Overleg gebruiker:Christine van cauwenberghe

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door Robotje in het onderwerp Vragen en uitleg
Hallo Christine van cauwenberghe, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.724 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Beste Christine, hierboven is veel informatie te vinden over schrijven op Wikipedia. Succes! Vragen kunt u eventueel stellen op de Wikipedia helpdesk. Vr. groet, JanB (overleg) 18 jan 2016 20:56 (CET)Reageren

Vragen en uitleg[brontekst bewerken]

Geachte Christine Van Cauwenberghe,

Op uw Kladblok stelde u een vraag over het plaatsen van foto's van werken van uw vader, de in 1985 overleden Robert Van Cauwenberghe. In principe vallen alle door hem gemaakte werken onder het Auteursrecht en de naburige rechten en vallen deze op 1 januari 2056 vrij (zeventig jaar na zijn overlijden). Tenzij uw vader dat anders geregeld heeft, blijft het auteursrecht in die tijd voortbestaan ten gunste van zijn erfgename(n).

Als de rechthebbende(n) (Ik weet niet of uw vader het recht aan een ander dan zijn erfgenamen heeft aangewezen of dat er naast u nog andere erfgenamen zijn) daar toestemming voor geven, kunnen foto's van een of meer schilderwerken worden vrijgegeven. Let wel, als u een foto van zijn werk vrijgeeft op Wikipedia, betekent dat dat ook anderen gebruik mogen maken van die afbeelding, voor niet-commercieel, maar ook voor commercieel gebruik. Voor het werk van Geo Verbanck geldt dat dit in 2032 vrij valt, tenzij zijn rechtsopvolgers een of meer werken vrijgeven. Volgens het Nederlands recht zou een tweedimensionale afbeelding van een driedimensionaal werk niet onder het Auteursrecht vallen, maar ik durf niet te zeggen dat de Belgische wet daar eender over denkt. Volgens het Nederlands recht zou een foto van het bas-reliëf dus wel gemaakt en verspreid mogen worden. De documenten waaruit de toekenning van de prijs blijken zullen niet beschermd zijn en afbeeldingen daarvan kunt u vermoedelijk wel verspreiden.

Voor het plaatsen van bestanden op Wikipedia gebruikt de internationale wiki-gemeenschap een gemeenschappelijk project, 'Commons' genoemd. Op Help:Gebruik van bestanden vindt u meer uitleg over het plaatsen van bestanden in Commons en daarna op de nl-wiki.

Als u gerechtigd bent om afbeeldingen van een of meer schilderijen vrij te geven, dient u dat kenbaar te maken via OTRS. Uitleg daarover vindt u hier.

Het spijt me dat we het niet eenvoudiger kunnen maken, maar Wikipedia neemt de bescherming van Auteursrechten serieus, dus ook de rechten die u (mogelijk) heeft op de werken van uw vader.

Mocht u nog vragen hebben, schroomt u niet om deze hier te stellen of bij de Helpdesk neer te leggen.

Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 19 jan 2016 11:13 (CET)Reageren

Een kleine aanvulling, ook in Nederland is het niet toegestaan om afbeeldingen van driedimensionale werken zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbende te verspreiden. Dat mag slechts voorzover die driedimensionale werken permanent in de publieke ruimte zijn geplaatst of indien de termijn van bescherming is verstreken (grofweg 70 jaar na het overlijden van de maker). In België gelden nog stringentere regels (zie o.a.hier). Gouwenaar (overleg) 19 jan 2016 19:47 (CET)Reageren
De opmerking van Gouwenaar is op zich terecht, maar in dit specifieke geval gaat het nu juist om een erfgenaam van de kunstenaar die het werk zo te zien op Wikipedia wil plaatsen. Dan speelt het 70 jaar wachten tot na het overlijden dus niet. - Robotje (overleg) 20 jan 2016 10:18 (CET)Reageren
Mijn opmerking had geen betrekking op het werk van haar vader, Robert Van Cauwenberghe, maar op de foto van het aan hem geschonken bas-reliëf, gemaakt door Geo Verbanck. Dat lijkt mij een afbeelding die niet op Wikimedia Commons geplaatst mag worden, omdat de maker ervan pas in 1961 is overleden. Gouwenaar (overleg) 20 jan 2016 12:48 (CET)Reageren
OK, daar had ik waarschijnlijk overheen gelezen. Voor zover het gaat om werk van Verbanck komen de rechten pas op 1 januari 2032 te vervallen. - Robotje (overleg) 20 jan 2016 13:03 (CET)Reageren