Overleg:Judo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

tabel van zwarte banden moeten nog komen![bewerken]

Voel je vrij en ga je gang! gidonb 23 jun 2005 04:22 (CEST)

10de dan[bewerken]

Moet Jigaro Kano ook niet in de lijst staan met persononen met graad 10de dan

In het artikel staat boven de lijst met eigenaren van de 10de dan dat Jigoro Kano postuum een 12de dan heeft gekregen. Het lijkt mij overbodig om hem ook in de lijst met 10e dan eigenaren te zetten.--86.80.248.182 16 aug 2006 23:48 (CEST)

Banden[bewerken]

De banden zijn toegevoegd. Achtergrondkleur voor graden >= 6e Dan eventueel nog volgens ceremonieel kleur (rood-wit/rood/breed wit)

mag ik vragen waarop de 12de dan is gebaseerd? Zover ik weet is 10de dan de hoogste graad en heeft de stichter de elfde dan, breed wit, gekregen. Taketa 28 okt 2008 17:13 (CET)

Zo ver ik weet heeft judo officieel 13 dan graden. De 13e dan is weer een witte band en geen bredere uitvoering. Jigiro Kano heeft met opzet zichzelf geen hoogste gradering gegeven, omdat je volgens de manier van denken binnen judo, nooit uitgeleerd bent. Dit is ook de reden waarom de hoogste dan graad dezelfde band is dan de laagste kyu graad, "als je denkt alles te kunnen, dan kun je weer van vooraf beginnen met leren". Ik heb ergens een judoboek liggen waar dit in staat (misschien niet de meest recente, stamt volgens mij uit 1997 of iets in die richting), als ik dit boek vind zal ik de titel hier vermelden – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 188.204.187.26 (overleg · bijdragen)

Zover ik weet staat die brede witte band juist voor het 'nooit uitgeleerd zijn'. Dus de 11e dan. - Richardkw (overleg) 7 mrt 2012 00:01 (CET)

Integreren van de technieken in centraal artikel.[bewerken]

Dit zijn de technieken die beschreven zijn, voor het Judo. Nu valt mij op, dat de artikelen vrij kort van stof zijn. Met uitzondering van de offerworp. Zouden de artikelen niet samengevoegd kunnen/moeten worden met Judo? Of anders.... Technieken in Judo?? Zie ook het artikel Patates frites als voorbeeld.

Hsf-toshiba 11 mei 2006 22:13 (CEST)

Al deze technieken zijn ook jiujitsutechnieken en san shoutechnieken. Ze worden als het aan mij ligt t.z.t. allemaal flink uitgebreid, maar dat is een zeerveeljarenproject! Veel mensen die judo beoefenen missen m.i. het grotere verband, judo is slechts een van de vechtsporten, een tak aan de budoboom. FlyingbirdFby0.jpg 11 may 2006 22:14 (CEST)
Ik zie dat valbreken ook vrij uitgebreid is. Maar dan zou een Binenkant voettrap, Wreeftrap, Puntertje dadelijk ook als artikel kunnen komen voor het voetbal. Hsf-toshiba 11 mei 2006 22:19 (CEST)
Als er mensen zijn die daar encyclopedische artikelen over willen schrijven, heel graag! Ik vind zelfverdediging interessanter, vandaar dat ik me daarmee bezighoud. FlyingbirdFby0.jpg 11 may 2006 22:20 (CEST)
Hmmm. ik was fanatiek karateka.... maar om de technieken te beschrijven als los artikel gaat wat ver. DAn zou ik kiezen voor artikelen als Technieken in Karate. En als er meerdere technieken in meerdere sporten voorkomen, dan is het makkelijk, copy and paste. Hsf-toshiba 11 mei 2006 22:59 (CEST)
Iedere techniek is een artikel waard, vind ik, evenals ieder natuurlijk wapen, er valt genoeg in encyclopedische zin over te schrijven en het is leerzaam om dat te doen, voor lezer en schrijver! Bijvoorbeeld de voorwaartse stoot kan vanuit het JKD, muay thai en het karate worden belicht. Er is vaak wel veel overlap, maar dat geldt voor veel onderwerpen. Smaken verschillen. Liever uitsplitsen dan combineren, naar mijn smaak. FlyingbirdFby0.jpg 11 may 2006 01:15 (CEST)

Ik kan je argumentatie volgen dat deze technieken toegepast worden in verschillende sporten. Nu staan ze gespreid door allerlei andere zaken, en mist het overzicht. Geeft een subcategorie Categorie:Technieken in contactsport problemen? --Johjak (!) 12 mei 2006 09:44 (CEST)

Dat is een goed idee, maar met een iets ander naampje, omdat bijv. jiujitsu en san shou strikt gezien geen sporten zijn en bijv. judo en san da weer wel. De woorden budotechniek en zelfverdedigingstechniek hebben te weinig google hits en zijn ook dubbelzinnig. We zoeken een goed equivalent van het Engelse martial arts technique. Desnoods maar vechttechniek? Of anders kunnen we de technieken ook eerst groeperen in stoottechnieken, traptechnieken, klemtechnieken, etc. en die elk een eigen categorie geven, en allemaal in de categorie vechttechniek komen. Om te beginnen maar een categorie vechttechniek? Of weet iemand een betere naam voor zo'n categorie? FlyingbirdFby0.jpg 13 may 2006 07:07 (CEST)
Je zegt ...strikt gezien geen sporten... maar als ik de beschrijving in artikel sport bekijk, dan zie ik genoeg aanknopingspunten waarbij de door jou genoemde sportieve activiteiten allemaal passen onder de noemer 'sport'. Verder worden deze technieken allemaal gebruikt bij het in contact zijn metelkaar tijdens het uitvoeren van een sport. Dan vind ik de term contactsport veel ruimer acceptabel dan jouw schijnbare noodgreep ...Desnoods maar vechttechniek.... Jouw voorstel om een verdere fragmentering uit te voeren (i.e. stoot- trap- klem- technieken) lijkt me niet nodig en schept weer andere chaos. De term 'contactsport' brengt m.i. samen de verschillen die bestaan tussen 'verdedigingsport' en 'vechtsport' en is subtieler en duidelijker dan deze twee opzichzelf. Ik verwijs ook, aarzelend, naar en:Contact sport waar bijvoorbeeld judo en jiujitsu samen worden genoemd. --Johjak (!) 13 mei 2006 10:38 (CEST)
Een nekslag bijvoorbeeld vind ik wel een techniek die je in een gevecht gebruikt, maar niet in een sport. De vliegende schaar is verboden in het judo, ken jij sporten waar deze is toegestaan? Verder is het m.i. juist niet chaotischer als we voor alle klemtechnieken, traptechnieken, enz. een eigen categorie hebben, maar om te beginnen kunnen we slechts een categorie gebruiken en het onderverdelen uitstellen. Eigenlijk geldt voor iedere categorisatie, dat het op verschillende manieren kan gebeuren. Zie Overleg:Jiujitsu of dat wel of niet een sport is, daar kunnen we nog een aantal jaren over discussieren, we zijn in 2004 begonnen en hebben de tijd! ;-) Ik hoop van harte, dat mensen die commentaar leveren, zelf ook veel bijdragen zullen leveren aan de inhoud van deze artikelen. Hoe meer inhoud er komt, hoe meer het voor de hand zal liggen om categorieën uit te splitsen, voorlopig is het nog niet nodig. FlyingbirdFby0.jpg 13 may 2006 12:53 (CEST)


Zazen[bewerken]

Ik weet niet beter of de zittende beginhouding heet zazen.Madyno 18 mei 2007 19:06 (CEST)

Tot zover ik weet, heet het seiza. De houding is (als het goed is, zo heb ik het geleerd gekregen van mijn iaidodocent) een traditionele Japanse houding - sommige Japanners zitten nog gewoon zo in huis. Het heeft dus ook helemaal niets van doen met religieuze tradities - sommige praktijken (mediteren enz.) gebruiken die houding ook, maar in de eerste plaats is het een 'normale' houding. [[1]] (sorry, die link wil me nog niet lukken).Chingchuanchiu 28 okt 2008 23:25 (CET)

koka afgeschaft[bewerken]

De koka is afgeschaft, zie ook wikipedia en, kan iemand die hier wat meer verstand van heeft het artikel even aanpassen? - Warddr (overleg) 22 feb 2009 00:05 (CET)

11e dan[bewerken]

In het rijtje met kyu- en dangraden staat er ook een 11e dan tussen, lijkt me dat deze weggehaald kan worden of is er een theoretische mogelijkheid dat die ooit uitgereikt gaat worden?

Zelfverdedigingskunst of vechtsport[bewerken]

Bij een zelfverdedingskunst is er geen competitie-element. Bij een vechtsport is het de bedoeling in een competitie (of anders) een tegenstander te verslaan. Een zelfverdedigingskunst wordt puur aangeleerd ter zelfverdeding, zonder sportief (competitief) element. Dat is mijn mening.. - Richardkw 31 okt 2010 22:40 (CET)

(en door mij geleerd door mijn Sifu toen ik nog aan kungfu deed) - Richardkw 31 okt 2010 22:41 (CET)
Wat in de inleiding staat, is dat het van oorsprong een zelfverdedigingskunst is. Ik kan me voorstellen dat er in het begin - je hebt het dan over 1882 toen sport "an-sich" nog nauwelijks bestond, niet iemand heeft bedacht om een "vechtsport" te ontwikkelen. Dat deze kunstvorm zich gaandeweg tot een vechtsport heeft ontwikkeld lijkt me logisch. Als we aan de inleiding toevoegen dat "Judo heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een vechtsport", klopt de inleiding met hetgeen judo nu is, zo lijkt me. Miho 1 nov 2010 17:09 (CET)
Oke dat klinkt goed, ik heb er nog wat aan toegevoegd. Kijk maar of je het wat vind. - Richardkw 1 nov 2010 22:06 (CET)
Prima zo! Miho 2 nov 2010 11:37 (CET)

Wedstrijd[bewerken]

Als judo arbiter heb ik het 'wedstrijd' gedeelte van de pagina aangepast. Hierbij hield ik als lezer de (ouders van) beginnende judoka's in mijn achterhoofd die snel informatie over een opkomende wedstrijd wilde opzoeken. Mede dit in overweging nemende heb ik de pagina lekker systematisch gehouden, alhoewel dit misschien niet de toegankelijkheid van het verhaal ten goede is gekomen. Verdere wijzigingen/aanpassingen/verbeteringen zijn vanzelfsprekend van harte welkom! Hopelijk kunnen jullie er iets mee, het was mijn eerste edit ;P

Grts,

VdW36

Beste VdW36, bedankt voor uw aanvullingen. Een verrijking voor het artikel. Miho (overleg) 17 apr 2011 23:03 (CEST)

Kampioenen[bewerken]

Ik begrijp de lijst 'Kampioenen' in de rechtermarge van het lemma eigenlijk niet. Is dat gewoon een lijst van mensen die ooit een Judo kampioenschap gewonnen hebben, dwz alles soorten kampioenschappen door elkaar ? Of mis ik iets ? Refero1Research (overleg) 13 sep 2013 01:38 (CEST)

Ik weet niets af van dit onderwerp, maar de eerste lijst, met in de linkerkolom het wereldbolletje, zou de regerend wereldkampioenen in hun gewichtsklasse moeten opsommen; vanaf de Olympische ringen in de linkerkolom krijgen we een tweede lijst, waarin we de namen van de regerend Olympische kampioenen zouden moeten tegenkomen. Theobald Tiger (overleg) 13 sep 2013 21:33 (CEST)
Het zijn inderdaad de actuele kampioenen. Tenminste als het artikel na het WK van enkele weken terug, geactualiseerd zou zijn. Ik heb Bjelka gevraagd of hij het wil updaten, hij heeft het destijds ook zo ingevoerd. Zelf ben ik hier geen voorstander van. Wat mij betreft krijgt het artikel wat over judo in algemene zin zou moeten gaan, te veel focus op de topsport. Miho (overleg) 13 sep 2013 21:55 (CEST)
Het is eigenlijk niet duidelijk voor de lezer dat het om de actuele wereldkampioenen gaat, plus, zoals nu blijkt, indien dit niet voortdurend wordt upgedate komt het zeer slordig over. Zou het niet beter zijn lijsten te plaatsen met duidelijk in de titulatuur om welke Kampioenschappen het gaat en om welke jaren ? Waarom hebben de huidige kampioenen meer belang dan de kampioenen van pakweg 1966 ? (ik zeg maar iets) ? Refero1Research (overleg) 14 sep 2013 16:06 (CEST)
Dag Refero1Research, Je hebt volgens mij gelijk. Maar of er veel animo zal zijn voor jouw aanpak, weet ik niet. Ik betwijfel het. Dit onderwerp heeft in ieder geval niet mijn interesse. Maar zonder mensen die bereid zijn zich in te spannen voor wat ze als goed, waar en schoon zien - in encyclopedische zin uiteraard - komen we nergens. Groet, Theobald Tiger (overleg) 17 sep 2013 13:40 (CEST)
Waarom alleen de laatste in de lijst: omdat - op dit moment - dit de "beste" judoka's zijn die op deze wereldbol rondlopen. Ik zie dat de oorspronkelijke aanmaker niet gereageerd heeft. Ik ga deze achterhaalde lijsten verwijderend (onzichtbaar maken). Miho (overleg) 17 sep 2013 20:17 (CEST)
Is inderdaad minder storend nu, maar jammer dat de info niet meer beschikbaar is. De info is waardevol indien ze duidelijk en helder gedefinieerd wordt.Refero1Research (overleg) 4 okt 2013 01:43 (CEST)

Proefperiode nieuwe puntentelling[bewerken]

Is de nieuwe puntentelling niet te snel doorgevoerd in dit artikel? Volgens NOS en Knack is er eerst nog een proefperiode tot augustus of september. Bever (overleg) 30 mrt 2017 07:03 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Judo. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 10:19 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Judo. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 sep 2017 22:51 (CEST)

Onbeslist[bewerken]

Ik mis de term 'hikiwake' voor 'onbeslist'. Bovendien vind ik de term 'onbeslist' voor een wedstrijd beter passen dan 'gelijkspel'. Madyno (overleg) 2 dec 2017 10:55 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Judo. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 18 apr 2019 01:45 (CEST)