Overleg:Pablo Picasso

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Brontekst?[brontekst bewerken]

Ik ken de originele brontekst niet, maar het lijkt net of deze lange tekst in 1x vanuit een boek is ingescand op 8 januari 2005 door ene anoniem = User:Genius (die sinds die tijd overigens niets meer aan wikipedia heeft bijgedragen). Als dat zo is, dan zou op de tekst een copyright kunnen zitten. Er zitten namelijk van die typische scanfoutjes in, zoals:

  1. het versmelten van twee letters tot een: "afbedden" is eigenlijk "afbeelden"
  2. verkeerd gebruikte afbreekstreep: "uit- breken"
  3. onbekende woorden worden niet herkend: ene keer "Diaghiliw", even later "Diaghiliev"
  4. vergeten schuine letters: "De Dans" (titel van een schilderij)

-- 145.97.204.116 9 apr 2006 18:49 (CEST)

Hm... goed punt. Wel lastig precies na te gaan zonder de bron; bovendien zijn er sindsdien ook veel bewerkingen geweest. Sixtus 9 apr 2006 20:15 (CEST)
even voor het gemak: het gaat kennelijk om [deze] wijziging, en het verschil sindsdien. — Zanaq (?) 9 apr 2006 20:25 (CEST)

En die tekst komt precies van http://www.pablopicasso.nl/leven/leven1.htm. Page modified maandag 3 januari 2005 18:55:17. Taka 9 apr 2006 20:33 (CEST)

Die site had ik ook al gevonden (maar vergeten op opslaan te drukken) en heb inmiddels de gehele bijdrage & alle wijzigingen die mi niet substantieel genoeg waren verwijderd. Een mager artikeltje blijft over. — Zanaq (?) 9 apr 2006 20:41 (CEST)
Wow, da's nogal een drastisch verschil. We moeten wel de link http://www.pablopicasso.nl/ erbij zetten. Misschien ook effe info_AT_pablopicasso.nl vragen of we hun tekst mogen overnemen en naar eigen inzicht verder mogen bewerken? (en wat hun bron is) Gaan zulke verzoeken via de bureaucraten van wikipedia? -- ActiveSelectiveoverleg 9 apr 2006 20:45 (CEST)
Nee, Dat kan iedereen doen. Bureaucraten zijn gebruikers die anderen Moderator,Bureaucraat of bot kunnen maken. Het is puur een technische bevoegdheid. Gerbennn 10 apr 2006 07:04 (CEST)

Plaatsen waar Picasso's tentoongesteld worden[brontekst bewerken]

Het Guggenheim museum in Venetië ontbreekt in de lijst.

Hoe heet hij nou?[brontekst bewerken]

Picasso heeft veel voornamen. Maar hoe hij precies heet, daar zijn de verschillende Wiki's het niet met elkaar eens. Een greep:

en,it Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso
es Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso
nl Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso
de Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Crispiniano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso
fr Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de la Santisima Trinidad Ruiz Blasco Picasso y Lopez

Wat doen we hiermee? Paul-MD 24 sep 2008 12:46 (CEST)

Mijn papieren naslagwerken gaan niet verder dan Pablo. Encarta wil er nog Ruiz bij hebben. Ik denk dat als we dit probleem getackled hebben we onze suprematie ten opzichte van de andere naslagwerken ruimschoots zullen hebben bewezen. --joep zander 24 sep 2008 16:02 (CEST) En Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de la Santísima Trinidad Ruiz Blasco Picasso y Lopez" is het op dit weblog:http://voornamen.web-log.nl/voornamen/2007/09/pablo_picasso.html en dat komt overeen met de Franse benadering als ik het zo snel goed zie. Overigens op dat weblog ook een standje voor Wikipedia hierover. --joep zander 24 sep 2008 16:19 (CEST)
Deze site: [1]. --VanBuren 24 sep 2008 16:26 (CEST)
Volgens mij zijn er redenen om aan te nemen dat de achternaam van de moeder er wel bij moet: op google 503 hits. De wikipediavariant heeft er 11000, maar die zijn dan ook volgens een korte steekproef veelal ook op wikipedia terug te herleiden. --joep zander 24 sep 2008 16:50 (CEST) Op onze igen tekst op het lemma Iberische_en_Ibero-Amerikaanse_namen valt te lezen dat een kind zowel de achternaam van vader als moeder meekrijgt. Toch? --joep zander 24 sep 2008 16:54 (CEST)
Ach nee; Lopez is oma's naam en die wordt meestal geschrapt na de bruiloft. Picasso is de naam van moeders kant blijkbaar en Ruiz van vaders kant. Merkwaardig ingewikkeld. De naam Picasso komt dus van zijn moeder. Occasionally, a person with a common paternal surname and an uncommon maternal surname becomes widely known by the maternal surname, as with the artist Pablo Ruiz Picasso, best known simply as "Picasso", lees ik nu op de Engelse wikipedia. --joep zander 24 sep 2008 17:13 (CEST) Mijn concluzie op dit punt: Lopez mag wel maar hoeft niet. Nu de rest van de conflictpunten nog. Mártir en Ruiz lijkt me kwa spelling logisch de spaanse wikip te volgen. Mártir lijjkt me een optionele toevoeging bij een heilige (martelaar betekent dat toch). Ook twee mogelijkheden dus. Blasco is dan volgens mij de andere oma die optioneel ook vervalt. Blijft over Clito...... vermoedelijk ook een optionele toevoeging om een heilige te duiden --joep zander 24 sep 2008 17:26 (CEST)
Stel je nou eens voor dat ik dan de conclusie trek dat we de goede man gewoon aanduiden als Pablo Ruiz Picasso en het noemen van al z'n andere voornamen voortaan beschouwen als een soort kermisvermaak, waar iedereen zijn of haar eigen invulling aan geeft, wat vind jij dan van mijn conclusie? Paul-MD 24 sep 2008 22:41 (CEST)
Eerlijk gezegd was zo'n soort gedachte wel in mij opgekomen. Daar staat tegenover dat ik mijn gepassioneerde zoektocht van gisteren daarmee nogal devalueer (in dat zinnetje over suprematie zat die ironie al een beetje). Voor mij was het namelijk ook interessant om te ontdekken hoe de naamgeving in Spanje eigenlijk in elkaar zit. Vaag wist ik wel iets, maar deze merkwaardige mix van matrilineaire en patrilineaire aspecten laat zich toch eigenlijk het best in de praktijk begrijpen. In het artikel ontbreekt nu geloof ik helemaal een verwijzing naar een vader en een moeder (itt andere wikips). Die zou ik er in ieder geval instoppen. En dan valt in een moeite door wat uit te leggen over zijn naam (als combinatie van een aantal heiligen in de voornamen en ouders in de achternamen). Maar bij de intro zou ik de naam inderdaad inkorten tot Pablo Ruiz Picasso. Eventueel wil ik die poging wel wagen? vriendelijke groet --joep zander 25 sep 2008 09:03 (CEST)
Joep, wat mij betreft mag je. Volgens mij kom je dan tot een acceptabel verhaal! Paul-MD 26 sep 2008 21:31 (CEST)
Gaat gebeuren, even geduld. --joep zander 29 sep 2008 11:24 (CEST)
Goed gedaan! Bedankt. Paul-MD 30 sep 2008 16:58 (CEST)

Term[brontekst bewerken]

Aan wie deze pagina kan bewerken (is blijkbaar uitgeschakeld voor nieuwe gebruikers): het woord 'kunstbeschermheilige' is een tenenkrullend slechte vertaling van 'patron of the arts', en moet dus gewoon 'mecenas' zijn. Mvg, GT – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Rectorsulk (overleg · bijdragen) 15 feb 2013 10:41 (CET)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Pablo Picasso. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 sep 2017 16:59 (CEST)

Krabbé[brontekst bewerken]

Deze serie wordt nu opgevoerd als documentaire over Picasso. Dat lijkt me geheel onterecht, en die hoort hier m.i. dan ook niet thuis, want de korte beschrijving ervan luidt: "In acht afleveringen vertelt Jeroen Krabbé over zijn fascinatie voor de verwevenheid tussen Picasso’s kunst en zijn persoonlijke leven". Deze serie gaat dus meer over Krabbé en kan dan ook beter bij die laatste in plaats van hier vermeld worden. Paul Brussel (overleg) 20 okt 2017 18:28 (CEST) PS: Krabbé wordt hier nu als bron opgevoerd voor gegevens over Picasso; dat kan m.i. niet: Krabbé heeft zelf geplukt uit allerlei bronnen wat hem voor zijn serie (over hem) uitkwam. Hier dienen gezaghebbende bronnen voor te worden gegeven, en Krabbé is dat niet. Paul Brussel (overleg) 20 okt 2017 18:56 (CEST)

En bepaalt u dat laatste geheel in uw eentje? Dezelfde vraag overigens voor het verwijderen van interne links ([2]), gaan we dat nu soms overal doen wat betreft artikelen waarvan íemand van mening is dat die niet betrouwbaar zijn? De Wikischim (overleg) 21 okt 2017 14:50 (CEST)
Over Picasso zijn bibliotheken vol geschreven, met tal van gezaghebbende werken. Dan is het nogal bezopen en amateuristisch om een populariserend televisieprogramma als bron te gebruiken. Wikipedia is tenslotte geen schoolopstel. Marrakech (overleg) 21 okt 2017 15:11 (CEST)
Op basis waarvan geldt Krabbé als gezaghebbende bron in dezen? Vinvlugt (overleg) 21 okt 2017 16:25 (CEST)

Krabbé heeft een 15 tal boeken gebruikt. Dat wil, inderdaad, niet zeggen dat hij ze allemaal gelezen heeft. Maar als iemand beweert dat hij gedurende één jaar een schilder bestudeerd heeft en daarvan nachten heeft wakkergelegen, ga ik ervan uit dat datgene wat diegene in een door NPO uitgezonden serie beweert niet uit de duim gezogen is maar wel degelijk gefundeerd wordt in de genoemde boeken. Of vraagt u van ons, Wikipedia vrijwilligers en kunstliefhebbers, dat wij alleen en uitsluitend onze kennis uit gedrukte boekeb halen ?FdeGrijs (overleg) 23 okt 2017 15:12 (CEST)

Helaas gaat u niet in op de vraag of, en zo ja waarom Krabbé geldt als een gezaghebbend kenner van het leven en werk van Picasso, bijvoorbeeld blijkend uit door Krabbé doorwrochte geschriften die in wetenschappelijke kringen van kenners van deze kunstenaar als gezaghebbend worden aangemerkt. Iemand die zegt een jaar de schilder te hebben bestudeerd en zegt nachten van hem wakker te hebben gelegen, is daarom nog geen gezaghebbende bron over deze kunstenaar. Paul Brussel (overleg) 23 okt 2017 15:23 (CEST)

Quote[brontekst bewerken]

Logica van deze quote in relatie tot de stelling over Pablo Picassos's oprechtheid wat betreft zijn politieke opvatttingen volledig onlogisch:

"een opmerkelijke bron of demonstratie daarvan was een sarcastisch citaat algemeen toegeschreven aan Salvador Dalí (met wie Picasso een nogal gespannen relatie had), dat ogenschijnlijk twijfelt over de ware eerlijkheid van zijn politieke gezindheid:

Picasso es Pintor, yo también; [...] Picasso es español, yo también; Picasso es Comunista, yo tampoco. (Picasso is schilder, ik ook; [...] Picasso is Spanjaard, ik ook; Picasso is communist, ik ook niet.)"

Ten eerste, als Dalí geen communist was, in hoeverre is dit dan bewijs dat, doordat DalíPicasso aangaf dat hij dit wel was maar hijzelf niet? Waarom is de aanname dat dit hele rijtje overeenkomstig moet zijn?

Twee, het is algemeen bekend dat Dalí geroyeerd werd uit het kunstenaars verbond om zijn (vermeende?) fascistische sympathien, waarom zou het woord van iemand met dergelijk contrasterende/botsende opvattingen boekdelen spreken? Hier trek ik de betrouwbaarheid van de bron zeer in twijfel om iets zinvols en betrouwbaars te kunnen zeggen over een dergelijke aanname.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2001:983:e2ec:1:e411:bc42:b38c:12f3 (overleg · bijdragen)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pablo Picasso. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 24 mrt 2020 14:18 (CET)