Overleg gebruiker:Pindakaasman

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op Wikipedia, Pindakaasman! Om te beginnen

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.156.347 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".



De vijf zuilen
Verken Wikipedia
Een overzicht van hulppagina's
Jargon en afkortingen
Aan de slag
Coachingsprogramma
De snelcursus
Bronvermelding

Encycloon (overleg) 21 okt 2021 14:26 (CEST)[reageer]

Beste Pindakaasman, welkom op Wikipedia en proficiat met je eerste lemma’s.

Je eerste lemma’s zijn dadelijk van goede kwaliteit. Dat is fijn om te zien. Graag geef ik je nog wat tips.

  • elk lemma moet tot minstens 1 categorie behoren (heb ik voor je opgelost)
  • er kunnen gerust nog wat meer wikilinks in het lemma (heb ik deels opgelost)
  • een onderwerp als dit met verwachtingen en plannen behoort iets meer bronnen te hebben aangezien er tegenstrijdigheden zijn met anderstalige lemma’s.
  • in alle geval zijn er te weinig bronnen, je hebt enkel een bron voor de samenwerking, en dat is dan nog een primaire bron (terwijl Wikipedia secundaire bronnen verkiest.

Groeten uit Brussel, SvenDK (overleg) 29 dec 2021 08:24 (CET)[reageer]

Hoi, ik heb het bovenstaande artikel ter beoordeling van de gemeenschap gelegd omdat het artikel mijn inziens nog niet klaar is. Je hebt een stukje van de Engelstalige Wikipedia vertaald. Echter omdat maar een deeltje is ervan is het resultaat nogal speculatief overkomend. Er mist een goede samenhangend verhaal. Daarnaast mist ook het verplichte licentie-sjabloon, dat het vertaling is. Zie ook Wikipedia:Te_beoordelen_pagina's/Toegevoegd_20220104#CRAIC_CR929. Een ander artikel van jouw hand, California Highway Patrol was ook maar een korte vertaling van het Engelstalig artikel, echter hier was wel sprake van een samenhangend verhaal in ieder geval. Ik heb het nog een kleine poets gegeven en de verplichte licentie-sjabloon geplaatst. Het artikel is net aan voldoende om het zo te behouden. DagneyGirl (overleg) 4 jan 2022 10:15 (CET)[reageer]

Hoi, dank voor de uitbreiding in ieder geval. Toch heb ik mijn twijfels een beetje of dit goed genoeg als encyclopedisch artikel omdat er veel speculatie in staat. Ik laat de nominatie daarom staan. Misschien is het een idee zelf dingen op te zoeken of de zou's en mogelijk's ook werkelijk zijn doorgevoerd of bevestigd. Dat zou het een stuk duidelijker maken. DagneyGirl (overleg) 5 jan 2022 09:14 (CET)[reageer]

Hoi DagneyGirl, bedankt voor je feedback. Ik zal z.s.m. het artikel aanpassen en meer informatie van andere bronnen halen in plaats van de Engelstalige Wikipedia. Pindakaasman (overleg) 5 jan 2022 10:53 (CET)[reageer]

Vertalingen, een uitnodiging[brontekst bewerken]

Hallo Pindakaasman,

Dank voor je bijdragen aan Wikipedia! De meeste hebben te maken met de geüniformeerde diensten in de VS en hun materieel. Ligt daar vooral je belangstelling? Het is voor de hand liggend dat je dan vertaalt uit het Engels. Je vermijdt de valkuil van het woord voor woord vertalen, dus je maakt goedlopende teksten, waar veel anderen verwrongen en ongrammaticale zinnen schrijven. Wel zou ik willen vragen om je vertalingen nauwkeurig met het origineel te vergelijken, want ik heb gevallen gezien waar je duidelijk uitgegleden bent. Een voorbeeld:

In het Engelse artikel en:New York City Fire Department lees ik:
  • Following the attacks, citywide fire response times that day rose by just 1 minute, to an average of 5.5 minutes.[1]
In je vertaling wordt dat:
  • Tijdens de aanslagen nam de reactietijd voor overige noodgevallen met 4,5 minuut toe
Daar gaat echt te veel mis. Following is niet tijdens en de uitruktijd bij brand is iets anders dan de uitruktijd in overige noodgevallen. Verder ging de uitruktijd in het origineel van 4½ naar 5½ minuut, maar in jouw vertaling kwam er 4½ minuut bij, zodat de uitruktijd verdubbelde tot 9 minuten.
Je heb ook de bronvermelding uit het Engelse artikel overgenomen, kennelijk zonder die te lezen, want die bron meldt daar absoluut niets over. De informatie klopt wel, maar er is een verkeerde url gegeven. Dit is de juiste:[2] In het Engelse artikel heb ik die inmiddels gecorrigeerd en in het Nederlandse artikel zal ik deze zin en de bijbehorende bron corrigeren.

  1. Kevin Flynn and Jim Dwyer, "FIRE DEPT. LAPSES ON 9/11 ARE CITED", The New York Times, August 3, 2002.
  2. (en) Flynn, Kevin, "FIRE DEPT. LAPSES ON 9/11 ARE CITED", The New York Times, 3 augustus 2002. Geraadpleegd op 16 februari 2022.

Het vermelden van bronnen zonder die te lezen geldt als een doodzonde. Het is ook een gemiste kans, want juist het grondig lezen van de bronnen geven je inzicht in je onderwerp.

Samenvattend: Het is nodig om nauwkeuriger te werken, want dit voorbeeld staat niet op zichzelf.

Ik hoop dat je wilt aangeven op welke manier je je werkwijze gaat aanpassen, dan kan de Wikipedia-gemeenschap je daarin ondersteunen. Vraag liever te veel dan te weinig hulp en raad. Bij lastige vertaalkwesties kun je vragen stellen in het Taalcafé, of je kunt mij of ErikvanB (een geschoold vertaler) aanschieten. ErikvanB weet bovendien alles van spelling, conventies, schrijfwijzen en interpunctie. Matroos Vos is een erudiet en behulpzaam man met een geweldige collectie naslagwerken waar hij waanzinnige feiten uit weet te toveren. Wat nog meer? Puzzelkwesties kun je aankaarten in De kroeg, waar het soms lijkt of de mensen zitten te wachten op een speurtocht. In je eentje gaat het sneller, maar samen werkt het beter.

Je bent uitgenodigd!  →bertux 23 feb 2022 20:56 (CET)[reageer]

Hoi Bertux, hartelijk dank voor uw correcties!

Ik vind de geüniformeerde diensten en het bijbehorende materieel erg interessant, dus vandaar dat ik het naar het Nederlands ging vertalen. 

Ik zal voortaan bij andere vertalingen meer bronnen opzoeken en ook grondig doorlezen. Verder vind ik het af en toe nog wel lastig om bepaalde zinnen te vertalen omdat er geen goede, kloppende Nederlandse vertalingen zijn.

Ik zal een kijkje nemen in het Taalcafé en bij de Kroeg!

Mvg, Pindakaasman Pindakaasman (overleg) 1 mrt 2022 13:22 (CET)[reageer]

Dankjewel voor je reactie, fijn dat je jezelf wilt verbeteren! Vertalen is iets dat je echt in de vingers moet krijgen, je moet zowel brontaal als doeltaal goed beheersen en ook nog iets weten van je onderwerp. Vaak is het zinnig om de vertaling voor te bereiden in je kladblok of in je tekstverwerker. En er is natuurlijk het klassieke advies om er een nachtje over te slapen: wat 's avonds een taaie klont is, kan de volgende morgen lekker smeerbaar zijn. Uiteindelijk kom je er altijd uit. Erg lastige zinnen kun je splitsen of herschikken en echt Amerikaanse begrippen moet je soms omschrijven met een of meer zinnen.
Kom je er echt niet uit, dan is het de vraag of je wel moet gaan vertalen. Het artikel CRAIC CR929 is in het Engels zo slecht geschreven dat ook een moedertaalspreker geen idee heeft van wat de schrijver precies bedoelde. Ikzelf zou dat Engelse artikel eerder voor verwijdering genomineerd hebben dan het te gaan vertalen.
Gebruik je trouwens de vertaalhulp? Die vertaalt niet alleen lopende tekst, maar zoekt ook geschikte links en categorieën. Ik gebruik hem graag, maar je moet wel alert zijn op instinkers.
Veel succes gewenst! Ik ben van plan of af en toe wat te grasduinen in je bijdragen, maar ik weet niet of ervan komt. In elk geval kun je mij of anderen altijd vragen om lastige kwesties te bekijken  →bertux 1 mrt 2022 22:58 (CET)[reageer]

Melding links naar doorverwijspagina's[brontekst bewerken]

Beste Pindakaasman, bedankt voor uw recente bewerkingen. Een bot heeft geconstateerd dat u hierbij een of meerdere links naar doorverwijspagina's toegevoegd heeft. Meestal gebeurt dit onbedoeld. Het gaat om het volgende artikel:

Het streven is om dergelijke links tot een minimum te beperken: zie Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's. Uw hulp is welkom bij het oplossen van deze en andere links. Om links naar doorverwijspagina's een aparte kleur te geven, kunt u de code .mw-disambig { color: #FF0066 } (of een andere html-kleur) toevoegen aan uw common.css. Zie hiervoor ook Wikipedia:Scriptbibliotheek#Zichtbaar maken doorverwijskoppelingen.

Om deze berichten voortaan niet meer te ontvangen, kunt u {{bots|deny=Dpmelderbot}} op uw overlegpagina plaatsen. Dpmelderbot (overleg) 2 apr 2022 20:27 (CEST)[reageer]

Melding links naar doorverwijspagina's[brontekst bewerken]

Beste Pindakaasman, bedankt voor uw recente bewerkingen. Een bot heeft geconstateerd dat u hierbij een of meerdere links naar doorverwijspagina's toegevoegd heeft. Meestal gebeurt dit onbedoeld. Het gaat om het volgende artikel:

Het streven is om dergelijke links tot een minimum te beperken: zie Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's. Uw hulp is welkom bij het oplossen van deze en andere links. Om links naar doorverwijspagina's een aparte kleur te geven, kunt u de code .mw-disambig { color: #FF0066 } (of een andere html-kleur) toevoegen aan uw common.css. Zie hiervoor ook Wikipedia:Scriptbibliotheek#Zichtbaar maken doorverwijskoppelingen.

Om deze berichten voortaan niet meer te ontvangen, kunt u {{bots|deny=Dpmelderbot}} op uw overlegpagina plaatsen. Dpmelderbot (overleg) 27 mei 2022 20:10 (CEST)[reageer]

Brandweer in Los Angeles[brontekst bewerken]

Hoi, ik zag dat je een artikel had geschreven over zowel Los Angeles County Fire Department als Los Angeles Fire Department. Misschien kan je in beide artikelen duidelijk aangeven wat het verschil is tussen die twee, als het gaat om de stad Los Angeles. Dus: welke delen van de stad worden bediend door de LACoFD en welke door de LAFD? En als er overlap is: hoe wordt bepaald welke dienst wordt ingeschakeld? –bdijkstra (overleg) 24 jun 2022 18:14 (CEST)[reageer]

Hoi, Ik ga het zsm veranderen en wat meer verduidelijken. Ik heb de pagina van de Los Angeles County Fire Department aangepast en bij geschreven dat Los Angeles City zijn eigen brandweer heeft. De LACoFD mogen alleen maar dienst draaien in hun werkgebied. En Los Angeles City valt buiten hun werkgebied, dus er vind nauwelijks een overlapping plaats. Prettig weekend Mvg Pindakaasman (overleg) 24 jun 2022 22:35 (CEST)[reageer]

Ik zie hier toch een aantal keer de stad genoemd worden. Het is mij niet duidelijk of dat overlapt of exclusief is. Ook wordt daar East Los Angeles genoemd, wat verwarrend genoeg geen stadsdeel is. –bdijkstra (overleg) 25 jun 2022 11:28 (CEST)[reageer]

Een Wikipedia-gebruiker heeft een of meer artikelen die u hebt gestart, of waar u aan hebt gewerkt, genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia.

De genomineerde artikelen zijn:

De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20220826#Ford Crown Victoria Police Interceptor en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 27 aug 2022 00:55 (CEST)[reageer]

Melding links naar doorverwijspagina's[brontekst bewerken]

Beste Pindakaasman, bedankt voor uw recente bewerkingen. Een bot heeft geconstateerd dat u hierbij een of meerdere links naar doorverwijspagina's toegevoegd heeft. Meestal gebeurt dit onbedoeld. Het gaat om het volgende artikel:

Het streven is om dergelijke links tot een minimum te beperken: zie Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's. Uw hulp is welkom bij het oplossen van deze en andere links. Om links naar doorverwijspagina's een aparte kleur te geven, kunt u de code .mw-disambig { color: #FF0066 } (of een andere html-kleur) toevoegen aan uw common.css. Zie hiervoor ook Wikipedia:Scriptbibliotheek#Zichtbaar maken doorverwijskoppelingen.

Om deze berichten voortaan niet meer te ontvangen, kunt u {{bots|deny=Dpmelderbot}} op uw overlegpagina plaatsen. Dpmelderbot (overleg) 1 okt 2022 18:29 (CEST)[reageer]

Melding links naar doorverwijspagina's[brontekst bewerken]

Beste Pindakaasman, bedankt voor uw recente bewerkingen. Een bot heeft geconstateerd dat u hierbij een of meerdere links naar doorverwijspagina's toegevoegd heeft. Meestal gebeurt dit onbedoeld. Het gaat om het volgende artikel:

Het streven is om dergelijke links tot een minimum te beperken: zie Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's. Uw hulp is welkom bij het oplossen van deze en andere links. Om links naar doorverwijspagina's een aparte kleur te geven, kunt u de code .mw-disambig { color: #FF0066 } (of een andere html-kleur) toevoegen aan uw common.css. Zie hiervoor ook Wikipedia:Scriptbibliotheek#Zichtbaar maken doorverwijskoppelingen.

Om deze berichten voortaan niet meer te ontvangen, kunt u {{bots|deny=Dpmelderbot}} op uw overlegpagina plaatsen. Dpmelderbot (overleg) 8 nov 2022 21:28 (CET)[reageer]

😱Straattrein.[brontekst bewerken]

Hallo Pindakaasman. Aangezien je recent veel hebt bijgedragen aan het Amtrak artikel denk ik dat ik je wel om advies kan vragen over waar ik mee bezig ben, omdat dat ook Amerikaanse spoorwegen betreft. Het gaat om het "korte""artikeltje" over Straattreinen dat op mijn kladblok 'klaar' staat. De vraag is vooral: als één geheel publiceren, of als apart verhaal en aparte locatie-lijst? Wat lijkt je het beste? Andere suggesties zijn ook welkom. Mvg,Straatspoor (overleg) 14 aug 2023 12:57 (CEST) .[reageer]

Hoi Straatspoor, bedankt voor je vraag. Ik heb je pagina doorgelezen en het is erg interessant! Ik raad je aan om maar een paar grotere straatlijnen in de pagina te houden (de belangrijkste etc) en voor de rest een nieuwe aan te maken. Hopelijk heb je wat aan deze info! Mvg Pindakaasman Pindakaasman (overleg) 14 aug 2023 19:35 (CEST)[reageer]
Ok, 👍dank je wel! Straatspoor (overleg) 15 aug 2023 05:50 (CEST) .[reageer]
Omdat je het interessant vind: het artikel is vandaag gepubliceerd. 160.062 bytes, 1902 bewerkingen vóór publicatie. Straatspoor (overleg) 7 sep 2023 19:36 (CEST)[reageer]
"Uiteraard" is het artikel nog langer geworden de laatste tijd. Straatspoor (overleg) 7 sep 2023 20:32 (CEST)[reageer]