogenaamde Challenge Mode te spelen; deze is enkel beschikbaar wanneer het spel minstens één keer is voltooid. De stand biedt de speler de opdracht levels uit te spelen zonder backtrack (terugkeren onmogelijk), zoals in het originele Super Mario Bros., wat sommige levels erg moeilijk of zelfs bijna onmogelijk maakt om te voltooien.

New Super Mario Bros. werd geïntroduceerd tijdens de jaarlijkse Electronic Entertainment Expo in 2004.[5]

Het is het eerste originele 2D-Mariospel dat voice acting gebruikt voor zijn personages (wat ook gebruikt werd in vele 2D-Mario remakes). Charles Martinet nam ook dit keer weer de stemmen van Mario en Luigi op zich, terwijl Nicole Mills de stem van Princess Peach voor haar rekening nam. Scott Burns' stem werd gekozen voor Bowser en Dolores Rogers de zijne voor Bowser Jr. Volgens vroegere interviews was het eigenlijk de bedoeling dat het spel geen voice acting zou bevatten om de sfeer van het originele Super Mario Bros. niet te schaden[6], maar dat idee werd later aan de kant geschoven omdat een spel mee moet met zijn tijd.

Vroegere previews van New Super Mario Bros. toonden dat het spel een tweespelerstand bevatte gedurende het hoofdspel.[7] Het is onduidelijk waarom deze stand werd verwijderd. Het tweespelergevecht en de 4-speler minigame-standen bleven echter in de uiteindelijke versie staan.

New Super Mario Bros. bevat originele muziek die is gecomponeerd door Asuka Ohta en Hajime Wakai, onder leiding van de componist van de originele Super Mario Bros.: Koji Kondo. Het spel bevat eveneens nieuwe arrangementen van Kondo's thema's uit vorige Mariospellen. Voorbeelden hiervan zijn de muziek in de Toad-huizen, die afgeleid werd van de klassieke versie van het Super Mario Bros.-thema, en de baasgevecht-scènes die een remix bevatten van de Super Mario Bros. 3-baasmuziek. De muziek werd gepresenteerd in augustus 2007 in een arrangement van Yuzo Koshiro op de Fifth Symphonic Game Music Concert in Leipzig.[8] Een remix van een van de wereldthema's is ook gebruikt bij het Delfino Plaza-level in Super Smash Bros. Brawl.[9].

Tijdens de aftiteling van het spel kan de speler via het touchscreen letters aantikken, waardoor er een muziekje wordt afgespeeld. Elke letter en symbool hebben immers een eigen deuntje.

Zie New Super Mario Bros. Wii voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tijdens Nintendo's E3-persconferentie op 2 juni 2009 werd er een vervolg op New Super Mario Bros. aangekondigd voor de Wii. Het betreft New Super Mario Bros. Wii en werd in het najaar van 2009 verdeeld over de hele wereld. Het spel biedt de mogelijkheid om vier spelers tegelijk te laten deelnemen aan een gevecht. Er werd ook een nieuwe power-up bekendgemaakt tijdens de persconferentie: de Propeller Suit. Dit geeft de speler de mogelijkheid om te vliegen.

Reviewcompilaties
Bron Score
Metacritic 89% (gebaseerd op 65 reviews)[10]
GameRankings 89, 28% (gebaseerd op 80 reviews)[11]
GameStats 9 / 10 (gebaseerd op 34 reviews)[12]
Review Score
Bron Score
1UP B+[13]
Allgame 3,5 / 5[14]
Computer and Video Games 9 / 10[15]
Eurogamer 9 / 10[16]
Famitsu 36 / 40[17]
Game Informer 9,25 / 10[18]
GamePro 4,5 / 5[19]
Game Revolution B+[20]
GameSpot 9 / 10[21]
GameSpy 5 / 5[22]
GamesRadar 9 / 10[23]
GameTrailers 9,2 / 10
GameZone 9,3 / 10[24]
IGN 9,5 / 10[25]
Official Nintendo Magazine 96%[26]
X-Play 4 / 5[27]
VG Resource Center 9,25 / 10[28]
GameDaily 4,5 / 5[29]
Total Gamer Zone 9,6 / 10[30]
NintendoNow 9,3 / 10[31]
Mario Wii 9,3 / 10[32]
EDGE 8 / 10[33]

New Super Mario Bros. had een groot succes bij zijn lancering in Japan. Om en bij de 420 000 exemplaren gingen er op de dag van uitgave al over de toonbank, en na de eerste vier dagen waren er al zo'n 900 000 exemplaren verkocht.[34] Hiermee ging het spel tijdelijk door het leven als het best debuterende Nintendo DS-spel.[34] Sinds de release van Pokémon Diamond en Pokémon Pearl is New Super Mario Bros. echter deze eerste plaats kwijtgeraakt. In de Verenigde Staten werd tijdens de eerste maand gemiddeld elke drie seconden een exemplaar verkocht.[35] New Super Mario Bros. haalde binnen een maand een verkoopcijfer van ongeveer een half miljoen exemplaren, en één miljoen exemplaren na de twaalfde week sinds zijn release.

Tot aan 31 maart 2008 werd het spel wereldwijd ruim 14,2 miljoen keer verkocht,[36] waarmee New Super Mario Bros. werd erkend als het best verkochte Nintendo DS-spel dat uit één versie bestaat. De spellen Nintendogs en Pokémon Diamond/Pearl verkochten beter, maar bestonden uit twee of meerdere versies.[36]

New Super Mario Bros. behaalde in het algemeen positieve recensies. Vier recensenten van het tijdschrift Nintendo Power gaven het spel een 9.5, wat resulteerde in het hoogste cijfer ooit uitgedeeld in hun puntensysteem. Ook IGN was gul met de punten en gaf het spel eveneens 9.5 op 10. Hiermee staat het spel volgens de website bij de Nintendo DS-spellen op hetzelfde niveau als Mario Kart DS, The Legend of Zelda: Phantom Hourglass en Elite Beat Agents, die ook allemaal zeer hoog scoorden.[37]

 • Game Informer: Game of the Month
 • Electronic Gaming Monthly: Game of the Month, Gouden Award
 • IGN: Editors' Choice Award
 • Nintendo Now: Select Choice Award
 • Spike TV Video Game Awards: Best Handheld Game
 • GameSpot: Editor's Choice Award
 • Best & Worst of 2006 Reader's Choice: Best DS Game
 • Teen Choice Awards: "Nominated" Choice Game
 • X-Play: Best Platformer of 2006
 • Nintendo Golden Joystick Award 2006: Nintendo Game of the Year
 • Gametrailers: Best Nintendo DS Game of 2006
 • Nintendo Power Awards: Best Platformer of 2006
 • Hyper: Third Best Handheld Game of 2006
 • ScrewAttack: 10th best Mario game
[bewerken | brontekst bewerken]
Etalagester
Dit artikel is op 12 september 2008 in deze versie opgenomen in de etalage.