Nicolaas Flamel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Nicolas Flamel voor de Franse alchemist.
Nicolaas Flamel
Personage uit Harry Potter
Alchemist
Engelse naam Nicolas Flamel
Geslacht Man
Geboren c. 1327
Gestorven 1992 (leeftijd rond de 665)
Getrouwd met Perenelle Flamel
Personage vanaf het eerste boek
Portaal  Portaalicoon   Harry Potter

Nicolaas Flamel (Engels: Nicolas Flamel) is een personage uit de Harry Potter-boekenreeks, dat met name een belangrijke rol speelt in het eerste boek van de serie.[1] Het personage is gebaseerd op de historische alchemist Nicolas Flamel uit de 14e eeuw.[2] In de film Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald komt het personage fysiek voor, gespeeld door Brontis Jodorowsky.[3]

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Tijdens zijn eerste jaar als tovenaarsleerling op Zweinstein komt Harry Potter erachter dat de Steen der Wijzen verborgen ligt op zijn school. Met de Steen der Wijzen kan men metalen in goud doen veranderen en het eeuwig leven verwerven. Eigenaar Flamel en zijn vrouw Perenelle zijn dan ook honderden jaren oud. Voldemort, de antagonist van het verhaal, is op dat moment een lichaamloze ziel en wil de steen bemachtigen om weer een gedaante aan te kunnen nemen. Hij doet dit door als een parasiet het hoofd van Verweer tegen de Zwarte Kunsten-leraar Krinkel te betreden en vanuit daar hem de steen trachten te laten stelen.

Aan het eind van het verhaal weet Harry Potter met de hulp van zijn vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel de steen te bemachtigen en Krinkel te verslaan. Flamel en zijn vrouw besluiten vervolgens de steen te vernietigen, zodat deze niet meer gestolen kan worden. Ze sterven in de loop van 1992, kort nadat de Steen der Wijzen is vernietigd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]