Overleg:Depressie (klinisch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een aantal elementen toegevoegd, nl. dat depressie een chronische aandoening is, iets over de betekenis van de kernsymptomen (sombere stemming en interesseverlies) en iets meer over cognitieve gedragstherapie. Voorts wat noodzakelijke nuanceringen aangebracht. mvg echoes


In de oorzaken zou nog toegevoegd kunnen worden dat er ook een erfelijke component is. Dit is volgens mij o.a. met tweelingstudies onderzocht en bewezen. Ik heb het niet toegevoegd, omdat ik daar niet voldoende van weet en tja 1e X wikipedia... Zou iemand dit kunnen toevoegen? Liesbeth


"Iemand kan uit wanhoop denken dat zelfdoding de enige oplossing is om van de problemen af te komen. Maar iemand kan ook weloverwogen tot de conclusie komen dat het leven niets meer te bieden heeft."

Is in het laatste geval wel sprake van een klinische depressie? Muijz 6 sep 2004 17:45 (CEST)


herschrijven. Ik heb een aantal zaken herschreven om de aannames er uit te halen (POV)

1. De serotoninetheorie is onbewezen. Het is dus nooit bewezen dat een tekort aan serotonine de oorzaak is van de depressie. bron 1 PLOS

2. Het psychiatrische ziektemodel. Is onbewezen. Het is niet te bewijzen dmv bloedonderzoek, MRI etc oid dat psychiatrische ziektes echte ziektes zijn. Het is nooit bewezen dat depressie een ziekte is. Het kan net zo goed een normale menselijke weerspiegeling van de emoties zijn. Checklists waar je een aantal criteria moet voldoen blijken uiterst subjectief.

Bron 2 PLOS

Bron 2 Breggin


bron 3

De tijdschriften waaruit jij citeert zijn mij onbekend, noem eens een echte bron. Aleichem overleg 24 aug 2006 23:40 (CEST)
Nee Aleichem, laat jij maar eens zien dat de serotoninetheorie wel bewezen is, en dat het psychiatrisch ziektemodel wel bewezen is.

Ben Meijer 25 dec 2006 12:35 (CET)

psychoanalyse[bewerken]

Hallo Johan,

De Freudianse psychoanalyse word door het overgrote gedeelte van de cognitieve gedragtherapeuten niet onderschreven. Deze eeuwig durende therapievorm uit de prehisotorie hoort thuis in het museum. Ben Meijer 25 dec 2006 12:35 (CET)

Is het mogelijk om onderscheid te maken tussen een niet-seizoensgebonden depressie en een seizoensgebonden depressie? Laatstgenoemden vorm van depressie kenmerkt zich door veel slapen (soms zelfs meer dan 14 uur per dag), veel eten en gewichtstoename (zie http://www.depressiecentrum.nl/seizoensgebonden-depressie.37.html). - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door GoodEsmeralda (overleg|bijdragen) 3 juni 2008 11:25 (CEST)

Foute info[bewerken]

Ik lees "Het wordt voor hem echter gevaarlijk als hij weer enigszins in staat is te handelen want dan bestaat er een groot gevaar voor zelfmoord waar hij weinig tegen kan doen. De neiging tot zelfmoord waar verschillende depressieve mensen onder lijden wordt vaak gefundeerd door een voor een buitenstaander (en ook voor de patiënt zelf) logische redenering."

A) 'Het wordt gevaarlijk...'; het staat er alsof dat voor iedere depressieve persoon zal gelden.

B) 'door een logische redenering'; is het niet "niet logische redenering?" 86.80.121.33 12 jul 2008 16:14 (CEST)

Verwijderen link stichting pandora[bewerken]

Dag lezer/wiki beheerder,

Ik weet niet precies hoe dit in zijn werk gaat maar stichting Pandora is failliet. De website staat, nog, online maar deze zal vanzelf verwijderd worden. Meer informatie is te vinden op: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_content&view=article&id=357:overdracht-vrijwilligersactiviteiten-en-stopzetten-kantoororganisatie-stichting-pandora-&catid=25:historie&Itemid=50

Door bovenstaand stel ik voor om de website http://indepressie.nl te vermelden als link bij de externe links categorie ter vervaning van Stichting pandora, wat ook een vrijwilligers organisatie was. Alle andere links zijn grote/'commerciele' organisaties. Bij de website indepressie kunnen leden zich gewoon aanmelden en contact met elkaar onderling leggen of contact met vrijwillgers krijgen.

Groeten, Michal

Afbeelding[bewerken]

Waarom bent u illustreren dit artikel met het schilderij door van Van Gogh At Eternity's Gate? Het schilderij gaat niet over geestelijke angst en wanhoop. Het is een schilderij over een oude man rustig tegenover zijn dood met kalme berusting. Kijk eens naar dit bericht this post. Dit is wat de titel van het schilderij doet vermoeden. Het is wat van Gogh zelf zei over zijn oorspronkelijke tekening. Is het echt geschikt is voor een artikel over depressie? RobvanderWaal (overleg) 11 apr 2012 11:33 (CEST)

Afbeeldingen bij dit soort thema's zijn altijd moeilijk, maar als je een betere vindt en wilt plaatsen, voel je vrij en ga je gang. Da's de bedoeling... Kleuske (overleg) 11 apr 2012 11:35 (CEST)
Hi Keuske. Bedankt voor uw reactie. Ik heb deze vervangen door Vincent's Sorrow. Ik denk dat alle depressie heeft ten minste een element van verdriet. Maar de meeste depressies niet in feite hebben de aard van de intense geestelijke angst Op de drempel van de eeuwigheid lijkt (ten onrechte) te suggereren vandaag. Dat is gevaarlijk omdat een patiënt te kijken naar het beeld zou kunnen concluderen dat hij niet een depressie lijden en daarom niet te laten zich behandelen. Heel veel zelfmoorden niet betrokken zijn bij dodelijke angst van het soort dat er blijkbaar afgebeeld. RobvanderWaal (overleg) 12 apr 2012 10:44 (CEST)

externe links[bewerken]

Een poosje geleden heeft gebruiker:Oevve een link bij de externe links gezet van zijn eigen website http://www.lichtopdepressie.nl/ en die is gewist.

Het is blijkbaar een private website over depressie. Als ik kijk naar de reeds aanwezige links die vallen deze twee mij op;

De eerste lijkt mij een gelijkaardige website als die lichtopdepressie.nl, ook een prive-website. En die tweede, ik weet het niet, komt mij nogal commercieel over. Mijn gedacht is dat of die twee er uit moeten om consequent te blijven of dan anders die lichtopdepressie.nl er bij mag naast leefgelukkig.be . Kan dan het label hebben "Depressie informatie (Nederland)" --Walter (overleg) 26 jul 2012 12:19 (CEST)

Je hebt gelijk. Vermoedelijk gaat het om zelfstandig werkende therapeuten of groepspraktijken die via Wikipedia proberen reclame te maken. Ik sta achter het verwijderen.--Queeste (overleg) 26 jul 2012 18:30 (CEST)

Beste Queeste, ik weet niet of het de bedoeling is dat ik op jullie reageer maar ik ben degene die www.lichtopdepressie.nl heeft opgezet. Ik ben geen zelfstandig werkende therapeut of groepspraktijk maar een particulier die met deze website uitgebreide informatie over depressie wil delen vanwege persoonlijke ervaringen hiermee. Om die reden ben ik van mening dat mijn website een inhoudelijke bijdrage aan jullie pagina over klinische depressie zou kunnen leveren. Met vriendelijke groet, Joost.

Ik heb het artikel zopas een beetje uitgezuiverd en enkele kleine zaken herschikt. De 2 links ook verwijderd. Lichtopdepressie heb ik terug toegevoegd. Ik weet niet waarom dat verwijderd was. Dit is idd een site die zuiver correcte informatie geeft en geen verborgen reclame. Groeten,--Queeste (overleg) 28 jul 2012 10:39 (CEST)

Hartelijk dank voor het terugplaatsen ervan. Vriendelijke groetjes, Joost

Overigens staat er een link die hier niet thuishoort, maar bij Bipolaire stoornis, waar deze overigens ook al staat. Gaat nu derhalve weg in het kader van terugbrengen aantal externe links. |Collegiale groeten, Klaas ‌ V (ZeaForUs|Patio)| 24 aug 2012 09:30 (CEST)
Klopt.--Queeste (overleg) 24 aug 2012 14:40 (CEST)

DE lichtopdepressie.nl pagina werkt niet meer. Ik heb bovenstaande indepressie.nl geplaatst ipv lichtopdepressie.nl.

Beste Michalski, lichtopdrepressie.nl werkt prima. Ik heb die dan ook teruggeplaatst en de andere verwijderd. Indepressie is wat mij betreft ondermaats. Als dat jouw site is, sorry, neem het niet persoonlijk. Maar de informatie is te beperkt. Bv ivm behandelingen staan de belangrijkste er niet eens bij: de cognitieve gedragstherapie en gedragstherapie. Wel staat er iets over Rationeel Emotieve Therapie, maar reeds bij de aanhef staat een enorme flater: de therapie zou al in 1913 begonnen zijn. Albert Ellis was dan nog maar net geboren! Die website mag dus ook niet als extra link toegevoegd worden. Groeten,--Queeste (overleg) 28 nov 2012 11:29 (CET)

Aanleidingen: pesticiden[bewerken]

Bij aanleidingen werd recent pesticiden toegevoegd. Dit is wetenschappelijk voldoende onderbouwd. Alleen gaat het om een marginaal verschijnsel: slechts na langdurige blootstelling aan bepaalde pesticiden kan depressie volgen. Hoewel de informatie correct is, is de vraag of die er wel bij moet. Nu geeft het de indruk dat het een even belangrijke uitlokkende factor is als andere, wat dus niet het geval is. Ik stel voor om dit ofwel te verwijderen ofwel in een afzonderlijk kopje onder te brengen met weinig voorkomende uitlokkende factoren. Zo zijn er nog wel heel wat meer. Onder meer bij verschillende medicamenten staat als risico dat depressie kan uitgelokt worden.

Ik zou trouwens de titel "aanleidingen" graag veranderd zien in "uitlokkende factoren". De term aanleidingen wordt bij mijn weten nauwelijks gebruikt in deze context. --Queeste (overleg) 19 dec 2012 13:17 (CET)

Nieuw onderzoek over depressie[bewerken]

Hallo.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat depressie meer is dan een mentale stoornis. Het tast de oxidatieve stress aan - het is een systeemziekte. Ik denk dat dit een verandering verdient in de wikipedia pagina!

Met vriendelijke groet, B T S F 10 maart 2016 12:26 (CET)

Bedankt voor uw suggestie! Als u van mening bent dat een artikel verbeterd kan worden, schroom dan niet om het zelf te doen, liefst met bronvermelding (al dan niet via de bewerkingssamenvatting). Wikipedia is een wiki, dus iedereen kan bijna elk artikel bewerken door simpelweg op de bewerk-knop bovenaan de pagina te klikken. U hoeft niet eens in te loggen (hoewel er vele redenen zijn om dat wel te doen). De Wikipedia-gemeenschap moedigt u aan om niet te aarzelen om een zinvolle bijdrage te leveren. Het is niet erg wanneer u een foutje maakt – er is een grote kans dat ze snel opgespoord en verholpen zullen worden. Wanneer u er niet zeker van bent hoe een pagina bewerkt moet worden, lees dan Help:Uitleg of probeer het uit op uw kladblok. Nieuwe gebruikers zijn altijd welkom. Verder is het op overlegpagina's de bedoeling dat u uw bericht ondertekent door middel van vier tildes. Hiermee wordt automatisch uw gebruikersnaam en de tijd en datum onder uw bericht gezet na Pagina opslaan. Zie ook de toepasselijke hulppagina Wikipedia:Ondertekening. Met vriendelijke groet, Itsme (overleg) 1 apr 2016 03:16 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 4 externe link(s) gewijzigd op Depressie (klinisch). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 03:29 (CEST)