Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raadkerk (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raadkerk
Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raadkerk (2013)
Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raadkerk (2013)
Plaats Den Haag
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gebouwd in 1946-1954
Gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Goede Raad
Architectuur
Architect(en) Jan van der Laan
Stijlperiode Bossche School
Vrijstaande klokkentoren Ja
Interieur
Zitplaatsen 1000
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raadkerk, of kortweg de Goede Raadkerk is een rooms-katholiek kerkgebouw aan de Bezuidenhoutseweg in de Haagse wijk Bezuidenhout. De kerk is gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Goede Raad. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt door de Engelstalige katholieke parochie Church of Our Saviour.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

De voorloper van deze kerk, eveneens met de naam O.L.V. van Goede Raadkerk werd in 1945 verwoest tijdens het bombardement op het Bezuidenhout. Direct na de oorlog werd besloten tot nieuwbouw. De bouw begon in 1946 en was voltooid in 1954. In plaats van een exacte herbouw van de neogotische kruisbasiliek werd er gekozen voor een nieuw ontwerp door Jan van der Laan in de stijl van de Bossche School. De vierkante centraalbouw paste beter bij de nieuwe liturgische ideeën van na de oorlog.

De parochie[bewerken]

In 2007 fuseerde de parochie met de parochies Christus Koning, Onbevlekt Hart van Maria (Marlotkerk), Sint Liduina en Sint Paschalis Baylon tot één Driekoningenparochie voor de hele wijk Haagse Hout. Van deze vijf gebouwen worden alleen de Marlotkerk en de Paschaliskerk gebruikt. De Goede Raadkerk is nu eigendom van de Engelstalige parochie Church of Our Saviour.

Enkele afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]