Ovezande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ovezande
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Ovezande
(Details)
Ovezande
Ovezande
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Borsele
Coördinaten 51° 26′ NB, 3° 49′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2010) 1117
Detailkaart
Ovezande in de gemeente Borsele
Ovezande in de gemeente Borsele
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ovezande is een dorp en voormalige gemeente (tot 1970) in de gemeente Borsele, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp is gelegen op het zuidelijk deel van schiereiland Zuid-Beveland, de zogenaamde "Zak van Zuid-Beveland", alwaar de omgeving voornamelijk bestaat uit kleine dorpjes, polders, dijken, welen en kreekresten. Het dorp heeft 1126 inwoners (01-01-2011).

Ovezande ontstond omstreeks 1300 op een door een schorrengebied omringd eiland. In 1340 werd het eiland via een dijk verbonden met een polder bij Oudelande. Lange tijd vormde deze dijk de enige verbinding tussen Ovezande en de rest van Zuid-Beveland.

RK Kerk van Ovezande


Het wapen van Ovezande bestaat uit een zwarte O boven een fazant. Het verhaal wil dat hiermee de naam van het dorp wordt uitgebeeld: snel uitgesproken klinkt "O - fazant" als "Ovezande".[1] Deze term is ontstaan omdat het dorp vroeger alleen bij laag water bereikbaar was en men over het zand moest.

Het dorp is economisch sterk afhankelijk van de omringende plaatsen Heinkenszand en Goes aangezien op het dorp zelf niet voldoende voorzieningen aanwezig zijn om in de behoefte van de inwoners te voorzien.

Het dorp trekt jaarlijks enkele duizenden bezoekers met de evenementen Klomppop en het Straatfestival die traditioneel rond Hemelvaart worden gehouden.

Even ten westen van het dorp staat de monumentale molen die momenteel gerestaureerd wordt korenmolen De Blazekop. Het dorp heeft een katholieke kerk. De Protestantse kerk is aan de eredienst onttrokken. De kerkleden bezoeken de kerk in het naburige Driewegen.

De voormalige Protestantse Kerk van Ovezande

Geboren in Ovezande[bewerken]

Zie ook[bewerken]