Nicolaas Flamel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Nicolas Flamel voor de Franse alchemist.
Nicolaas Flamel
Personage uit Harry Potter
Alchemist
Engelse naam Nicolas Flamel
Geslacht Man
Geboren c. 1327
Gestorven 1992 (leeftijd rond de 665)
Getrouwd met Perenelle Flamel
Personage vanaf het eerste boek
Portaal  Portaalicoon   Harry Potter
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Nicolaas Flamel (Engels: Nicolas Flamel) is een personage uit de Harry Potter-boekenreeks. Hij werd genoemd in het eerste boek van de serie, waarin wordt verteld dat hij de enige bekende maker van de steen der wijzen is. Dit feit is belangrijk voor de plot van het verhaal van het eerste boek. In dit boek probeert Voldemort de steen namelijk te stelen met de hulp van Quirinus Krinkel.

Er wordt in het eerste boek verteld dat men met de steen der wijzen metalen in goud kan doen veranderen en dat men er het eeuwig leven mee kan verwerven. Flamel en zijn vrouw Perenelle zijn dan ook honderden jaren oud. Dit is ook de reden waarom Voldemort de steen wil stelen; hij wil ervoor zorgen dat hij weer een normale gedaante kan aannemen in plaats van de vorm van leven waarin hij indertijd verkeerde. Aan het eind van het verhaal weet Harry Potter met de hulp van zijn vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel de steen te bemachtigen en Krinkel te verslaan. Albus Perkamentus vertelt dat de steen zal worden vernietigd omdat het gevaar bestaat dat de feiten zich kunnen herhalen. Flamel en zijn vrouw sterven in de loop van 1992, kort nadat de steen der wijzen wordt vernietigd.

Het personage van Nicolaas Flamel is gebaseerd op de historische alchemist Nicolas Flamel uit de 14de eeuw. In de originele Engelstalige boeken heeft hij dezelfde oorspronkelijke naam.

Ook in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald komt het personage voor. De film speelt zich af in 1927, een ruime tijd dus voor de dood van Flamel.