Overleg:Cijfer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Arabische cifers[bewerken]

Zijn er ook arabisch cijfers ? Yuba 21 aug 2004 19:39 (CEST)

onze cijfers zijn de Arabische!Pijnack 21 aug 2004 20:01 (CEST)

of indische ?! Yuba 21 aug 2004 22:40 (CEST)

op school in marokko heb ik gekregen dat onze cijfers (de cijfers die we gebruiken ) arabische cijfers zijn, : de europeanen hebben ze genomen en noemde ze uitdankbaarheid : de arabische cijfers, maar later heeft iemand me verteld dat ze geen arabische cijfers maar wel insdische, en nu zit ik in de war. jah , ik weet dat google ons zou zeggen dat ze arabische cijfers zijn, maar dat is niet erg betrouwbaar want hij zegt hij te veel . en ik zou willen vragen of er iemand is die dat met zekerheid weet, maar niet wie denkt dat hij het met zekerheid weet; eigenlijk zou ik kunnen vinden in google dat ze indische cijfers zijn. ik ben daar nieuwsgierig voor .Yuba 21 aug 2004 22:48 (CEST)

Op de engelse Wikipedia wordt er wat over geschreven: en:Arabic_numerals. Danielm 21 aug 2004 23:07 (CEST)

tuurlijk man .in google ook .Yuba 21 aug 2004 23:11 (CEST)

heb jij opmerkingen over dit artikel : de Arabische cijfers ? Yuba 21 aug 2004 23:59 (CEST)

Nou, er zaten nogal wat spelfouten in. Kwa inhoud ok, maar je zou de stijl van het artikel nog wel wat encyclopedischer kunnen maken. Danielm 22 aug 2004 00:09 (CEST)

ik zou niets doen . ik ben gewoon geinterisseerd in de fouten van de inhoud. daarover zullen we het hebben, wat encyclpedischer betreft , is echt niet iets.Yuba 22 aug 2004 00:13 (CEST)

vier[bewerken]

Op antieke klokken is de vier IIII. Een klokkenmaker legde dat laatst op TV uit door te betogen dat de Romeinen nog geen IV gebruikten, dat ontstond pas in de Middeleeuwen. Of het waar is weet ik niet. Pijnack 21 aug 2004 20:06 (CEST)

Zoals op Romeins cijfer te lezen is:
De Oude Romeinen vermeden de combinatie IV voor 4 vaak omdat deze de beginletters van de Romeinse oppergod IVPITER vormen. Dit gebruik is voortgezet tot enkele eeuwen geleden.
Puck 21 aug 2004 23:02 (CEST)


arabisch en berbers alfabet[bewerken]

Arabisch alfabet voor de Arabische cijfers.


ik heb dat in dit link gevonden maar ik snap hier niet veel van. http://rowad.al-islam.com/rowad/?action=Display&view=2&doc=1&root=1&id=320&lang=ar&from=tree , hij heeft acht woorden voor de beiden gemeld maar ik weet echt niet hoe ze toen gebruikt werden .Yuba 22 aug 2004 00:24 (CEST)

ik heb me vergist , ik dacht dat hij het over de berberse alfabetten had, maar dat is niet zo. Yuba 22 aug 2004 00:28 (CEST)

Ik heb het artikel aangepast, en wel zo dat alleen de relevante informatie betreffende cijfers erin staat. Tekst met uitleg over getallenstelsel heb ik verwijderd en zo nodig verplaats naar het desbetreffende artikel. Algemeen blijkt dat te veel wordt uitgeweid bij een artikel over verwante onderwerpen die ook al elders in een artikel staan. W.Nijdam, 24/9/04

De cijfers voor minuten en seconden[bewerken]

Bob vR is het met mij oneens over talstelsels. Ik zeg dat minuten en seconden in een zestigtallig stelsel staan. Dat wordt uitgedrukt met twee cijfers, één in een zestallig en één in een tientallig stelsel.

Bob druk het anders uit, hij zegt dat de cijfers 'gewoon' tientallig zijn, maar dat de waarde niet hoger kan zijn dan 59.

Laten we voortaan ook maar zeggen dat binaire cijfers gewoon tientallig zijn, maar dat de cijfers niet hoger kunen zijn dan 1.

Handige Harry 10 sep 2006 17:38 (CEST)

Zestallige minuten[bewerken]

Het zestallige stelsel wordt niet veel gebruikt, maar het is erg leuk:

3+3=10
2+5=11
4+4=12
5+5=14
3+4=11

Hoe zit dat met minuten (') en seconden (")?

30"+30"=1'00"
20"+50"=1'10"
40"+40"=1'20"
50"+50"=1'40"
30"+40"=1'10"

Zie je de overeenkomst? Inderdaad, het eerste cijfer van de seconden is zestallig! CharonAanDeStyx 10 sep 2006 18:33 (CEST)

KIlometerteller[bewerken]

Denk eens aan het apparaatje zoals een kilometerteller. Dat ding bestaat (als hij nog ouderwets mechanisch is) uit een aantal wieltjes. Op elk wieltje staan tien cijfers. Het rechtse wieltje wordt aangedreven. Als een wieltje van 9 naar 0 draait, gaat het volgende wieltje een stap verder.

Op Mars gebruiken de bewoners een zeventallig stelsel. Hun kilometertellers hebben wieltjes met zeven cijfers. Als een wieltje van 6 naar 0 draait, gaat het volgende wieltje een stap verder.

Denk nou eens aan een digitale klok (op aarde). Als het wieltje met de tientallen seconden van 5 naar 0 draait, gaat het volgende wieltje een stap verder. Idem voor het wieltje met de tientallen minuten. Deze wieltjes zijn dus zestallig. Het hele systeem van minuten en seconden is gemengd 6- en 10-tallig.

Je kunt ook een digitale klok maken met 60-tallige wieltjes. Op ieder wieltje staan dan twee cijfers: van 00 tot 59. Deze combinatie van twee cijfers werkt dan alsof het een enkel cijfer is.

Handige Harry 11 sep 2006 08:45 (CEST)

Bij een begrip als 'zestallig' behoort m.i. dat er minimaal twee opeenvolgende decimalen zijn die zich in hetzelfde talstelsel bevinden. Dan wordt bij het bereiken van 'max' de nul als waarde aangenomen, en wordt de teller links ervan met 1 opgehoogd; en die teller links ervan behoort dan tot hetzelfde stelsel. Bij de tientallenteller van de minuten hebben we gewoon een tellertje dat loopt van nul tot vijf. Als we bij de seconden en de minuten de twee cijfers 'samennemen', dan hebben we wel iets dat die richting uitgaat, maar dan in het zestigtallig stelsel. Zie (inmiddels) het artikel. Bob.v.R 11 sep 2006 12:23 (CEST)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Chinese cijfers.jpg[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Chinese cijfers.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20090818. --E85Bot 19 aug 2009 03:17 (CEST)

Cum laude[bewerken]

De bewering dat je bij een cijfer van 8 of meer in aanmerking komt voor "cum laude" heb ik weggehaald, want daarvoor verschillen de regels per onderwijsinstelling, en zelfs per faculteit. Aan de faculteit waar ik afstudeerde moest je tenminste 8,5 gemiddeld hebben, en mocht geen enkel cijfer lager dan zeven zijn. Kortom, dit is veel te ingewikkeld om in een lemma over cijfers op te nemen. Duitsers maken (voor academische promoties) onderscheid tussen rite, cum laude, magna cum laude en summa cum laude, ongeveer overeenkomende met onze rapportcijfers 6 t/m 9. Bij Nederlandse promoties wordt maar heel zelden cum laude gegeven. Men probeert "inflatie" tegen te gaan door maar in 3 to 5% van de gevallen cum laude toe te kennen. Voor promoties worden in Nederland geen cijfers gegeven. Rbakels 8 nov 2010 16:15 (CET)

Iraanse cijfers[bewerken]

Ik vind het volslagen overbodig om naast de tabel nog het plaatje met handgeschreven Iraanse cijfers op te nemen. Madyno (overleg) 29 feb 2012 23:15 (CET)

Ik ook. Ik had het dan ook al verwijderd voor ik dit overleg zelfs maar gezien had. Richard 1 mrt 2012 08:41 (CET)

Volgorde Arabische cijfers[bewerken]

"Wel is het zo dat ook daar het positionele systeem wordt gebruikt, en de cijfers staan in dezelfde volgorde als bij ons. " Nu wordt het Arabisch van rechts naar links geschreven. Wat zegt dit over de volgorde van de cijfers "in de zelfde volgorde als bij ons?" Sint-Joep (overleg) 9 dec 2012 10:16 (CET)

Wij schrijven de tientallen links van de eenheden en de honderdtallen links van de tientallen. Dat is in het Arabisch net zo. Richard 10 dec 2012 12:08 (CET)
Duidelijk! Dank je. Sint-Joep (overleg) 10 dec 2012 19:02 (CET)

foutieve "correcties"[bewerken]

Deze "verbetering" brengt foutive informatie en verwijdert correcte informatie. https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Cijfer&type=revision&diff=49272864&oldid=49271809 Laat wel zien dat de persoon niet goed weet wat hij doet en waarmee hij bezig is tenzij...

1. Zo is de zin "De Arabieren zelf hebben ze van daar overgenomen. " historisch niet correct, want het was de oezbeekse Pers, Al-Khawarizmi die deze cijfers heeft ingevoerd Het gaat dus over wetenschappers die in het arabisch schreven maar absoluut geen arabieren waren. Indien het neologisme "arabofoon" niet voldoet moet dan maar een andere uitdrukking gevonden worden, want nu is het fout!


2. Ook deze "verbetering" door dezelfde gebruiker getuigt van veel onkunde op dat gebied Deze uitleg: Cijfers zijn oorspronkelijk bedoeld om aantallen weer te geven, maar worden ook gebruikt als rangnummer of in nummers of andere cijferreeksen, vervangen naar het oorsponkelijk onvolledig en foute

werd foutief terugezet naar: Cijfers zijn oorspronkelijk bedoeld om getallen weer te geven, maar worden ook gebruikt in nummers of andere cijferreeksen

a. Het is duidelijk dat het over aantallen gaat en niet over getallen wanneer het woord "oorspronkelijk" wordt gebruikt.

b. Men moet het maar uitvinden dat "rangnummer" weg te halen.

Bij de franstaligen zijn ze wat meer ontwikkeld dan deze gebruiker die fouten inbrengt Un chiffre est un signe qui sert à l'écriture d'un nombre entier (cardinal) ou d'un numéro (ordinal) dans un système de numération1. Het is trouwens Cantor die dat duidelijk heeft gemaakt en ieder kind krijgt dat nu wel te horen, zelfs tot in het lager onderwijs. Misschien moet die gebruiker dat even overdoen?

3. Ook hier gaat dezelfde gebruiker volledig uit de bocht. Deze tekst is volgens ALLE historici correct: Wel wordt ook in Arabische landen het decimale positiestelsel gebruikt; het positionele systeem is afkomstig uit India, en via Noord-Afrika in Europa gekomen.

Met moet wel een obsessie hebben om dat ook weg te halen, misschien wel om een persoonlijke vete uit te vechten? Ik weet het niet maar het gelijkt er wel goed op en dan is goede wil volledig zoek. Want die gaat volledig de mist in: "en via Arabië in Europa gekomen.math4all.nl"

Het is een historisch feit dat https://nl.wikipedia.org/wiki/Fibonacci deze cijfers vanuit Noord-Afrika naar Europe gebracht heeft. Dat staat ook compleet in zijn lemma. Het is nogal kinderachtig en getuigt van geen inzicht om een site zoals www.math4all.nl als historische referentie te gebruiken. Er zijn veel ernstiger sites wat dat onderwerp betreft dan een site voor kinderen. 2A02:A03F:167D:5900:91C:E987:CE00:52CA 12 jun 2017 15:27 (CEST)

Het komt wat vreemd over een Engelstalig etymologisch woordenboek te gebruiken om de etymologie van een Nederlands woord te geven, maar ook daar staat ultimately from Arabic sifr "zero," literally "empty, nothing," from safara "to be empty;" loan-translation of Sanskrit sunya-s "empty" – en dat komt overeen met wat er nu weer staat (Het woord "cijfer" komt van het Arabische sifr, dat "nul, of leeg" betekent en dat zelf een leenvertaling is van het Sanskriet sunya, dat "leeg", of "niets" betekent) – onderbouwd met een Nederlandstalig etymologisch woordenboek.
Verder moest je in die tijd om van India in Noord-Afrika te komen via Arabië. De cijfers hebben mogelijk verschillende routes gevolgd, maar ze zijn via Arabië gekomen.
Het lijkt me overigens ook niet nodig zo op de man te spelen; opmerkingen als bij de franstaligen zijn ze wat meer ontwikkeld dan deze gebruiker en ieder kind krijgt dat nu wel te horen, zelfs tot in het lager onderwijs. Misschien moet die gebruiker dat even overdoen? zijn persoonlijke aanvallen en die worden over het algemeen niet gewaardeerd. Richard 12 jun 2017 16:41 (CEST)

Des te beter als iemand een correcte en degelijke bron vindt in het Nederlands. Tot hiertoe is die engelse site wel de beste en meest volledige.

Wat verstaat u onder Arabië? Zeer onduidelijk. Waar hebt u historische gegevens gevonden dat ze "via Arabië" zijn gekomen? Graag een deftige refetnie en geen site voor kinderen. Ik zie geen enkele deftige referentie op het internet die dat bewijst. Zoek maar op cijfers "via arabië" Europa . Wel alle deftige historische bronnen hebben het over Fibonacci zoals ik reeds schreef. Hebt u dat toevallig over het hoofd gezien? Ik vind dat Wikipedia beter correct is dan fout. Is dat een probleem?

Anderzijds is het duidelijk geworden dat die persoon zeer "persoonlijk" te werk gaat en wat afschuimt om alle verbeteringen terug te plaatsen.

Hebt u misschien nog inhoudelijke opmerkingen waarom de andere verbeteringen niet correct zouden zijn of kunnen die nu toch ingevoerd worden? Wel bedankt 2A02:A03F:167D:5900:91C:E987:CE00:52CA 12 jun 2017 17:16 (CEST)


@Richard: Ik zag ondertussen dat die foute invulling van "Arabië" van u kwam. Geef eens een deftig bewijs of verbeter het echt naar mijn versie.
Noteer ook dat de melding van het Sanskriet daar gedurende jaren heeft opgestaan tot een vandaal het er begin dit jaar afnam. Niemand heeft gedurende jaren over een bron gezaagd.
https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Cijfer&diff=next&oldid=48914857
En het stond daar al correct bijna zo'n 10 jaar
https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Cijfer&oldid=10788871
Uw opmerking over een engelstalige bron komt vreemd over, want u hebt er dan geen probleem mee dat de 2 werken in het engels en het frans zijn, terwijl Charles Boyer wel vertaald werd naar het Nederlands. (Verbetering, Struik werd vertaald) Geeft dat geen probleem? De franse referentie daarentegen is niet onbesproken in internationale kringen van wetenschapshistorici wegens het groot aantal fouten. 2A02:A03F:167D:5900:91C:E987:CE00:52CA 12 jun 2017 23:44 (CEST)
Wat kan ik verstaan onder deftig bewijs??? Een persoon kan deftig zijn en deftige kleding dragen, maar in de context van een bewijs is het wel wat apart naar mijn idee, beste 2A02:A03F:167D:5900:91C:E987:CE00:52CA.  Klaas `Z4␟` V:  13 jun 2017 07:38 (CEST)
@[[Gebruiker:KlaasZ4usV|Klaas]: zie dit Vlaamse woordenboek.
@2A02...52CA: ik heb geen probleem met anderstalige bronnen, maar specifiek voor de etymologie van een woord kan dat verkeerd uitpakken. Het manuscript van A. Boucenna dat je toevoegde (het is overigens niet nodig om hele stukken uit zo'n pdf te dupliceren) heeft het vooral over de vorm van de cijfers, maar op de plaats waar je hem toevoegde gaat het vooral over het gebruik ervan. Ik heb hem daarom een stukje verplaatst. Richard 13 jun 2017 13:00 (CEST)
Wat betreft de twee sites is http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=boulevard al duidelijk beter dan http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/boulevard dat foutief de oorsprong beperkt tot het Mnl. Ook is http://www.alexa.com/siteinfo/etymologiebank.nl maar klein bier qua reputatie versus http://www.alexa.com/siteinfo/etymonline.com. Deze laatste staat zelfs op 10 wikipedia sites https://fr.wikipedia.org/wiki/Online_Etymology_Dictionary . Het minimizeren zoals sommigen dat doen is zowat slander en laster. Groetjes 2A02:A03F:160D:9000:A55D:BC88:68E4:B84 30 jun 2017 20:50 (CEST)