Overleg gebruiker:De NAK (Emmeloord)
Onderwerp toevoegenblokkeerlogboek • bijdragen • verwijderde bijdragen
Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.171.852 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
- De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels. - Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik. - Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen. - Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt. - Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel. - Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen. - Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken - Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia - Vraag je mentor om hulp
Iedere nieuwe bewerker krijgt automatisch een mentor. Je kunt bij die persoon terecht met al je vragen. - Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia. - Conflictafhandeling
Kom je er niet uit en dreigt een discussie uit de hand te lopen? Kijk wat je kunt doen om conflicten te voorkomen en waar je terechtkunt als het wel misgaat. - Contactmogelijkheden
Zoek je contact? Je kunt bijvoorbeeld een bericht achterlaten op de overlegpagina van een andere gebruiker, helpdesk, kroeg of chatten op de Discordserver. Ook zijn er genoeg gebruikers die openstaan voor hulp of privécontact via e-mail of een Discordgesprek.
Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een klik op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Je vindt die knop onder Invoegen → Meer. Versturen doe je met de knop Wijzigingen publiceren. Dit is alleen van toepassing bij gebruik van de brontekstbewerker. Bij gebruik van de reageerknop of Nieuw onderwerp wordt je handtekening automatisch ingevoegd.
overleg De NAK
[brontekst bewerken]Allereerst klopt het dat je niet zomaar teksten van andere websites kunt overnemen. Ook als deze van uzelf is, kan het nog problematisch zijn, om te beginnen vanwege de licentie die een standaard website hanteert, ten opzichte van de ccbysa-licentie van Wikimedia. Maar er is nog meer, een tekst van een bedrijfswebsite is bijna nooit geschikt voor een encyclopedie, en het is zeer zeker aan te raden om de tekst voor de encyclopedie gewoon gericht op die encyclopedie te schrijven. Het artikel De NAK verhandelt zaken die helemaal niet over het bedrijf gaan, maar (vrij diep) in gaan op de werkwijze van het testen. Misschien leuk voor een artikel aardappelkweek testen maar zeker niet voor het artikel De NAK. Dat het bedrijf in opdracht van de overheid werkt (even kort door de bocht), en de geschiedenis, dát zijn juist zaken die wel in het artikel passen. Succes! ed0verleg 24 nov 2015 14:34 (CET)
- Dan is er nog een probleem: Wikipedia is een onafhankelijke encyclopedie waar zaken op neutrale wijze aan de hand van onafhankelijke bronnen beschreven worden. Het doel van Wikipedia is dan ook het verspreiden van de menselijke kennis. Het is dus niet zo dat bedrijven en instellingen hier hun eigen bedrijfspresentatiepagina aan mogen maken. Voor dat laatste doeleinde zijn namelijk de eigen websites veel geschikter. Dqfn13 (overleg) 24 nov 2015 14:45 (CET)
- Nog een bijkomend 'probleem': de gebruikersnaam De NAK (Emmeloord) is een bedrijfsnaam en daarom niet toegestaan als Wikipedia:Gebruikersnaam en hoort daarom buiten gebruik genomen dan wel gewijzigd te worden. Gezien het feit dat uw bijdragen tot op dit moment beperkt blijven tot het stellen van twee vragen, lijkt het mij eenvoudiger om met een nieuwe gebruikersnaam (die wel aan de criteria voldoet) te beginnen. Richard 24 nov 2015 14:57 (CET)
- hallo Richardw, als je kijkt bij Naktuinbouw, wat dezelfde gebruikersnaam hanteert als hun bedrijfsnaam, begrijp ik niet waarom wij De NAK (Emmeloord) niet mogen gebruiken. Als wij NAK gebruiken worden wij eraf gegooid. Als wij een andere naam gebruiken als gebruikersnaam, klopt dat niet meer met onze organisatie en kunnen mensen ons niet vinden.193.172.180.116 24 nov 2015 15:02 (CET)
- Naktuinbouw is een artikel, het is geschreven door M vanSeggelen. Als u op het tabblad geschiedenis klikt dan kunt u dat zien. Een artikel is dan ook iets heel anders dan een gebruikersnaam. Bij gebruikersnaam staat er ook voor: Gebruiker:, of in het geval van de overlegpagina waar we nu zijn: Overleg gebruiker:. Voor de naam Naktuinbouw staat niets. Dqfn13 (overleg) 24 nov 2015 15:08 (CET)
- hallo Richardw, als je kijkt bij Naktuinbouw, wat dezelfde gebruikersnaam hanteert als hun bedrijfsnaam, begrijp ik niet waarom wij De NAK (Emmeloord) niet mogen gebruiken. Als wij NAK gebruiken worden wij eraf gegooid. Als wij een andere naam gebruiken als gebruikersnaam, klopt dat niet meer met onze organisatie en kunnen mensen ons niet vinden.193.172.180.116 24 nov 2015 15:02 (CET)
Wij zullen proberen om de tekst dan anders en informatief te schrijven. Onze teksten zijn beschrijvend, dus wat wij als organisatie doen. Aardappelkweek testen doen wij niet. Wij keuren pootaardappelen op verschillende ziekten en bepalen aan de hand van de uitkomst de Klasse waartegen de partij verhandeld wordt. Naktuinbouw is onze concullega bijvoorbeeld, zij doen hetzelfde maar dan met andere gewassen en zij hebben ook een Wikipedia pagina.193.172.180.116 24 nov 2015 14:55 (CET)
- Het zou heel nuttig zijn voor het artikel wanneer u de gegevens schraagt met onafhankelijke (niet op enigerlei wijze met het bedrijf verbonden), betrouwbare (geen sociale media), eerder gepubliceerde bronnen. The Banner Overleg 24 nov 2015 15:08 (CET)
Gebruikersnaam buiten gebruik genomen
[brontekst bewerken]Geachte gebruiker, aangezien bedrijfsnamen niet toegestaan zijn als gebruikersnaam, heb ik deze account buiten gebruik gesteld. U kunt desgewenst een ander account aanmaken. Overigens wil ik u er wel op wijzen dat Wikipedia niet bedoeld is als reclamesite. Een bedrijf heeft geen "eigen" pagina op Wikipedia, Wikipedia kan eventueel een pagina hebben over een bedrijf. Daartussen zit een subtiel verschil. Mvg, IJzeren Jan 24 nov 2015 15:17 (CET)
- Oke, dan hebben wij dit verkeerd begrepen, wij willen dus dat Wikipedia een pagina heeft over onze organisatie NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst). Wij willen dus ook geen reclamepagina, dat was niet onze intentie. Hoe kunnen wij het nu wel regelen om een pagina over ons bedrijf in Wikipedia te maken? Dus een artikel als ik het goed begrijp?193.172.180.116 24 nov 2015 16:08 (CET)
- De pagina is er nog, zie het kopje hierboven. Maak het artikel neutraler, zorg voor onafhankelijke bronnen (geschreven door mensen die niet betrokken zijn) of... laat het allemaal op z'n beloop en wacht gewoon af totdat iemand anders een artikel over "jullie" schrijft. Dqfn13 (overleg) 24 nov 2015 16:11 (CET)