Nikki Haley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nikki Haley
Nimrata Nikki Randhawa Haley
Nimrata Nikki Randhawa Haley
Geboren 20 januari 1972
Bamberg (South Carolina)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Michael Haley (sinds 1996)
Beroep Politica
Accountant
Religie Methodisme
(Sikhisme opgevoed)
116e gouverneur van South Carolina
Huidige functie
Aangetreden 12 januari 2011
Voorganger Mark Sanford
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Nimrata "Nikki" Haley (geb. Randhawa) (Bamberg (South Carolina), 20 januari 1972) is een Amerikaans politica. Ze is lid van de Republikeinse Partij. Sinds 2011 is Haley de eerste vrouwelijke gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina. Op 23 november werd Haley door Donald Trump benoemd tot de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Levensloop[bewerken]

Haley werd geboren als kind van Indiase ouders, die vanuit het district Amritsar naar Canada emigreerden. Via Vancouver kwamen zij in de Verenigde Staten terecht. Haley heeft twee broers en een zus, geboren in Singapore.

Haley studeerde in South Carolina af aan Orangeburg Preparatory Schools en Clemson University met een Bachelor of Science.

In 2004 stelde Haley zich verkiesbaar voor het Huis van Afgevaardigden van South Carolina. Bij de Republikeinse voorverkiezingen wist ze de ervaren Larry Koon, op dat moment al bijna 30 jaar werkzaam in het Huis van Afgevaardigden, te verslaan. Zonder tegenstand won ze vervolgens ook de algemene verkiezing, waardoor ze de eerste Indisch-Amerikaanse volksvertegenwoordiger van South Carolina werd. In 2006 en 2008 werd ze herkozen; in 2008 kreeg ze 83 procent van de stemmen, tegen 17 procent voor haar Democratische opponent Edgar Gomez.

In 2009 maakte Haley bekend zich kandidaat te stellen voor het gouverneurschap van South Carolina. Partijgenoot en zittend gouverneur Mark Sanford, die zich na twee termijnen niet opnieuw verkiesbaar mocht stellen, haalde haar over om mee te strijden voor zijn opvolging. Bij de Republikeinse voorverkiezingen stond Haley geruime tijd onderaan in de peilingen, maar met de steun van partijprominenten als Mitt Romney en Sarah Palin slaagde zij er toch in de Republikeinse nominatie naar zich toe te trekken. Bij de gouverneursverkiezingen in 2010 nam Haley het op tegen de Democratische kandidaat Vincent Sheheen. Met een kleine voorsprong van ruim 4 procent werd Haley op 2 november 2010 verkozen tot de eerste vrouwelijke gouverneur van South Carolina. Ze werd ingezworen op 12 januari 2011.[1]

Bij de gouverneursverkiezingen van 2014 stelde Haley zich herkiesbaar voor een tweede termijn. Haar Democratische tegenstander werd opnieuw Vincent Sheheen. Ditmaal won Haley afgetekend: ze ontving bijna 56 procent van de stemmen. Haar tweede ambtstermijn ging van start op 14 januari 2015.