Overleg gebruiker:Sneuper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hallo Sneuper, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikipedia! Vlag van het Verenigd Koninkrijk Welcome message in English
Hartelijk dank voor uw belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het als ook u hieraan wilt bijdragen.
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.013.423 artikelen. In de loop van de jaren zijn voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer s.v.p. ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat u aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat u in het diepe springt kan nooit kwaad.
Crystal Clear app lassist.png De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels
Gtk-dialog-info.svg Portaal:Hulp en beheer
Algemene handleiding van Wikipedia
Crystal Clear app Startup Wizard.png Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik
Crystal Clear app kedit.svg Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken
Cicero.PNG Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen
Crystal Clear action apply.png Helpdesk
Voor al uw vragen over Wikipedia
Nuvola apps important yellow.svg Dingen die u beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe u ze vermijdt
Nuvola apps ksirc.png Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gestelde vragen
Crystal Clear app file-manager.png Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel
Nuvola apps edu languages.svg Coachingsprogramma
Een coach helpt u bij uw eerste stappen op Wikipedia
Signature button.png

Deze pagina, die nu op uw scherm staat, is trouwens uw persoonlijke overlegpagina, de plaats waar u berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wilt u een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit uw bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: uw bericht wordt automatisch ondertekend met uw gebruikersnaam en de datum en tijd waarop u uw boodschap voltooide. Versturen doet u met de knop "Wijzigingen publiceren".

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[brontekst bewerken]

  1. This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.
  2. Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. Click here for contest rules.

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[brontekst bewerken]

Immuniteit en modellen[brontekst bewerken]

Hartelijk voor de link COVID-19 Futures die ik goed kan gebruiken in Wikipedia:Medisch_café#Immuniteit_en_bewijsvoering#Immuniteit en bewijsvoering. Er is echter een aspect die ik in die epidemiemologische modellen mis. Er wordt voor de eenvoud uitgegaan van een homogene bevolking, zonder gedragsverschillen. Waar ik echter van uitga is dat mensen die veel risico's nemen, veel contacten hebben, veel reizen, onzorgvuldig zijn, etc, superverspreiders zijn. Die zijn echter statistisch gezien het snelst geïnfecteerd en worden snel immuun. Hierdoor worden grote 'duwers' van de R snel uitgeschakeld en spelen geen rol meer in de latere verspreiding. Maakt dat niet deel uit van het groepsimmuniteit effect? Verplegend personeel is maakt ook ongewild deel uit van de snelle verspreidersgroep. Een klein lichtpuntje is dat bij een tweede uitbraak er minder personeel uitgeschakeld zal zijn. In de modellen wordt ook niet gesproken heropenen voor mensen die immuun zijn. (de immuniteitstesten moeten dan eerst voldoende betrouwbaar zijn).Smiley.toerist (overleg) 2 mei 2020 13:20 (CEST)

Ik heb iets opgevangen van Jaap van Dissel dat de simulatiemodellen van het RIVM ook verschillende percentages compliance (het houden aan de regels) aan kan. Wellicht dat wiskundigen van Marketing Research beter gedrag van doelgroepen kunnen voorspellen, maar er zijn weinig met expertise van ziektekunde, epidemiologie, wiskunde en marketing research. Voorspellen is moeilijk want je hebt nog maar een korte periode, dus geen grote aantallen gegevens. Sneuper (overleg) 2 mei 2020 18:57 (CEST)
Nu ik er verder over nadenkt: Bij de start van de epidemie heeft zelf iemand die veel risico's neemt, heet toch nog een grote kans om de ziekte te ontlopen. Toevalligheid blijft een grote rol spelen. Als die snelverspreider in een locatie/kenniscircuit zit waar geen virus is, is hij veilig. Daarnaast kunnen omstandigheden veranderen. Mensen kunnen voor bepaalde perioden zeer actief zijn met veel contacten en later vrij geïsoleerd leven. Gedrag is dus niet constant. Ik zou eens in gesprek willen gaan met zo een epidemie modelbouwer.Smiley.toerist (overleg) 4 mei 2020 13:35 (CEST)

PS:In welke tijdzone leef je eigenlijk? Ik zie bijdragen om halfvijf in de ochtend, maar niets in de avond.Smiley.toerist (overleg) 4 mei 2020 13:35 (CEST)

Met alle respect voor de poging, ik vind wat er nu is veranderd aan het stukje over immuniteit niet to-the-point voor COVID-19. Ik zie liever de oude versie terug. Actieve immuniteit en groepsimmuniteit heeft op dit moment niet de meeste aandacht van de wetenschap en de beleidsmakers Sneuper (overleg) 4 mei 2020 16:25 (CEST)
Ik vind dat Wikipedia de informatie moet weergeven die er is. Wat niet bekend is, hoeft ook niet vermeld te worden dat het niet bekend is. Gewoon weglaten dus. Ik ken geen artikelvoorbeelden waarbij opgesomd wordt wat nog niet bekend is. Ondertussen is mijn bijdrage onherkenbaar herschikt, maar de basiselementen hebben standgehouden. Persoonlijk vind ik extreem voorzichtig geformuleerd, maar ik kan er mee leven. Mijn bijdragen maken deel uit van een collectief werk zonder eigendomsrechten.Smiley.toerist (overleg) 5 mei 2020 12:24 (CEST)
De passieve immuniteitstherapie kan alleen als de donor (minstens tijdelijk) immuun is. Voor de vaccin ontwikkeling zijn onderzoekers volop bezig met het onderzoeken van de antilichamen van de genezen personen die een goede immuniteitsrespons hebben. Ook wordt onderzocht op welke receptoren de antilichamen om mogelijke behandelingen/medicijnen te ontwikkelen. Een vaccin kan alleen ontwikkeld worden op basis van een natuurlijke immuniteitrespons. Ook in de epidemiemodellen wordt van het bestaan van immuniteit uitgegaan. De hele medische wereld neemt immuniteit als een vanzelfsprekend aan. De twijfels gaan over hoe lang die immuniteit aanwezig is en/of alle personen die in contact geweest zijn met de virus immuniteit hebben. Alleen in de berichtgeving naar buiten toe (publiek, media) doet de medische wereld aan gedragsturing. Alle nuancering waarbij de bevolking de restrictiemaatregelen iets minder serieus nemen (ik ben immuun, ik heb minder risico, etc), moet geëlimineerd of geneutraliseerd worden in de boodschap. Het is goed bedoeld en begrijpelijk, want veel mensen gebruiken hun gezond verstand niet, maar het tast wel de neutraliteit aan.Smiley.toerist (overleg) 5 mei 2020 12:24 (CEST)

Geneesmiddel[brontekst bewerken]

Dag Sneuper, ik heb een opmerking en een bronvraag geplaatst bij jouw toevoeging aan bovengenoemd artikel. Zou je er eens naar willen kijken? Vr.gr. JanB46 (overleg) 13 mei 2020 12:20 (CEST)

Dag JanB46, ik kan deze opmerking en bronvraag niet op deze page vinden. Waar is het te vinden? M.vr.gr. sneuper (overleg13 mei 2020 14:36 (CEST)~
Zie de laatste bewerking van het artikel dd. 5 mei. Bij het kopje 'Ontwikkelen' is een bronvraag + opmerking door mij toegevoegd. JanB46 (overleg) 13 mei 2020 18:12 (CEST)