Oleg Popov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oleg Popov, 2009
Oleg Popov, 1989

Oleg Konstantinovitsj Popov (Russisch: Оле́г Константи́нович Попо́в) (Moskou, 31 juli 1930) is een beroemde clown.

Hoewel hij in Duitsland woont (in Egloffstein, in de omgeving van Neurenberg), spreekt hij alleen Russisch. Hij is sinds 1991 getrouwd met de Duitse Gabriela Lehmann, met wie hij ook in het circus optreedt. 'Gabi' Popov is 32 jaar jonger dan haar echtgenoot. Dit is voor Popov zijn tweede huwelijk. Het werd in het Nederlandse Breda voltrokken door toenmalig burgemeester Ed Nijpels. Zijn eerste echtgenote, Alexandra, was zijn partner sinds 1952 maar overleed in 1990 aan kanker. Met haar heeft hij een dochter, Olga.

Popov is de zoon van een klokkenmaker. In 1949 kwam hij van de Russische circusschool in Moskou en startte zijn carrière in het staatscircus. Zes jaar later was hij de eerste clown uit de Sovjet-Unie die optrad in de westerse wereld.

Popov is clown, mimespeler, koorddanser en jongleur. Zijn optreden als clown is in de Russische traditie "Iwanuschka", een soort tragi-komische combinatie, waarbij de clown dom lijkt te zijn, maar het ook weer niet is. Ook als acteur is hij te zien in de film Oblomow, in de rol als Zachar (Michalkov, 1979).

In 1982 won hij "De gouden clown van Monte Carlo" (de "Oscar" van de clowns).

In 2006 zei hij dat hij zijn carrière in 2007 zou gaan stoppen, maar hij trad in 2008 nog op bij het Kerstcircus op het Malieveld in Den Haag en in 2009 op het 14e Internationale Circusfestival in Enschede. Het was de bedoeling dat hij in 2010, ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag en 60-jarig jubileum als artiest, nog een keer terugkeerde in het Groot Kerstcircus Den Haag. Dit circus werd geproduceerd door het Groot Russisch Staatscircus, waar de clown al bijna 20 jaar nauw mee verbonden is. In 2001 zei producent Willem Smitt in de Volkskrant over Popov: 'Wat Chaplin was voor de film, is Popov voor het circus. De aller-, allergrootste.'

Het kerstcircus van de familie Smitt stond (mét Popov) van 17 december 2010 tot en 3 januari 2011 in Den Haag.

In het Kerstcircus (editie 2008) werkte Popov samen met goochelaar/tv-presentator Hans Kazàn. Hoewel ze elkaar niet konden verstaan, ontstond in het circus een grote vriendschap tussen de twee artiesten, zo schreef Kazàn in zijn in 2009 verschenen autobiografie.